Przepisy na Szpinak

331 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (331)

Rolada szpinakowa z łososiem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

476

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ze względu na swój intensywnie zielony kolor przywołuje skojarzenie z nadchodzącą wiosną. Wraz z...
Kurczak ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

217

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Delikatny i soczysty filet z kurczaka wyśmienicie smakuje ze szpinakiem i startym na grubej tarce...
Roladki z kurczaka ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

208

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Roladki z kurczaka ze szpinakiem to uniwersalne danie, które będzie odpowiednie na wiele okazji...
Zapiekanka z ziemniakami i szpinakiem
ratingratingratingratingrating

195

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zapiekanka ziemniaczana to świetna propozycja na proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne danie...
Piersi z kurczaka ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

94

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Piersi z kurczaka są najbardziej delikatną i bardzo lubianą częścią kurczaka, stąd też są one bar...
Zapiekanka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
ratingratingratingratingrating

155

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Nasza zapiekanka ze szpinaku i suszonych pomidorów wypełni Waszą kuchnię niebiańskim zapachem...
Pierogi ze szpinakiem i serem feta
ratingratingratingratingrating

191

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pierogi szczególnie chętnie spożywane są w Europie Wschodniej, wiele krajów ma również swoje włas...
Zapiekanka meksykańska z makaronem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

152

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Zapiekanka makaronowa w meksykańskim stylu? Kukurydza, czerwona cebula, papryka, szpinak, czerwon...
Sałatka ze szpinakiem i kurczakiem
ratingratingratingratingrating

155

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Quinoa, czyli komosa ryżowa może stanowić świetną bazę do przygotowania pysznej sałatki. Będzie w...
Kotlety mielone wellington z warzywami
ratingratingratingratingrating

114

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznych kotletów mielonych, wypróbuj przepis na kotlety mielone...
Roladki po bolońsku
ratingratingratingratingrating

167

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Roladki po bolońsku to potrawa łatwa do przygotowania, a jej smak jest z wyższej półki. Oto jeden...
Zapiekane parówki
ratingratingratingratingrating

132

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Chcesz przygotować szybki, a jednocześnie oryginalny obiad? Wykorzystaj ciasto francuskie, dzięki...
Ruloniki ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

172

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Ruloniki ze szpinakiem to świetny pomysł zarówno na obiad dla całej rodziny, jak i oryginalną prz...
Toskańska zupa fasolowa
ratingratingratingratingrating

98

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Szpinak, kapusta, pomidory, fasola, a wszystko gotowane w intensywnym, pełnym smaku bulionie, to...
Muffinki ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

112

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Wypróbuj przepis na wytrawne muffinki z serem feta i szpinakiem. Jest to klasyczne połączenie sło...
Jajka faszerowane szpinakiem
ratingratingratingratingrating

91

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szukasz inspiracji na szybką przekąskę podawaną na różne okazje? Jajka faszerowane szpinakiem będ...
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli planujesz wykwintny obiad lub kolację, łosoś pieczony w cieście francuskim będzie doskonały...
Roladki wieprzowe
ratingratingratingratingrating

104

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Wyśmienite roladki z polędwiczki wieprzowej z doskonałym farszem to propozycja wykwintnego oraz p...
Grillowane ziemniaki z oscypkiem i szpinakiem
ratingratingratingratingrating

60

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Grillowany ziemniak, wyrazisty oscypek i delikatne liście szpinaku – oto składniki wybornego dani...
Lasagne ze szpinakiem i ricottą
ratingratingratingratingrating

57

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Lasagne ze szpinakiem i serem ricotta – przyrządź na obiad lub kolację – zarówno tę uroczystą, ja...
Pieczony pstrąg z chrupiącymi łódeczkami ziemniaczanymi ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

77

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Pieczony pstrąg w towarzystwie ziemniaków nadziewanych szpinakiem. Koniecznie wypróbuj ten przepi...
Pasta z ciecierzycy z pomidorami i kaparami
ratingratingratingratingrating

54

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Pasta z ciecierzycy z pomidorami i kaparami to ciekawy i oryginalny dodatek do kanapek. Może takż...
Omlet ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

54

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
Frittatę, czyli włoską wersję omletu, przygotujesz na wiele sposobów: z dodatkiem sera, warzyw, m...
Spaghetti z pomidorami i szpinakiem
ratingratingratingratingrating

76

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zastanawiasz się, czy zrobić makaron z pomidorami czy ze szpinakiem? Połącz oba składniki i przek...
Naleśniki zapiekane ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Drożdżowy pieróg ze szpinakiem, kurczakiem, suszonymi pomidorami i serem ricotta smażymy na złoto...
Tartaletki ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

39

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Naleśniki ze szpinakiem i serem feta
ratingratingratingratingrating

65

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Naleśniki to danie szczególnie lubiane przez dzieci, ale i wielu dorosłych nie może się im oprzeć...
Pierś z indyka faszerowana szpinakiem
ratingratingratingratingrating

61

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Szpinak idealnie nadaje się jako farsz do wielu potraw, np. naleśników, pieczeni, pierogów czy ca...
Sałatka makaronowa z nutą curry - VIDEO
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli lubisz smak indyjskiej mieszanki przypraw curry to koniecznie wypróbuj prosty przepis na wy...
Naleśniki ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

67

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Naleśniki w tej wersji na słodko z białym serem są najbardziej znane, ale do domowego menu warto...
Naleśniki z kozim serem i szpinakiem
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Są delikatnie chrupiące na zewnątrz i kremowe w środku. Naleśniki ze szpinakiem i kozim serem to...

Ciekawostki i porady

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - SzpinakSzpinak

Delikatne liście szpinaku są, o dziwo, warzywem kontrowersyjnym. Wiele osób pamięta z czasów dzieciństwa zieloną papkę, której degustacji próbowano uniknąć za wszelką cenę. Niejeden dorosły do dziś podchodzi do szpinaku z dystansem. Całkiem niesłusznie! Szpinak, wzbogacony aromatycznymi dodatkami, może stać się podstawą wielu naprawdę apetycznych potraw. Czas przekonać się, że nie taki szpinak straszny, jak go malują.

Dla kogo?

Jeśli nie trafia do Was pomysł jedzenia szpinaku na gorąco, powinniście pamiętać, że liście świetnie smakują bez żadnej obróbki. Zamiast po raz setny przygotowywać do obiadu surówkę z marchewki lub zieloną sałatę z winegretem, postawcie na świeży szpinak. Okaże się bazą pysznego i kolorowego lunchu z grillowanym kurczakiem albo indykiem i suszonymi pomidorami. Pomocne w przełamywaniu lodów będą kolorowe koktajle, w których smak szpinaku zostanie przełamany selerem naciowym, jabłkiem, bananem, sokiem pomarańczowym i miodem.

Na jaką okazję?

Ze szpinakiem na ciepło też warto się zmierzyć. Byleby tylko go nie rozgotować! Krótko przysmażany z dodatkiem czosnku i posypany parmezanem w niczym nie będzie przypominać mało zachęcającej brei. By uzyskać przyjemną konsystencję, poleca się dodać śmietanę lub jogurt naturalny. W ten sposób opanujecie szybki w przygotowaniu sos szpinakowy do makaronów, dowolnych kluseczek i mięs. Krok za krokiem, a już niedługo zaczniecie na przyjęciach serwować muszle makaronowe faszerowane szpinakiem lub wykwintne ryby w zielonym otoczeniu.

Czy wiesz, że?

Szpinak zajmuje ważne miejsce nie tylko w kuchni, ale też w popkulturze. Wszystko za sprawą postaci Popeye’a – porywczego marynarza z amerykańskiego serialu, który sięgał po puszki ze szpinakiem, gdy potrzebował dodatkowej energii.

Dla urozmaicenia:

Szpinak na deser? Czemu nie! Sok sprawdzi się w roli naturalnego barwnika do mas i kremów. Spektakularnie wygląda także zielony tort o zachęcającej nazwie „leśny mech”. Na stole zrobi furorę!