Przepisy na Szpinak
319 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Szpinak
Delikatne liście szpinaku są, o dziwo, warzywem kontrowersyjnym. Wiele osób pamięta z czasów dzieciństwa zieloną papkę, której degustacji próbowano uniknąć za wszelką cenę. Niejeden dorosły do dziś podchodzi do szpinaku z dystansem. Całkiem niesłusznie! Szpinak, wzbogacony aromatycznymi dodatkami, może stać się podstawą wielu naprawdę apetycznych potraw. Czas przekonać się, że nie taki szpinak straszny, jak go malują.
Dla kogo?
Jeśli nie trafia do Was pomysł jedzenia szpinaku na gorąco, powinniście pamiętać, że liście świetnie smakują bez żadnej obróbki. Zamiast po raz setny przygotowywać do obiadu surówkę z marchewki lub zieloną sałatę z winegretem, postawcie na świeży szpinak. Okaże się bazą pysznego i kolorowego lunchu z grillowanym kurczakiem albo indykiem i suszonymi pomidorami. Pomocne w przełamywaniu lodów będą kolorowe koktajle, w których smak szpinaku zostanie przełamany selerem naciowym, jabłkiem, bananem, sokiem pomarańczowym i miodem.
Na jaką okazję?
Ze szpinakiem na ciepło też warto się zmierzyć. Byleby tylko go nie rozgotować! Krótko przysmażany z dodatkiem czosnku i posypany parmezanem w niczym nie będzie przypominać mało zachęcającej brei. By uzyskać przyjemną konsystencję, poleca się dodać śmietanę lub jogurt naturalny. W ten sposób opanujecie szybki w przygotowaniu sos szpinakowy do makaronów, dowolnych kluseczek i mięs. Krok za krokiem, a już niedługo zaczniecie na przyjęciach serwować muszle makaronowe faszerowane szpinakiem lub wykwintne ryby w zielonym otoczeniu.
Czy wiesz, że?
Szpinak zajmuje ważne miejsce nie tylko w kuchni, ale też w popkulturze. Wszystko za sprawą postaci Popeye’a – porywczego marynarza z amerykańskiego serialu, który sięgał po puszki ze szpinakiem, gdy potrzebował dodatkowej energii.
Dla urozmaicenia:
Szpinak na deser? Czemu nie! Sok sprawdzi się w roli naturalnego barwnika do mas i kremów. Spektakularnie wygląda także zielony tort o zachęcającej nazwie „leśny mech”. Na stole zrobi furorę!