Przepisy na Szpinak
319 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejSzpinak
Delikatne liście szpinaku są, o dziwo, warzywem kontrowersyjnym. Wiele osób pamięta z czasów dzieciństwa zieloną papkę, której degustacji próbowano uniknąć za wszelką cenę. Niejeden dorosły do dziś podchodzi do szpinaku z dystansem. Całkiem niesłusznie! Szpinak, wzbogacony aromatycznymi dodatkami, może stać się podstawą wielu naprawdę apetycznych potraw. Czas przekonać się, że nie taki szpinak straszny, jak go malują.
Dla kogo?
Jeśli nie trafia do Was pomysł jedzenia szpinaku na gorąco, powinniście pamiętać, że liście świetnie smakują bez żadnej obróbki. Zamiast po raz setny przygotowywać do obiadu surówkę z marchewki lub zieloną sałatę z winegretem, postawcie na świeży szpinak. Okaże się bazą pysznego i kolorowego lunchu z grillowanym kurczakiem albo indykiem i suszonymi pomidorami. Pomocne w przełamywaniu lodów będą kolorowe koktajle, w których smak szpinaku zostanie przełamany selerem naciowym, jabłkiem, bananem, sokiem pomarańczowym i miodem.
Na jaką okazję?
Ze szpinakiem na ciepło też warto się zmierzyć. Byleby tylko go nie rozgotować! Krótko przysmażany z dodatkiem czosnku i posypany parmezanem w niczym nie będzie przypominać mało zachęcającej brei. By uzyskać przyjemną konsystencję, poleca się dodać śmietanę lub jogurt naturalny. W ten sposób opanujecie szybki w przygotowaniu sos szpinakowy do makaronów, dowolnych kluseczek i mięs. Krok za krokiem, a już niedługo zaczniecie na przyjęciach serwować muszle makaronowe faszerowane szpinakiem lub wykwintne ryby w zielonym otoczeniu.
Czy wiesz, że?
Szpinak zajmuje ważne miejsce nie tylko w kuchni, ale też w popkulturze. Wszystko za sprawą postaci Popeye’a – porywczego marynarza z amerykańskiego serialu, który sięgał po puszki ze szpinakiem, gdy potrzebował dodatkowej energii.
Dla urozmaicenia:
Szpinak na deser? Czemu nie! Sok sprawdzi się w roli naturalnego barwnika do mas i kremów. Spektakularnie wygląda także zielony tort o zachęcającej nazwie „leśny mech”. Na stole zrobi furorę!