Tartaletki ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tartaletki ze szpinakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

51

heart
1073 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1857 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2291 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

200 mililitrów

100 gramów

50 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

20 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj foremki do pieczenia o średnicy 8-10 centymetrów. Ciasto francuskie rozwałkuj na grubość 2 milimetrów. Następnie jedną z foremek powycinaj krążki z ciasta i wyłóż nim środek każdej z foremki. Ponakłuwaj widelcem każdą tartaletkę i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 5 minut.

Tartaletki ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Łososia oraz cebulę pokrój w kostkę i przesmaż w garnku na oliwie. Dodaj szpinak i smaż chwilę razem.

Tartaletki ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Śmietanę i Bulion warzywny Knorr dodaj do składników smażonych. Doprowadź do wrzenia i zredukuj.

Tartaletki ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Wystudź, dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Dodaj starty ser i wymieszaj razem.

Tartaletki ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Do każdego z zapieczonych spodów z ciasta nałóż przygotowany szpinak z łososiem. Tak przygotowane tartaletki wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i zapiekaj 10-12 minut.

Tartaletki ze szpinakiem - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

9

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Rudawska

    Katarzyna Rudawska , 19.01.2020

    Zamiast śmietany dałam 3 łyżki serka mascarpone, zaraz będziemy się zajadać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • SLAN slan

    SLAN slan , 14.03.2017

    polecam są łatwe do zrobienia i bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Frączek

    Beata Frączek , 20.02.2017

    Zrobilam :-) pyszne na sobotnie sniadanie. Ja dalam tylko dwie lyzeczki smietany 18% i jedno jajko.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Orzechowska

    Izabela Orzechowska , 21.03.2016

    Pychotka :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 21.03.2016

    Kamila masz rację. Do przygotowania tego przepisu wystarczy 200 ml śmietany. Dziękujemy za zwrócenie uwagi. Przepis został już poprawiony.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Kubik

    Krystyna Kubik , 21.03.2016

    Ja takze musze sprobowac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Malara

    Małgorzata Malara , 21.03.2016

    Wyglądają pysznie chyba się skuszę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Damian Derebecki

    Damian Derebecki , 20.03.2016

    Też mi się wydaje przesadzona, czy ktoś sprawdzał ile wystarczy?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Morek

    Kamila Morek , 13.03.2016

    Bardzo dobre. Jednakże podana ilośc śmietany jest zbyt duża.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tartaletki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tartaletki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tartaletki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tartaletki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tartaletki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tartaletki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tartaletki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tartaletki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Surówka z rzodkiewki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tartaletki ze szpinakiemTartaletki ze szpinakiem

Przygotuj foremki do pieczenia o średnicy 8-10 centymetrów. Ciasto francuskie rozwałkuj na grubość 2 milimetrów. Następnie jedną z foremek powycinaj krążki z ciasta i wyłóż nim środek każdej z foremki. Ponakłuwaj widelcem każdą tartaletkę i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 5 minut.