Tarta z pieczonymi burakami i dynią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta z pieczonymi burakami i dynią

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

150 gramów

1 sztuka

0.5 szklanki

0.5 łyżeczki

300 mililitrów

5 sztuk

1 szczypta

300 gramów

200 gramów

1 łyżka

2 łyżki

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, masła, żółtka, wody i soli przygotuj kruche ciasto. Rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. Nakłuj widelcem i piecz w 180 stopniach przez 20 minut.

Krok 2

Śmietanę, jajka, kostkę czosnkową i pierz zmiksuj dokładnie.

Krok 3

Dynię i buraki obierz i pokrój na duże kawałki i rozłóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Piecz w 200°C przez 35 minut.

Krok 4

Na podpieczonym kruchym spodzie rozłóż dynię i buraki pokrojone na kawałki o boku około 1,5 cm. Między nimi rozłóż kawałki sera koziego, płatki migdałów, orzechy oraz posiekane liście kolendry. Zalej bazą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, na 15 minut.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z pieczonymi burakami i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z pieczonymi burakami i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z pieczonymi burakami i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z pieczonymi burakami i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z pieczonymi burakami i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z pieczonymi burakami i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z pieczonymi burakami i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z pieczonymi burakami i dynią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej