Tarta z pieczonymi burakami i dynią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta z pieczonymi burakami i dynią

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

5 sztuk

2 łyżki

300 gramów

1 łyżka

150 gramów

300 gramów

1 sztuka

1 łyżka

200 gramów

300 mililitrów

1 sztuka

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, masła, żółtka, wody i soli przygotuj kruche ciasto. Rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. Nakłuj widelcem i piecz w 180 stopniach przez 20 minut.

Krok 2

Śmietanę, jajka, kostkę czosnkową i pierz zmiksuj dokładnie.

Krok 3

Dynię i buraki obierz i pokrój na duże kawałki i rozłóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Piecz w 200°C przez 35 minut.

Krok 4

Na podpieczonym kruchym spodzie rozłóż dynię i buraki pokrojone na kawałki o boku około 1,5 cm. Między nimi rozłóż kawałki sera koziego, płatki migdałów, orzechy oraz posiekane liście kolendry. Zalej bazą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, na 15 minut.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z pieczonymi burakami i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z pieczonymi burakami i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z pieczonymi burakami i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z pieczonymi burakami i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z pieczonymi burakami i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z pieczonymi burakami i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z pieczonymi burakami i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z pieczonymi burakami i dynią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej