
Składniki
0.5 szklanki
1 szczypta
0.5 łyżeczki
5 sztuk
2 łyżki
300 gramów
1 łyżka
150 gramów
300 gramów
1 sztuka
1 łyżka
200 gramów
300 mililitrów
1 sztuka
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z mąki, masła, żółtka, wody i soli przygotuj kruche ciasto. Rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. Nakłuj widelcem i piecz w 180 stopniach przez 20 minut.
Krok 2
Śmietanę, jajka, kostkę czosnkową i pierz zmiksuj dokładnie.
Krok 3
Dynię i buraki obierz i pokrój na duże kawałki i rozłóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Piecz w 200°C przez 35 minut.
Krok 4
Na podpieczonym kruchym spodzie rozłóż dynię i buraki pokrojone na kawałki o boku około 1,5 cm. Między nimi rozłóż kawałki sera koziego, płatki migdałów, orzechy oraz posiekane liście kolendry. Zalej bazą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, na 15 minut.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej