Tarta z dynią i kozim serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta z dynią i kozim serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

64 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

98 osób wydrukowało

Pobierz pdf

94 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 łyżeczka

1 szczypta

100 gramów

250 mililitrów

3 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obraną dynię upiecz do miękkości w piekarniku. Następnie pokrój w grubą kostkę.

Krok 2

Foremkę do pieczenia wyłóż ciastem francuskim, wywijając jego brzegi do góry. Następnie ponakłuwaj je widelcem i zapiecz w 200 °C przez 15-20 minut.

Krok 3

W blenderze zmiksuj śmietanę oraz jajka z dodatkiem przypraw Knorr i szczypty soli.

Krok 4

Na zapieczonym spodzie rozłóż pokrojoną w paski paprykę. Całość zalej śmietanową masą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 15 minut.

Krok 5

Po tym czasie wyjmij naczynie, dołóż pokrojoną dynię oraz pokruszony ser. Naczynie ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 25 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z dynią i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z dynią i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z dynią i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z dynią i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z dynią i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z dynią i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z dynią i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z dynią i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej