Tarta z dynią i kozim serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta z dynią i kozim serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
93 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

130 osób wydrukowało

Pobierz pdf

150 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 łyżeczka

1 szczypta

100 gramów

250 mililitrów

3 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obraną dynię upiecz do miękkości w piekarniku. Następnie pokrój w grubą kostkę.

Krok 2

Foremkę do pieczenia wyłóż ciastem francuskim, wywijając jego brzegi do góry. Następnie ponakłuwaj je widelcem i zapiecz w 200 °C przez 15-20 minut.

Krok 3

W blenderze zmiksuj śmietanę oraz jajka z dodatkiem przypraw Knorr i szczypty soli.

Krok 4

Na zapieczonym spodzie rozłóż pokrojoną w paski paprykę. Całość zalej śmietanową masą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 15 minut.

Krok 5

Po tym czasie wyjmij naczynie, dołóż pokrojoną dynię oraz pokruszony ser. Naczynie ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 25 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z dynią i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z dynią i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z dynią i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z dynią i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z dynią i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z dynią i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z dynią i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z dynią i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Skrzydełka na ryżu
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej