Składniki
300 gramów
1 łyżeczka
1 szczypta
100 gramów
250 mililitrów
3 sztuki
2 sztuki
1 opakowanie
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obraną dynię upiecz do miękkości w piekarniku. Następnie pokrój w grubą kostkę.
Krok 2
Foremkę do pieczenia wyłóż ciastem francuskim, wywijając jego brzegi do góry. Następnie ponakłuwaj je widelcem i zapiecz w 200 °C przez 15-20 minut.
Krok 3
W blenderze zmiksuj śmietanę oraz jajka z dodatkiem przypraw Knorr i szczypty soli.
Krok 4
Na zapieczonym spodzie rozłóż pokrojoną w paski paprykę. Całość zalej śmietanową masą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 15 minut.
Krok 5
Po tym czasie wyjmij naczynie, dołóż pokrojoną dynię oraz pokruszony ser. Naczynie ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 25 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej