
Składniki
300 gramów
1 łyżeczka
1 szczypta
100 gramów
250 mililitrów
3 sztuki
2 sztuki
1 opakowanie
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obraną dynię upiecz do miękkości w piekarniku. Następnie pokrój w grubą kostkę.
Krok 2
Foremkę do pieczenia wyłóż ciastem francuskim, wywijając jego brzegi do góry. Następnie ponakłuwaj je widelcem i zapiecz w 200 °C przez 15-20 minut.
Krok 3
W blenderze zmiksuj śmietanę oraz jajka z dodatkiem przypraw Knorr i szczypty soli.
Krok 4
Na zapieczonym spodzie rozłóż pokrojoną w paski paprykę. Całość zalej śmietanową masą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 15 minut.
Krok 5
Po tym czasie wyjmij naczynie, dołóż pokrojoną dynię oraz pokruszony ser. Naczynie ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 25 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej