Włoska tarta z pomidorami i mozzarellą przepis – Zobacz na przepisy.pl

Włoska tarta z pomidorami i mozzarellą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

61

811 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1344 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1344 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 łyżeczka

2 sztuki

1 opakowanie

250 mililitrów

3 sztuki

1 szczypta

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim, ponakłuwaj widelcem i zapiekaj w nagrzanym do 200 °C piekarniku przez 8-10 minut.

Krok 2

W blenderze zmiksuj śmietanę z jajkami. Dopraw Delikatem Knorr oraz pieprzem.

Krok 3

Pomidory pokrój w ósemki, a ser w plastry.

Krok 4

Cząstki pomidora ułóż na zapieczonym spodzie, przykryj je plastrami mozzarelli, a całość zalej przygotowaną śmietaną.

Krok 5

Wypełnioną formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 45 minut. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii. Zapiekankę możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

3

Opinie o przepisie

  • joanna pawłowska

    joanna pawłowska , 22.07.2019

    pyszna☺️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktoria Kowalska

    Wiktoria Kowalska , 09.02.2018

    A czy musi być 36%

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Orłowski

    Kamil Orłowski , 12.01.2016

    Tarta wyśmienita. Zrobiłem ją z ciastem francuskim własnej roboty :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska tarta z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska tarta z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska tarta z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska tarta z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska tarta z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska tarta z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska tarta z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoska tarta z pomidorami i mozzarelląWłoska tarta z pomidorami i mozzarellą

Po smaczne inspiracje warto sięgać do bogactwa kuchni włoskiej, która słynie z doskonałego smaku, stosowania najlepszych i najświeższych produktów oraz… prostoty. W przypadku tarty z pomidorami i mozzarellą dokonamy pysznego mariażu kuchni rodem ze słonecznej Italii z akcentami prosto spod Wieży Eiffla. Soczyste pomidory wraz z plastrami mozzarelli wystarczy ułożyć na warstwie chrupiącego ciasta francuskiego. Wszystkie składniki tak przygotowanej włoskiej tarty pomidorowej zostaną połączone gęstym sosem jajeczno-śmietanowym. Oto przepis na tartę z mozzarellą i pomidorami, która udaje się zawsze i zawsze smakuje wyśmienicie.

Dla kogo?

Chcesz coraz dokładniej poznawać tajniki europejskich kuchni? W takim razie tarta z ciasta francuskiego z pomidorami i mozzarellą będzie bardzo apetycznym sposobem na naukę. Bez problemów zostaniesz prymusem i nie będziesz mógł doczekać się kolejnych zadań. Po co ograniczać się wyłącznie do jednego kraju, skoro smakowite inspiracje można łączyć bez przeszkód i bez granic? Tarta z serem i pomidorami stanowi tu świetny przykład!

Na jaką okazję?

Z racji tego, że włoską tartę z mozzarellą i pomidorami można jeść również na zimno, potraktuj ją jako sposób na niebanalny lunch na wynos. Bez problemu zjesz ją na przerwie w pracy albo w plenerze, chociażby na pikniku. Czeka cię długa piesza wędrówka? Żadna kanapka po kilku godzinach marszu nie będzie smakować tak dobrze, jak tarta z mozzarellą i pomidorami.

Czy wiesz, że?

Przyrządzając tartę z pomidorami i mozzarellą, nie można zapomnieć o wcześniejszym podpieczeniu ciasta francuskiego do tarty – jeszcze przed ułożeniem na nim dodatków. Dlaczego? Dzięki temu zachowa swoją chrupiącą strukturę. Unikniesz ryzyka, że przez gęsty sos i sok z pomidorów, ciasto na tartę pomidorową mogłoby być niedopieczone.

Dla urozmaicenia:

Wykorzystanie w tarcie z pomidorami i mozarellą ciasta francuskiego sprawia, że potrawa wymaga od kucharza minimalnego wysiłku i wygospodarowania zaledwie kilku-kilkunastu minut na przygotowanie składników. W wolny dzień możesz jednak pokusić się o zrobienie tarty z pomidorami i mozzarellą na kruchym cieście, w którego skład wejdą mąka pszenna, masło, żółtko i odrobina zimnej wody.