Włoska tarta z pomidorami i mozzarellą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

58

798 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1311 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1245 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 łyżeczka

2 sztuki

1 opakowanie

250 mililitrów

3 sztuki

1 szczypta

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim, ponakłuwaj widelcem i zapiekaj w nagrzanym do 200 °C piekarniku przez 8-10 minut.

Krok 2

W blenderze zmiksuj śmietanę z jajkami. Dopraw Delikatem Knorr oraz pieprzem.

Krok 3

Pomidory pokrój w ósemki, a ser w plastry.

Krok 4

Cząstki pomidora ułóż na zapieczonym spodzie, przykryj je plastrami mozzarelli, a całość zalej przygotowaną śmietaną.

Krok 5

Wypełnioną formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 45 minut. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii. Zapiekankę możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

3

Opinie o przepisie

  • joanna pawłowska

    joanna pawłowska , 22.07.2019

    pyszna☺️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktoria Kowalska

    Wiktoria Kowalska , 09.02.2018

    A czy musi być 36%

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Orłowski

    Kamil Orłowski , 12.01.2016

    Tarta wyśmienita. Zrobiłem ją z ciastem francuskim własnej roboty :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska tarta z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska tarta z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska tarta z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska tarta z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska tarta z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska tarta z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska tarta z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej