Włoska tarta z pomidorami i mozzarellą
łatwe
2245 osób zapisało

Składniki
3 sztuki
1 łyżeczka
2 sztuki
1 opakowanie
250 mililitrów
3 sztuki
1 szczypta
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim, ponakłuwaj widelcem i zapiekaj w nagrzanym do 200 °C piekarniku przez 8-10 minut.
Krok 2
W blenderze zmiksuj śmietanę z jajkami. Dopraw Delikatem Knorr oraz pieprzem.
Krok 3
Pomidory pokrój w ósemki, a ser w plastry.
Krok 4
Cząstki pomidora ułóż na zapieczonym spodzie, przykryj je plastrami mozzarelli, a całość zalej przygotowaną śmietaną.
Krok 5
Wypełnioną formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 45 minut. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii. Zapiekankę możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Włoska tarta z pomidorami i mozzarellą
Po smaczne inspiracje warto sięgać do bogactwa kuchni włoskiej, która słynie z doskonałego smaku, stosowania najlepszych i najświeższych produktów oraz… prostoty. W przypadku tarty z pomidorami i mozzarellą dokonamy pysznego mariażu kuchni rodem ze słonecznej Italii z akcentami prosto spod Wieży Eiffla. Soczyste pomidory wraz z plastrami mozzarelli wystarczy ułożyć na warstwie chrupiącego ciasta francuskiego. Wszystkie składniki tak przygotowanej włoskiej tarty pomidorowej zostaną połączone gęstym sosem jajeczno-śmietanowym. Oto przepis na tartę z mozzarellą i pomidorami, która udaje się zawsze i zawsze smakuje wyśmienicie.
Dla kogo?
Chcesz coraz dokładniej poznawać tajniki europejskich kuchni? W takim razie tarta z ciasta francuskiego z pomidorami i mozzarellą będzie bardzo apetycznym sposobem na naukę. Bez problemów zostaniesz prymusem i nie będziesz mógł doczekać się kolejnych zadań. Po co ograniczać się wyłącznie do jednego kraju, skoro smakowite inspiracje można łączyć bez przeszkód i bez granic? Tarta z serem i pomidorami stanowi tu świetny przykład!
Na jaką okazję?
Z racji tego, że włoską tartę z mozzarellą i pomidorami można jeść również na zimno, potraktuj ją jako sposób na niebanalny lunch na wynos. Bez problemu zjesz ją na przerwie w pracy albo w plenerze, chociażby na pikniku. Czeka cię długa piesza wędrówka? Żadna kanapka po kilku godzinach marszu nie będzie smakować tak dobrze, jak tarta z mozzarellą i pomidorami.
Czy wiesz, że?
Przyrządzając tartę z pomidorami i mozzarellą, nie można zapomnieć o wcześniejszym podpieczeniu ciasta francuskiego do tarty – jeszcze przed ułożeniem na nim dodatków. Dlaczego? Dzięki temu zachowa swoją chrupiącą strukturę. Unikniesz ryzyka, że przez gęsty sos i sok z pomidorów, ciasto na tartę pomidorową mogłoby być niedopieczone.
Dla urozmaicenia:
Wykorzystanie w tarcie z pomidorami i mozarellą ciasta francuskiego sprawia, że potrawa wymaga od kucharza minimalnego wysiłku i wygospodarowania zaledwie kilku-kilkunastu minut na przygotowanie składników. W wolny dzień możesz jednak pokusić się o zrobienie tarty z pomidorami i mozzarellą na kruchym cieście, w którego skład wejdą mąka pszenna, masło, żółtko i odrobina zimnej wody.