Tarta z pomidorami i mozzarellą - ciasto francuskie | Przepisy.pl pixel

Włoska tarta z pomidorami i mozzarellą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

90

901 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1483 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1683 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 łyżeczka

2 sztuki

1 opakowanie

250 mililitrów

3 sztuki

1 szczypta

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim, ponakłuwaj widelcem i zapiekaj w nagrzanym do 200 °C piekarniku przez 8-10 minut.

Krok 2

W blenderze zmiksuj śmietanę z jajkami. Dopraw Delikatem Knorr oraz pieprzem.

Krok 3

Pomidory pokrój w ósemki, a ser w plastry.

Krok 4

Cząstki pomidora ułóż na zapieczonym spodzie, przykryj je plastrami mozzarelli, a całość zalej przygotowaną śmietaną.

Krok 5

Wypełnioną formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 45 minut. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii. Zapiekankę możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

4

Opinie o przepisie

  • joanna pawłowska

    joanna pawłowska , 22.07.2019

    pyszna☺️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktoria Kowalska

    Wiktoria Kowalska , 09.02.2018

    A czy musi być 36%

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Kamil Orłowski

    Kamil Orłowski , 12.01.2016

    Tarta wyśmienita. Zrobiłem ją z ciastem francuskim własnej roboty :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska tarta z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska tarta z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska tarta z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska tarta z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska tarta z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska tarta z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska tarta z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoska tarta z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców. Każdy, kto tylko raz spróbuje tej słodyczy, wie, że wobec tego smaku nie można być obojętnym.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoska tarta z pomidorami i mozzarelląWłoska tarta z pomidorami i mozzarellą

Po smaczne inspiracje warto sięgać do bogactwa kuchni włoskiej, która słynie z doskonałego smaku, stosowania najlepszych i najświeższych produktów oraz… prostoty. W przypadku tarty z pomidorami i mozzarellą dokonamy pysznego mariażu kuchni rodem ze słonecznej Italii z akcentami prosto spod Wieży Eiffla. Soczyste pomidory wraz z plastrami mozzarelli wystarczy ułożyć na warstwie chrupiącego ciasta francuskiego. Wszystkie składniki tak przygotowanej włoskiej tarty pomidorowej zostaną połączone gęstym sosem jajeczno-śmietanowym. Oto przepis na tartę z mozzarellą i pomidorami, która udaje się zawsze i zawsze smakuje wyśmienicie.

Dla kogo?

Chcesz coraz dokładniej poznawać tajniki europejskich kuchni? W takim razie tarta z ciasta francuskiego z pomidorami i mozzarellą będzie bardzo apetycznym sposobem na naukę. Bez problemów zostaniesz prymusem i nie będziesz mógł doczekać się kolejnych zadań. Po co ograniczać się wyłącznie do jednego kraju, skoro smakowite inspiracje można łączyć bez przeszkód i bez granic? Tarta z serem i pomidorami stanowi tu świetny przykład!

Na jaką okazję?

Z racji tego, że włoską tartę z mozzarellą i pomidorami można jeść również na zimno, potraktuj ją jako sposób na niebanalny lunch na wynos. Bez problemu zjesz ją na przerwie w pracy albo w plenerze, chociażby na pikniku. Czeka cię długa piesza wędrówka? Żadna kanapka po kilku godzinach marszu nie będzie smakować tak dobrze, jak tarta z mozzarellą i pomidorami.

Czy wiesz, że?

Przyrządzając tartę z pomidorami i mozzarellą, nie można zapomnieć o wcześniejszym podpieczeniu ciasta francuskiego do tarty – jeszcze przed ułożeniem na nim dodatków. Dlaczego? Dzięki temu zachowa swoją chrupiącą strukturę. Unikniesz ryzyka, że przez gęsty sos i sok z pomidorów, ciasto na tartę pomidorową mogłoby być niedopieczone.

Dla urozmaicenia:

Wykorzystanie w tarcie z pomidorami i mozarellą ciasta francuskiego sprawia, że potrawa wymaga od kucharza minimalnego wysiłku i wygospodarowania zaledwie kilku-kilkunastu minut na przygotowanie składników. W wolny dzień możesz jednak pokusić się o zrobienie tarty z pomidorami i mozzarellą na kruchym cieście, w którego skład wejdą mąka pszenna, masło, żółtko i odrobina zimnej wody.