Składniki
650 gramów
1 opakowanie
10 gramów
300 mililitrów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
null
2 sztuki
6 sztuk
marynata:
1 sztuka
500 mililitrów
null
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa oczyść i pokrój w grubą kostkę, czosnek pozostaw w łupinach. Przesmaż warzywa na patelni.
Krok 2
Do przesmażonych warzyw dodaj tymianek, rozgniecione ziarna jałowca i wino. Gotuj 6 min.
Krok 3
Ostudzoną marynatą zalej mięso i pozostaw do marynowania pod przykryciem na 24 godz.
Krok 4
Mięso oczyść z marynaty oraz z błonek i ścięgien. Pokrój na równe plastry, spłaszcz ręką.
Krok 5
Befsztyki oprósz pieprzem i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron tak, żeby mięso było lekko różowe w środku.
Krok 6
Do wody dodaj Sos Knorr i 2 łyżki tłuszczu ze smażenia.
Krok 7
Befsztyki podawaj polane sosem i z ziemniakami pod każdą postacią.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Befsztyk po angielsku
Idealnie wysmażona polędwica wołowa, nazywana popularnie befsztykiem, to klasyka dobrej kuchni na światowym poziomie. Befsztyk po angielsku jest znany bowiem na całym świecie. Uważa się go za ten rodzaj potrawy, której przygotowanie wydaje się łatwe, ale tak naprawdę trzeba być bardzo uważnym, żeby jej nie zepsuć.Istotą powodzenia jest długość smażenia – nie może być za krótka, ale też trzeba uważać, aby mięsa nie przepiec. Befsztyk będzie najlepszy jeśli podamy go gdy będzie na zewnątrz dobrze wysmażony, a w środku wciąż lekko soczysty. Aby uzyskać idealny efekt, warto wcześniej zamarynować polędwicę w mieszance przypraw. Dzięki niej mięso skruszeje i podczas smażenia się nie wysuszy, a przede wszystkim będzie doskonale smakować. Jeśli polędwica ma być dodatkiem do obiadu, podaj ją w towarzystwie świeżych warzyw.