Befsztyk po angielsku - stek, polędwica: przepis | Przepisy.pl pixel

Befsztyk po angielsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
81 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

110 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

650 gramów

1 opakowanie

10 gramów

300 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

6 sztuk

marynata:

1 sztuka

500 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa oczyść i pokrój w grubą kostkę, czosnek pozostaw w łupinach. Przesmaż warzywa na patelni.

Befsztyk po angielsku - Krok 1

Krok 2

Do przesmażonych warzyw dodaj tymianek, rozgniecione ziarna jałowca i wino. Gotuj 6 min.

Befsztyk po angielsku - Krok 2

Krok 3

Ostudzoną marynatą zalej mięso i pozostaw do marynowania pod przykryciem na 24 godz.

Befsztyk po angielsku - Krok 3

Krok 4

Mięso oczyść z marynaty oraz z błonek i ścięgien. Pokrój na równe plastry, spłaszcz ręką.

Befsztyk po angielsku - Krok 4

Krok 5

Befsztyki oprósz pieprzem i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron tak, żeby mięso było lekko różowe w środku.

Befsztyk po angielsku - Krok 5

Krok 6

Do wody dodaj Sos Knorr i 2 łyżki tłuszczu ze smażenia.

Befsztyk po angielsku - Krok 6

Krok 7

Befsztyki podawaj polane sosem i z ziemniakami pod każdą postacią.

Befsztyk po angielsku - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Wojtek

    Wojtek , 15.12.2021

    Mniam Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Befsztyk po angielsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Befsztyk po angielsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Befsztyk po angielsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Befsztyk po angielsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Befsztyk po angielsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Befsztyk po angielsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Befsztyk po angielsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Befsztyk po angielsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Befsztyk po angielskuBefsztyk po angielsku

Idealnie wysmażona polędwica wołowa, nazywana popularnie befsztykiem, to klasyka dobrej kuchni na światowym poziomie. Befsztyk po angielsku jest znany bowiem na całym świecie. Uważa się go za ten rodzaj potrawy, której przygotowanie wydaje się łatwe, ale tak naprawdę trzeba być bardzo uważnym, żeby jej nie zepsuć.Istotą powodzenia jest długość smażenia – nie może być za krótka, ale też trzeba uważać, aby mięsa nie przepiec. Befsztyk będzie najlepszy jeśli podamy go gdy będzie na zewnątrz dobrze wysmażony, a w środku wciąż lekko soczysty. Aby uzyskać idealny efekt, warto wcześniej zamarynować polędwicę w mieszance przypraw. Dzięki niej mięso skruszeje i podczas smażenia się nie wysuszy, a przede wszystkim będzie doskonale smakować. Jeśli polędwica ma być dodatkiem do obiadu, podaj ją w towarzystwie świeżych warzyw.