
Składniki
650 gramów
1 opakowanie
10 gramów
300 mililitrów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
6 sztuk
marynata:
1 sztuka
500 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa oczyść i pokrój w grubą kostkę, czosnek pozostaw w łupinach. Przesmaż warzywa na patelni.

Krok 2
Do przesmażonych warzyw dodaj tymianek, rozgniecione ziarna jałowca i wino. Gotuj 6 min.

Krok 3
Ostudzoną marynatą zalej mięso i pozostaw do marynowania pod przykryciem na 24 godz.

Krok 4
Mięso oczyść z marynaty oraz z błonek i ścięgien. Pokrój na równe plastry, spłaszcz ręką.

Krok 5
Befsztyki oprósz pieprzem i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron tak, żeby mięso było lekko różowe w środku.

Krok 6
Do wody dodaj Sos Knorr i 2 łyżki tłuszczu ze smażenia.

Krok 7
Befsztyki podawaj polane sosem i z ziemniakami pod każdą postacią.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Menu ze smakiem Sos myśliwski Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Befsztyk po angielsku
Idealnie wysmażona polędwica wołowa, nazywana popularnie befsztykiem, to klasyka dobrej kuchni na światowym poziomie. Befsztyk po angielsku jest znany bowiem na całym świecie. Uważa się go za ten rodzaj potrawy, której przygotowanie wydaje się łatwe, ale tak naprawdę trzeba być bardzo uważnym, żeby jej nie zepsuć.Istotą powodzenia jest długość smażenia – nie może być za krótka, ale też trzeba uważać, aby mięsa nie przepiec. Befsztyk będzie najlepszy jeśli podamy go gdy będzie na zewnątrz dobrze wysmażony, a w środku wciąż lekko soczysty. Aby uzyskać idealny efekt, warto wcześniej zamarynować polędwicę w mieszance przypraw. Dzięki niej mięso skruszeje i podczas smażenia się nie wysuszy, a przede wszystkim będzie doskonale smakować. Jeśli polędwica ma być dodatkiem do obiadu, podaj ją w towarzystwie świeżych warzyw.