Befsztyk po angielsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Befsztyk po angielsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

77 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

61 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

650 gramów

1 opakowanie

10 gramów

300 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

null

2 sztuki

6 sztuk

marynata:

1 sztuka

500 mililitrów

null

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa oczyść i pokrój w grubą kostkę, czosnek pozostaw w łupinach. Przesmaż warzywa na patelni.

Befsztyk po angielsku - Krok 1

Krok 2

Do przesmażonych warzyw dodaj tymianek, rozgniecione ziarna jałowca i wino. Gotuj 6 min.

Befsztyk po angielsku - Krok 2

Krok 3

Ostudzoną marynatą zalej mięso i pozostaw do marynowania pod przykryciem na 24 godz.

Befsztyk po angielsku - Krok 3

Krok 4

Mięso oczyść z marynaty oraz z błonek i ścięgien. Pokrój na równe plastry, spłaszcz ręką.

Befsztyk po angielsku - Krok 4

Krok 5

Befsztyki oprósz pieprzem i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron tak, żeby mięso było lekko różowe w środku.

Befsztyk po angielsku - Krok 5

Krok 6

Do wody dodaj Sos Knorr i 2 łyżki tłuszczu ze smażenia.

Befsztyk po angielsku - Krok 6

Krok 7

Befsztyki podawaj polane sosem i z ziemniakami pod każdą postacią.

Befsztyk po angielsku - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Befsztyk po angielsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Befsztyk po angielsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Befsztyk po angielsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Befsztyk po angielsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Befsztyk po angielsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Befsztyk po angielsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Befsztyk po angielsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Befsztyk po angielskuBefsztyk po angielsku

Idealnie wysmażona polędwica wołowa, nazywana popularnie befsztykiem, to klasyka dobrej kuchni na światowym poziomie. Befsztyk po angielsku jest znany bowiem na całym świecie. Uważa się go za ten rodzaj potrawy, której przygotowanie wydaje się łatwe, ale tak naprawdę trzeba być bardzo uważnym, żeby jej nie zepsuć.Istotą powodzenia jest długość smażenia – nie może być za krótka, ale też trzeba uważać, aby mięsa nie przepiec. Befsztyk będzie najlepszy jeśli podamy go gdy będzie na zewnątrz dobrze wysmażony, a w środku wciąż lekko soczysty. Aby uzyskać idealny efekt, warto wcześniej zamarynować polędwicę w mieszance przypraw. Dzięki niej mięso skruszeje i podczas smażenia się nie wysuszy, a przede wszystkim będzie doskonale smakować. Jeśli polędwica ma być dodatkiem do obiadu, podaj ją w towarzystwie świeżych warzyw.