Befsztyk Wellington

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

232 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

96 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

1 sztuka

200 gramów

6 sztuk

1 sztuka

170 mililitrów

30 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwicę oczyść tak, aby powstał jeden długi kawałek. Posyp Przyprawą do mięs Knorr i obsmaż na oleju.

Befsztyk Wellington - Krok 1

Krok 2

Pieczarki obierz i pokrój drobno. Zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Dołóż pieczarki i smaż, aż będą miękkie i odparuje cały powstały płyn.

Befsztyk Wellington - Krok 2

Krok 3

Szpinak sparz wrzątkiem, listkami obłóż polędwicę.

Befsztyk Wellington - Krok 3

Krok 4

Na płacie ciasta francuskiego ułóż najpierw pieczarki, potem polędwicę.

Befsztyk Wellington - Krok 4

Krok 5

Zawiń ciasto tak, aby powstał zwarty i ścisły rulon. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Befsztyk Wellington - Krok 5

Krok 6

Posmaruj ciasto z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piecz 20-25 minut w piekarniku w temperaturze 190 stopni. .

Befsztyk Wellington - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Befsztyk WellingtonBefsztyk Wellington

Befsztyk Wellington to soczysta polędwica z pieczarkami zawinięta w delikatne ciasto francuskie. Przygotowanie tej wykwintnej potrawy zajmuje nieco więcej czasu, ale efekty są warte jego poświęcenia. Dzięki przyprawom mięso ma wyrazisty, pikantny smak. Podsmaż je przed pieczeniem, aby zamknąć soki w środku i zachować jego soczystość. Pieczarki z cebulą duś na patelni do miękkości. Aby dodać grzybom wyrazistości, dorzuć do nich odrobinę rozmarynu lub dolej sos sojowy. Liście szpinaku wcześniej sparz. Owiniętą w nie polędwicę ułóż na cieście francuskim posmarowanym pieczarkowo-cebulową masą. Ciasto zawiń w ścisły rulon i odłóż na jakiś czas do lodówki. Przed pieczeniem posmaruj je roztrzepanym jajkiem, aby efektownie zarumieniło się. Befsztyk Wellington serwuj z sosem pieprzowym lub pieczeniowym. Udekoruj go świeżym tymiankiem. Podawaj z sałatką, np. z pomidorów, sałaty lodowej, sera pleśniowego i orzechów. Jeśli zainteresował Cię ten przepis, przygotuj smaczne, eleganckie danie na jego podstawie.