Befsztyk Wellington przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Befsztyk Wellington

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

250 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

118 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

20 gramów

1 sztuka

200 gramów

6 sztuk

1 sztuka

170 mililitrów

30 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwicę oczyść tak, aby powstał jeden długi kawałek. Posyp Przyprawą do mięs Knorr i obsmaż na oleju.

Befsztyk Wellington - Krok 1

Krok 2

Pieczarki obierz i pokrój drobno. Zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Dołóż pieczarki i smaż, aż będą miękkie i odparuje cały powstały płyn.

Befsztyk Wellington - Krok 2

Krok 3

Szpinak sparz wrzątkiem, listkami obłóż polędwicę.

Befsztyk Wellington - Krok 3

Krok 4

Na płacie ciasta francuskiego ułóż najpierw pieczarki, potem polędwicę.

Befsztyk Wellington - Krok 4

Krok 5

Zawiń ciasto tak, aby powstał zwarty i ścisły rulon. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Befsztyk Wellington - Krok 5

Krok 6

Posmaruj ciasto z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piecz 20-25 minut w piekarniku w temperaturze 190 stopni. .

Befsztyk Wellington - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Befsztyk Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Befsztyk Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Befsztyk Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Befsztyk Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Befsztyk Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Befsztyk Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Befsztyk Wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Befsztyk Wellington - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Tarta ze szpinakiem i serem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Befsztyk WellingtonBefsztyk Wellington

Befsztyk Wellington to soczysta polędwica z pieczarkami zawinięta w delikatne ciasto francuskie. Przygotowanie tej wykwintnej potrawy zajmuje nieco więcej czasu, ale efekty są warte jego poświęcenia. Dzięki przyprawom mięso ma wyrazisty, pikantny smak. Podsmaż je przed pieczeniem, aby zamknąć soki w środku i zachować jego soczystość. Pieczarki z cebulą duś na patelni do miękkości. Aby dodać grzybom wyrazistości, dorzuć do nich odrobinę rozmarynu lub dolej sos sojowy. Liście szpinaku wcześniej sparz. Owiniętą w nie polędwicę ułóż na cieście francuskim posmarowanym pieczarkowo-cebulową masą. Ciasto zawiń w ścisły rulon i odłóż na jakiś czas do lodówki. Przed pieczeniem posmaruj je roztrzepanym jajkiem, aby efektownie zarumieniło się. Befsztyk Wellington serwuj z sosem pieprzowym lub pieczeniowym. Udekoruj go świeżym tymiankiem. Podawaj z sałatką, np. z pomidorów, sałaty lodowej, sera pleśniowego i orzechów. Jeśli zainteresował Cię ten przepis, przygotuj smaczne, eleganckie danie na jego podstawie.