Szpinak z czosnkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szpinak z czosnkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
63 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

123 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 opakowanie

300 gramów

2 łyżki

100 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak dokładnie umyj. Jeśli używasz mrożonego, to rozmroź go i odciśnij wodę. Grzyby również dokładnie umyj.

Szpinak z czosnkiem - Krok 1

Krok 2

Na patelni zeszklij posiekany czosnek, następnie dodaj grzyby i poczekaj, aż się usmażą.

Szpinak z czosnkiem - Krok 2

Krok 3

Po chwili dodaj szpinak. Smaż 1 minutę.

Szpinak z czosnkiem - Krok 3

Krok 4

Sos Knorr wymieszaj ze śmietanką i wlej do szpinaku z grzybami.

Szpinak z czosnkiem - Krok 4

Krok 5

Dodaj szczyptę papryki i wszystko dokładnie wymieszaj.

Szpinak z czosnkiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szpinak z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szpinak z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szpinak z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szpinak z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szpinak z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szpinak z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szpinak z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szpinak z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szpinak z czosnkiemSzpinak z czosnkiem

Szpinak z czosnkiem to świetna propozycja na proste i smaczne danie, które możesz zaserwować jako dodatek do obiadu bądź przystawkę. Podstawą tej potrawy jest oczywiście szpinak – w sezonie sięgnij po świeże liście, natomiast zimą wykorzystaj mrożone, wcześniej dokładnie odciskając je z nadmiaru wody. Smak szpinaku doskonale podkreśli czosnek – wydobędziesz z niego intensywny aromat, gdy podsmażysz go na oliwie. Opcjonalnie do dania dodaj również drobno posiekaną cebulę. Z całością dobrze skomponują się świeże lub mrożone grzyby – wypróbuj wariant z podgrzybkami, opieńkami lub maślakami. Podsmażaj je z pozostałymi składnikami do momentu, aż staną się miękkie. Danie zapraw śmietaną połączoną z gotowym sosem do warzyw na ciepło z dodatkiem sera. Przypraw je ostrą papryczką i pieprzem. Szpinak z czosnkiem serwuj na ciepło – znakomicie skomponuje się z chrupiącym pieczywem. Sprawdzi się także jako uzupełnienie dań mięsnych, np. pieczonego schabu lub dziczyzny. Jak myślisz, z czym jeszcze będzie wyśmienicie smakował?