
Składniki
450 gramów
1 opakowanie
300 gramów
2 łyżki
100 mililitrów
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szpinak dokładnie umyj. Jeśli używasz mrożonego, to rozmroź go i odciśnij wodę. Grzyby również dokładnie umyj.

Krok 2
Na patelni zeszklij posiekany czosnek, następnie dodaj grzyby i poczekaj, aż się usmażą.

Krok 3
Po chwili dodaj szpinak. Smaż 1 minutę.

Krok 4
Sos Knorr wymieszaj ze śmietanką i wlej do szpinaku z grzybami.

Krok 5
Dodaj szczyptę papryki i wszystko dokładnie wymieszaj.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie smaczne Do kurczaka w sosie pieczarkowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szpinak z czosnkiem
Szpinak z czosnkiem to świetna propozycja na proste i smaczne danie, które możesz zaserwować jako dodatek do obiadu bądź przystawkę. Podstawą tej potrawy jest oczywiście szpinak – w sezonie sięgnij po świeże liście, natomiast zimą wykorzystaj mrożone, wcześniej dokładnie odciskając je z nadmiaru wody. Smak szpinaku doskonale podkreśli czosnek – wydobędziesz z niego intensywny aromat, gdy podsmażysz go na oliwie. Opcjonalnie do dania dodaj również drobno posiekaną cebulę. Z całością dobrze skomponują się świeże lub mrożone grzyby – wypróbuj wariant z podgrzybkami, opieńkami lub maślakami. Podsmażaj je z pozostałymi składnikami do momentu, aż staną się miękkie. Danie zapraw śmietaną połączoną z gotowym sosem do warzyw na ciepło z dodatkiem sera. Przypraw je ostrą papryczką i pieprzem. Szpinak z czosnkiem serwuj na ciepło – znakomicie skomponuje się z chrupiącym pieczywem. Sprawdzi się także jako uzupełnienie dań mięsnych, np. pieczonego schabu lub dziczyzny. Jak myślisz, z czym jeszcze będzie wyśmienicie smakował?


































