
Składniki
450 gramów
1 opakowanie
300 gramów
2 łyżki
100 mililitrów
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szpinak dokładnie umyj. Jeśli używasz mrożonego, to rozmroź go i odciśnij wodę. Grzyby również dokładnie umyj.

Krok 2
Na patelni zeszklij posiekany czosnek, następnie dodaj grzyby i poczekaj, aż się usmażą.

Krok 3
Po chwili dodaj szpinak. Smaż 1 minutę.

Krok 4
Sos Knorr wymieszaj ze śmietanką i wlej do szpinaku z grzybami.

Krok 5
Dodaj szczyptę papryki i wszystko dokładnie wymieszaj.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie smaczne Do kurczaka w sosie pieczarkowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szpinak z czosnkiem
Szpinak z czosnkiem to świetna propozycja na proste i smaczne danie, które możesz zaserwować jako dodatek do obiadu bądź przystawkę. Podstawą tej potrawy jest oczywiście szpinak – w sezonie sięgnij po świeże liście, natomiast zimą wykorzystaj mrożone, wcześniej dokładnie odciskając je z nadmiaru wody. Smak szpinaku doskonale podkreśli czosnek – wydobędziesz z niego intensywny aromat, gdy podsmażysz go na oliwie. Opcjonalnie do dania dodaj również drobno posiekaną cebulę. Z całością dobrze skomponują się świeże lub mrożone grzyby – wypróbuj wariant z podgrzybkami, opieńkami lub maślakami. Podsmażaj je z pozostałymi składnikami do momentu, aż staną się miękkie. Danie zapraw śmietaną połączoną z gotowym sosem do warzyw na ciepło z dodatkiem sera. Przypraw je ostrą papryczką i pieprzem. Szpinak z czosnkiem serwuj na ciepło – znakomicie skomponuje się z chrupiącym pieczywem. Sprawdzi się także jako uzupełnienie dań mięsnych, np. pieczonego schabu lub dziczyzny. Jak myślisz, z czym jeszcze będzie wyśmienicie smakował?