Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
354 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

376 osób wydrukowało

Pobierz pdf

363 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

400 gramów

300 mililitrów

8 plastrów

100 gramów

10 gramów

1 sztuka

1 sztuka

sałatka:

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

50 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki umyj, osusz i pokrój w mniejsze medaliony. Zamarynuj przyprawą do mięs Knorr i zawiń w plastry boczku. Całość przekłuj wykałaczkami, po czym odstaw w chłodne miejsce.

Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką  - Krok 1

Krok 2

Ser pleśniowy, chleb tostowy bez skórki, orzechy włoskie i rozmaryn dokładnie posiekaj lub zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.

Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką  - Krok 2

Krok 3

Polędwiczki obsmaż na patelni z obu stron. Zostaw mięso na patelni, a na jego powierzchni ułóż warstwę z chleba, a następnie z i sera. Całość wstaw do piekarnika na najwyższą półkę i piecz do momentu, kiedy chleb tostowy z serem zacznie się zapiekać na złoty kolor (uważaj – patelnia będzie gorąca).

Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką  - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z 300 ml zimnej wody i zalej nim mięso. Całość gotuj powoli pod przykryciem około 5 minut. Przygotuj sałatkę: sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą z oliwek i sokiem jabłkowym. Obierz kalarepę, jabłko i marchew. Zetrzyj je na grubych oczkach tarki. Całość zalej sosem i wymieszaj. Gotową sałatkę układaj na liściach cykorii.

Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką

Wyśmienite polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką i orzeźwiająca sałatką warto zaserwować podczas kolacji z przyjaciółmi lub przyjęcia. Ta wykwintna potrawa na pewno przypadnie do gustu osobom lubiącym oryginalne połączenia smakowe. Zamarynowane wcześniej polędwiczki, zawija się w plastry wędzonego boczku i smaży. Ważna jest również posypka, którą przyrządza się z chleba tostowego, orzechów włoskich i sera pleśniowego. Ułożona na polędwiczkach i zapieczona w piekarniku tworzy chrupiącą, pyszną warstwę. Smak polędwiczek podkreśla także sos grzybowy. Jako dodatek do nich serwuje się soczystą sałatkę. Należy zetrzeć kalarepę, jabłko oraz marchew i polać je sosem koperkowo-ziołowym na bazie soku jabłkowego oraz oliwy. Sałatkę podaje się na liściach cykorii, dzięki czemu jest nie tylko smaczna, ale też apetycznie wygląda. Do polędwiczek dołącz również bagietkę lub przyrumienione w piekarniku ziołowe grzanki. Dzięki podanemu przepisowi dowiesz się, jak przygotować to danie krok po kroku. Spróbuj i podziel się swoją opinią.