Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką
łatwe
342 osoby zapisały

Składniki
1 opakowanie
1 opakowanie
400 gramów
300 mililitrów
8 plastrów
100 gramów
10 gramów
1 sztuka
1 sztuka
sałatka:
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
50 mililitrów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczki umyj, osusz i pokrój w mniejsze medaliony. Zamarynuj przyprawą do mięs Knorr i zawiń w plastry boczku. Całość przekłuj wykałaczkami, po czym odstaw w chłodne miejsce.

Krok 2
Ser pleśniowy, chleb tostowy bez skórki, orzechy włoskie i rozmaryn dokładnie posiekaj lub zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.

Krok 3
Polędwiczki obsmaż na patelni z obu stron. Zostaw mięso na patelni, a na jego powierzchni ułóż warstwę z chleba, a następnie z i sera. Całość wstaw do piekarnika na najwyższą półkę i piecz do momentu, kiedy chleb tostowy z serem zacznie się zapiekać na złoty kolor (uważaj – patelnia będzie gorąca).

Krok 4
Fix Knorr wymieszaj z 300 ml zimnej wody i zalej nim mięso. Całość gotuj powoli pod przykryciem około 5 minut. Przygotuj sałatkę: sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą z oliwek i sokiem jabłkowym. Obierz kalarepę, jabłko i marchew. Zetrzyj je na grubych oczkach tarki. Całość zalej sosem i wymieszaj. Gotową sałatkę układaj na liściach cykorii.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy francuski Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!
Czytaj więcejMała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką
Wyśmienite polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką i orzeźwiająca sałatką warto zaserwować podczas kolacji z przyjaciółmi lub przyjęcia. Ta wykwintna potrawa na pewno przypadnie do gustu osobom lubiącym oryginalne połączenia smakowe. Zamarynowane wcześniej polędwiczki, zawija się w plastry wędzonego boczku i smaży. Ważna jest również posypka, którą przyrządza się z chleba tostowego, orzechów włoskich i sera pleśniowego. Ułożona na polędwiczkach i zapieczona w piekarniku tworzy chrupiącą, pyszną warstwę. Smak polędwiczek podkreśla także sos grzybowy. Jako dodatek do nich serwuje się soczystą sałatkę. Należy zetrzeć kalarepę, jabłko oraz marchew i polać je sosem koperkowo-ziołowym na bazie soku jabłkowego oraz oliwy. Sałatkę podaje się na liściach cykorii, dzięki czemu jest nie tylko smaczna, ale też apetycznie wygląda. Do polędwiczek dołącz również bagietkę lub przyrumienione w piekarniku ziołowe grzanki. Dzięki podanemu przepisowi dowiesz się, jak przygotować to danie krok po kroku. Spróbuj i podziel się swoją opinią.