Przepisy na Kalarepę | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Dania z kalarepą

33 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania z kalarepąDania z kalarepą

Niewielkie, okrągłe, jasnozielone bulwy (a w zasadzie przerośnięte łodygi), idealne do jedzenia na surowo i stanowiące świetny dodatek do sałatek. To kalarepa, warzywo powszechnie znane, jednak już zdecydowanie mniej wykorzystywane we współczesnej kuchni. Często łączy się ją z jabłkami i marchewką, podając w formie surówki. Kalarepa daje także wiele innych możliwości – jej smak nie dominuje potraw, a doskonale go uzupełnia. Jak wybrać odpowiednią kalarepę? Najlepsze są te niewielkie i ciężkie. Lekka będzie włóknista w środku. Oznaką dobrej jakości są też jej liście, które powinny być jędrne i zielone. Chcąc ją podać na surowo, pamiętaj o tym, by obrać ją najpierw ze skórki. Jeśli podajesz ją w plasterkach jako przekąskę, dodaj do niej delikatny dip jogurtowy. W formie sałatki będzie smakowała doskonale razem z pomidorami, rzodkiewką i kalafiorem. Liście kalarepy są jadalne, możesz wykorzystać je do dekoracji dania. Surowa kalarepa nadaje się również do zielonych smoothies. Pokrój ją na kawałki, by łatwiej się blendowała. W połączeniu z bananami, jabłkami i szpinakiem stanowi szybkie w przygotowaniu drugie śniadanie albo podwieczorek. Dobrym pomysłem na wykorzystanie kalarepy jest przyrządzenie z niej placków. Zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach i połącz z mąką, jajami oraz przyprawami. Smaż na mocno nagrzanej patelni, na złocisty kolor. Podawaj je z kwaśną śmietaną, jogurtem i sosami, jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs np. pieczonych filetów z kurczaka. Nie wiesz co zrobić z gotowaną kalarepą? Przygotuj z niej purée albo dodaj do purée ziemniaczanego, żeby urozmaicić jego smak i kolor. Dobrym rozwiązaniem będzie też gęsta zupa krem, którą doprawić można pikantnymi dodatkami albo podać w wersji łagodnej. Wystarczy dodatek świeżego chleba, i szybki obiad jest gotowy. Również smaki orientalne dobrze wypadają w połączeniu z kalarepą. Wypróbuj przepis na zupę imbirową z trawą cytrynową, wzbogaconą aromatem gram masala oraz soku z limonki. Zainspiruj się naszymi przepisami i sięgnij po kalarepę!