Przepisy na Dania z kalarepą
33 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Dania z kalarepą
Niewielkie, okrągłe, jasnozielone bulwy (a w zasadzie przerośnięte łodygi), idealne do jedzenia na surowo i stanowiące świetny dodatek do sałatek. To kalarepa, warzywo powszechnie znane, jednak już zdecydowanie mniej wykorzystywane we współczesnej kuchni. Często łączy się ją z jabłkami i marchewką, podając w formie surówki. Kalarepa daje także wiele innych możliwości – jej smak nie dominuje potraw, a doskonale go uzupełnia. Jak wybrać odpowiednią kalarepę? Najlepsze są te niewielkie i ciężkie. Lekka będzie włóknista w środku. Oznaką dobrej jakości są też jej liście, które powinny być jędrne i zielone. Chcąc ją podać na surowo, pamiętaj o tym, by obrać ją najpierw ze skórki. Jeśli podajesz ją w plasterkach jako przekąskę, dodaj do niej delikatny dip jogurtowy. W formie sałatki będzie smakowała doskonale razem z pomidorami, rzodkiewką i kalafiorem. Liście kalarepy są jadalne, możesz wykorzystać je do dekoracji dania. Surowa kalarepa nadaje się również do zielonych smoothies. Pokrój ją na kawałki, by łatwiej się blendowała. W połączeniu z bananami, jabłkami i szpinakiem stanowi szybkie w przygotowaniu drugie śniadanie albo podwieczorek. Dobrym pomysłem na wykorzystanie kalarepy jest przyrządzenie z niej placków. Zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach i połącz z mąką, jajami oraz przyprawami. Smaż na mocno nagrzanej patelni, na złocisty kolor. Podawaj je z kwaśną śmietaną, jogurtem i sosami, jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs np. pieczonych filetów z kurczaka. Nie wiesz co zrobić z gotowaną kalarepą? Przygotuj z niej purée albo dodaj do purée ziemniaczanego, żeby urozmaicić jego smak i kolor. Dobrym rozwiązaniem będzie też gęsta zupa krem, którą doprawić można pikantnymi dodatkami albo podać w wersji łagodnej. Wystarczy dodatek świeżego chleba, i szybki obiad jest gotowy. Również smaki orientalne dobrze wypadają w połączeniu z kalarepą. Wypróbuj przepis na zupę imbirową z trawą cytrynową, wzbogaconą aromatem gram masala oraz soku z limonki. Zainspiruj się naszymi przepisami i sięgnij po kalarepę!