Przepisy na Dania z kalarepą

35 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (36)

Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami
ratingratingratingratingrating

154

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami to kompozycja prosta i bardzo smaczna. Połączenie del...
Placuszki warzywne
ratingratingratingratingrating

42

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Starte na grubszej tarce warzywa są podstawą ciasta, z którego upieczesz chrupiące placuszki. To...
Zupa z kalarepy i rzodkiewek
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Do przygotowania smacznej zupy warzywnej wystarczy tylko kilka prostych składników. Spróbuj zupy...
Placki z kalarepy
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kalarepka jest nieco zapomnianym w polskiej kuchni warzywem, choć można z niej przyrządzić wiele...
Rosyjska sałatka
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Tapas, czyli niewielkie przystawki, występują w wielu różnych odsłonach. Stanowią idealną propozy...
Sałatka z kalarepy
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatkę z kalarepy możesz przygotować w dwóch wariantach: z mięsem lub bez. W przypadku pierwszeg...
Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Wyśmienite polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką i orzeźwiająca sałatką warto zaserwować podcz...
Sałatka z czarnej fasoli
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Czarna fasola to niezbędny składnik dań kuchni meksykańskiej, przygotujesz z niej również wiele w...
Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sataye to tajski sposób na szaszłyki w sosie… satay, czyli indonezyjskim sosie orzechowym, który...
Warzywne szaszłyki z sosem jogurtowym
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Szukasz inspiracji na przygotowanie smac...
Kalarepa gotowana
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupa z kalarepy
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Duszone kalarepki
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Biodrówka z kalarepą
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Szczupak na szaro
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Wiosenna surówka
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pierś z gęsi (duszona)
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.

Ciekawostki i porady

Delikatne, puszyste pączki. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.

Czytaj więcej

Walentynki przywędrowały do nas stosunkowo niedawno, ale dobrze się zadomowiły w zimowym kalendarzu. Może to święto komercyjne, ale w moim przekonaniu warte obchodzenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania z kalarepąDania z kalarepą

Niewielkie, okrągłe, jasnozielone bulwy (a w zasadzie przerośnięte łodygi), idealne do jedzenia na surowo i stanowiące świetny dodatek do sałatek. To kalarepa, warzywo powszechnie znane, jednak już zdecydowanie mniej wykorzystywane we współczesnej kuchni. Często łączy się ją z jabłkami i marchewką, podając w formie surówki. Kalarepa daje także wiele innych możliwości – jej smak nie dominuje potraw, a doskonale go uzupełnia. Jak wybrać odpowiednią kalarepę? Najlepsze są te niewielkie i ciężkie. Lekka będzie włóknista w środku. Oznaką dobrej jakości są też jej liście, które powinny być jędrne i zielone. Chcąc ją podać na surowo, pamiętaj o tym, by obrać ją najpierw ze skórki. Jeśli podajesz ją w plasterkach jako przekąskę, dodaj do niej delikatny dip jogurtowy. W formie sałatki będzie smakowała doskonale razem z pomidorami, rzodkiewką i kalafiorem. Liście kalarepy są jadalne, możesz wykorzystać je do dekoracji dania. Surowa kalarepa nadaje się również do zielonych smoothies. Pokrój ją na kawałki, by łatwiej się blendowała. W połączeniu z bananami, jabłkami i szpinakiem stanowi szybkie w przygotowaniu drugie śniadanie albo podwieczorek. Dobrym pomysłem na wykorzystanie kalarepy jest przyrządzenie z niej placków. Zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach i połącz z mąką, jajami oraz przyprawami. Smaż na mocno nagrzanej patelni, na złocisty kolor. Podawaj je z kwaśną śmietaną, jogurtem i sosami, jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs np. pieczonych filetów z kurczaka. Nie wiesz co zrobić z gotowaną kalarepą? Przygotuj z niej purée albo dodaj do purée ziemniaczanego, żeby urozmaicić jego smak i kolor. Dobrym rozwiązaniem będzie też gęsta zupa krem, którą doprawić można pikantnymi dodatkami albo podać w wersji łagodnej. Wystarczy dodatek świeżego chleba, i szybki obiad jest gotowy. Również smaki orientalne dobrze wypadają w połączeniu z kalarepą. Wypróbuj przepis na zupę imbirową z trawą cytrynową, wzbogaconą aromatem gram masala oraz soku z limonki. Zainspiruj się naszymi przepisami i sięgnij po kalarepę!