Przepisy na Kalarepę | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Dania z kalarepą

33 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania z kalarepąDania z kalarepą

Niewielkie, okrągłe, jasnozielone bulwy (a w zasadzie przerośnięte łodygi), idealne do jedzenia na surowo i stanowiące świetny dodatek do sałatek. To kalarepa, warzywo powszechnie znane, jednak już zdecydowanie mniej wykorzystywane we współczesnej kuchni. Często łączy się ją z jabłkami i marchewką, podając w formie surówki. Kalarepa daje także wiele innych możliwości – jej smak nie dominuje potraw, a doskonale go uzupełnia. Jak wybrać odpowiednią kalarepę? Najlepsze są te niewielkie i ciężkie. Lekka będzie włóknista w środku. Oznaką dobrej jakości są też jej liście, które powinny być jędrne i zielone. Chcąc ją podać na surowo, pamiętaj o tym, by obrać ją najpierw ze skórki. Jeśli podajesz ją w plasterkach jako przekąskę, dodaj do niej delikatny dip jogurtowy. W formie sałatki będzie smakowała doskonale razem z pomidorami, rzodkiewką i kalafiorem. Liście kalarepy są jadalne, możesz wykorzystać je do dekoracji dania. Surowa kalarepa nadaje się również do zielonych smoothies. Pokrój ją na kawałki, by łatwiej się blendowała. W połączeniu z bananami, jabłkami i szpinakiem stanowi szybkie w przygotowaniu drugie śniadanie albo podwieczorek. Dobrym pomysłem na wykorzystanie kalarepy jest przyrządzenie z niej placków. Zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach i połącz z mąką, jajami oraz przyprawami. Smaż na mocno nagrzanej patelni, na złocisty kolor. Podawaj je z kwaśną śmietaną, jogurtem i sosami, jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs np. pieczonych filetów z kurczaka. Nie wiesz co zrobić z gotowaną kalarepą? Przygotuj z niej purée albo dodaj do purée ziemniaczanego, żeby urozmaicić jego smak i kolor. Dobrym rozwiązaniem będzie też gęsta zupa krem, którą doprawić można pikantnymi dodatkami albo podać w wersji łagodnej. Wystarczy dodatek świeżego chleba, i szybki obiad jest gotowy. Również smaki orientalne dobrze wypadają w połączeniu z kalarepą. Wypróbuj przepis na zupę imbirową z trawą cytrynową, wzbogaconą aromatem gram masala oraz soku z limonki. Zainspiruj się naszymi przepisami i sięgnij po kalarepę!