Przepisy na Kalarepę | Przepisy.pl

Przepisy na Dania z kalarepą

33 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (33)

Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami
ratingratingratingratingrating

163

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami to kompozycja prosta i bardzo smaczna. Połączenie del...
Placuszki warzywne
ratingratingratingratingrating

47

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Starte na grubszej tarce warzywa są podstawą ciasta, z którego upieczesz chrupiące placuszki. To...
Zupa z kalarepy i rzodkiewek
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Do przygotowania smacznej zupy warzywnej wystarczy tylko kilka prostych składników. Spróbuj zupy...
Placki z kalarepy
ratingratingratingratingrating

51

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kalarepka jest nieco zapomnianym w polskiej kuchni warzywem, choć można z niej przyrządzić wiele...
Rosyjska sałatka
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Tapas, czyli niewielkie przystawki, występują w wielu różnych odsłonach. Stanowią idealną propozy...
Sałatka z kalarepy
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatkę z kalarepy możesz przygotować w dwóch wariantach: z mięsem lub bez. W przypadku pierwszeg...
Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Wyśmienite polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką i orzeźwiająca sałatką warto zaserwować podcz...
Sałatka z czarnej fasoli
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Czarna fasola to niezbędny składnik dań kuchni meksykańskiej, przygotujesz z niej również wiele w...
Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sataye to tajski sposób na szaszłyki w sosie… satay, czyli indonezyjskim sosie orzechowym, który...
Warzywne szaszłyki z sosem jogurtowym
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Szukasz inspiracji na przygotowanie smac...
Kalarepa gotowana
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupa z kalarepy
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Duszone kalarepki
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Biodrówka z kalarepą
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Szczupak na szaro
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Wiosenna surówka
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pierś z gęsi (duszona)
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Zapiekanka z kalarepą
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.

Ciekawostki i porady

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania z kalarepąDania z kalarepą

Niewielkie, okrągłe, jasnozielone bulwy (a w zasadzie przerośnięte łodygi), idealne do jedzenia na surowo i stanowiące świetny dodatek do sałatek. To kalarepa, warzywo powszechnie znane, jednak już zdecydowanie mniej wykorzystywane we współczesnej kuchni. Często łączy się ją z jabłkami i marchewką, podając w formie surówki. Kalarepa daje także wiele innych możliwości – jej smak nie dominuje potraw, a doskonale go uzupełnia. Jak wybrać odpowiednią kalarepę? Najlepsze są te niewielkie i ciężkie. Lekka będzie włóknista w środku. Oznaką dobrej jakości są też jej liście, które powinny być jędrne i zielone. Chcąc ją podać na surowo, pamiętaj o tym, by obrać ją najpierw ze skórki. Jeśli podajesz ją w plasterkach jako przekąskę, dodaj do niej delikatny dip jogurtowy. W formie sałatki będzie smakowała doskonale razem z pomidorami, rzodkiewką i kalafiorem. Liście kalarepy są jadalne, możesz wykorzystać je do dekoracji dania. Surowa kalarepa nadaje się również do zielonych smoothies. Pokrój ją na kawałki, by łatwiej się blendowała. W połączeniu z bananami, jabłkami i szpinakiem stanowi szybkie w przygotowaniu drugie śniadanie albo podwieczorek. Dobrym pomysłem na wykorzystanie kalarepy jest przyrządzenie z niej placków. Zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach i połącz z mąką, jajami oraz przyprawami. Smaż na mocno nagrzanej patelni, na złocisty kolor. Podawaj je z kwaśną śmietaną, jogurtem i sosami, jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs np. pieczonych filetów z kurczaka. Nie wiesz co zrobić z gotowaną kalarepą? Przygotuj z niej purée albo dodaj do purée ziemniaczanego, żeby urozmaicić jego smak i kolor. Dobrym rozwiązaniem będzie też gęsta zupa krem, którą doprawić można pikantnymi dodatkami albo podać w wersji łagodnej. Wystarczy dodatek świeżego chleba, i szybki obiad jest gotowy. Również smaki orientalne dobrze wypadają w połączeniu z kalarepą. Wypróbuj przepis na zupę imbirową z trawą cytrynową, wzbogaconą aromatem gram masala oraz soku z limonki. Zainspiruj się naszymi przepisami i sięgnij po kalarepę!