Kolejnym wiosennym przysmakiem jest kalarepka. Ostatnio widziałem ją na bazarku w dwóch kolorach – klasyczną jasnozieloną i czerwoną, a właściwie fioletową. Kalarepka jest pyszna na surowo np. w sałatkach. Gdy wybieram kalarepką zazwyczaj wolę małe główki, mają delikatniejszy smak i nie są tak pikantne. Ale oczywiście znam także wielbicieli intensywnego smaku dojrzałej kalarepy. Gdy planuję przechować kalarepkę przez kilka dni odcinam liście i wkładam do lodówki. Nawiasem mówiąc liście kalarepki nadają się do smażenia z czosnkiem tak jak jarmuż.

Spróbujcie pysznej sałatki z kalarepki i młodej marchewki.

Sałatka z kalarepki i młodej marchewki
Czas przygotowania: 15 minut
Porcja dla 4 osób

Składniki:
- 2 kalarepki
- 4 marchewki
- Knorr Sos Sałatkowy Francuski
- 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy
- świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Obierz marchewki i kalarepkę. Pokrój w słupki. Przygotuj sos sałatkowy. Dodaj do niego musztardę I dokładnie wymieszaj. Połącz warzywa z sosem w misce. Całość dopraw świeżym pieprzem. Świeżo mielony pieprz podkreśla i wzmacnia smak potraw. Zawsze dodaję go tuż przed podaniem potrawy na stół, prosto z młynka do mielenia.

Kalarepka jest doskonałym materiałem na wiosenną zupę. Moja zupa z kalarepki zawiera cały bukiet warzyw. Młodą włoszczyznę, rzodkiewkę, ziemniaki i dużo pachnącego koperku.

Zupa z kalarepy i rzodkiewek
Czas przygotowania: 60 minut
Porcja dla 6 osób

Składniki:
- 2 kalarepy
- 1 por
- 2 buliony na włoszczyźnie Knorr
- kawałek selera
- pęczek rzodkiewki
- ½ pęczka natki pietruszki
- 2 ziemniaki
- ½ pęczka koperku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- oliwa do smażenia
- 1 cebula
- 1,7 l wody
- pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Umytą i obraną marchewkę, pietruszkę, selera, pół pora (tylko białą część) pokrój, zioła posiekaj. Wrzuć do 1,7 l wody. Dodaj obraną, pokrojoną jedną kalarepkę i ziemniaki okrojone w kostkę oraz kostki Knorr. Gotuj do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania wrzuć połowę natki i koperku. Dopraw pieprzem a następnie zmiksuj. Pozostałą część pora pokrój w cienkie plasterki, cebulę w piórka a kalarepkę w słupki. Rzodkiewkę pokrój w plasterki. Warzywa podsmaż na oliwie przez 2 minuty. Następnie dodaj pokrojoną w plasterki rzodkiewkę i smaż jeszcze 2 minuty.

Do kremu z kalarepki dodać można 2 łyżki słodkiej śmietany lub mleka kokosowego. Albo podać ją z grzankami czosnkowymi. Młoda kalarepka jest przepyszna pieczona na blasze z oliwą i ziołami. Nabiera słodyczy i niespodziewanej delikatności. Koniecznie spróbujcie.

Nie przegapcie młodych warzyw. Ich smak jest nieporównywalny z dojrzałymi.