Dawniej był jedną z najpopularniejszych roślin uprawnych, dziś znów wraca do kulinarnych łask i staje się składnikiem wielu modnych dań. Jak przygotować jarmuż, aby zachował swój intensywnie zielony kolor?
Jak przygotować jarmuż – blanszowanie
Blanszowanie to najprostszy i jednocześnie najszybszy sposób na jarmuż. Zastosuj nasze porady, a na pewno Ci się to uda.
- Umyj jarmuż: starannie przepłucz go pod bieżącą wodą, następnie odsącz na sitku.
- Odetnij liście: oddziel je od zgrubiałych elementów warzywa.
- Sparz jarmuż: jeśli robisz z niego pesto, sparz go najpierw przez minutę w gorącej wodzie ze szczyptą soli. Z kolei aby był gotowy do sałatki, wystarczy 10 sekund we wrzątku.
- Przełóż liście do zimnej wody: możesz umieścić w niej dodatkowo kilka kostek lodu.
- Osusz jarmuż: za pomocą papierowego ręcznika lub czystej ściereczki kuchennej.
Tak przygotowane liście wykorzystaj np. do kremowego pesto z jarmużu do chleba. Sprawdź też przepis na wyśmienitą sałatkę z jarmużem. W tym daniu liście po zblanszowaniu wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny i szczyptą startej gałki muszkatołowej. Powodzenia!
Komentarze (0)