Pesto – do czego można dodać? Z czym jeść i do czego się używa?
Pesto to jeden ze specjałów kuchni włoskiej. Całe szczęście ten sos zyskuje również większą popularność w Polsce i możemy znaleźć go praktycznie w każdym sklepie, a także wykonać samodzielnie w domu! Nawet jedna łyżka pesto potrafi nadać potrawie wyrazistego smaku, dlatego warto rozważyć dodanie tego składnika do codziennego jadłospisu. Z czym jeść ten specjał? Do czego użyć pesto? Z nami poznacie odpowiedzi na te pytania. Zapraszamy!
Kilka słów o pesto
Pesto bazyliowe powstało w drugiej połowie XIX wieku i pochodzi z pięknej Genui. Chociaż aktualny przepis na ten włoski sos bazuje głównie na bazylii, to podstawą pierwotnej receptury była natka pietruszki. Wyróżniamy różne rodzaje pesto:
- Pesto alla calabrese – bazą tego sosu są dwa składniki: czerwona papryka i ricotta. Ten delikatny ser sprawia, że konsystencja pesto jest bardziej kremowa.
- Pesto rosso – ten włoski specjał wyróżnia się czerwoną barwą. W skład sosu wchodzą m.in. suszone pesto i papryczki chili.
- Pesto rucola – jak sama nazwa wskazuje, bazą tego sosu jest oczywiście rukola. Wygląd tego specjału nie różni się niczym od tradycyjnego pesto alla genovese, ale ich smak jest zupełnie inny!
Pesto do czego dodać? Makarony
Włosi uwielbiają połączenie makaronu z pesto. Dlaczego? Wystarczy ugotować makaron, dorzucić do niego kilka łyżek włoskiego sosu i gotowe! Do tego dania najlepiej użyć pesto alla genovese lub pesto rosso. Nie zapominajcie o dodatkach, którymi możecie poprawić smak potrawy. Z czym jeść pesto z makaronem? Fanom mięsa polecamy dodanie obsmażonego kurczaka. Dobrze sprawdzą się również świeże warzywa, np. rukola i pomidorki koktajlowe. No i oczywiście sery, czyli coś, czego nie może zabraknąć we włoskiej kuchni. Makaron z pesto i grana padano to najlepsze połączenie.
Do czego jeszcze dodać pesto? Pieczywo
Chrupiąca grzanka i kremowe pesto to duet idealny. Próbowaliście kiedyś takiej kompozycji? Jeżeli nie, to najwyższy czas, by to zmienić. Ten włoski sos alla genovese jest doskonałym dodatkiem do podgrzanego pieczywa. Skomponujcie go z pomidorami, mozzarellą i rukolą, a Wasze danie zachwyci smakiem! Pesto alla genovese dobrze sprawdzi się także jako składnik kanapki na zimno. Z czym jeść pesto? Połącz ten sos z pieczywem, szynką i pomidorami, a później ciesz się znakomitym posiłkiem!
Pesto jako dodatek do ryb, mięs i ryżu
Szukacie pomysłu na urozmaicenie ulubionego mięsa? Sięgnijcie po pesto rosso i przygotujcie roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami. Ten sos pasuje również do smażonego mięsa z patelni. Spróbujecie? Pesto rucola sprawdzi się natomiast do rybnych dań, np. łososia. A co z obiadowymi dodatkami? Do czego użyć pesto? Dodajcie ten przysmak do ryżu lub kaszy, a Wasze danie zachwyci smakiem. Sami widzicie, że ten włoski sos ma naprawdę wiele zastosowań! Które z nich jest Waszym ulubionym?
Dania z pesto – nasze propozycje
Do czego używa się pesto? Poznajcie kilka smacznych i błyskawicznych przepisów, które dla Was przygotowaliśmy.
Zacznijmy od włoskich przysmaków, czyli makaronów. Tagliatelle z bazyliowym pesto to przepis, który nigdy nie zawodzi. Prosty, szybki i przede wszystkim – smaczny. Skosztujcie również doskonałej, obiadowej propozycji, bo risotto z kaszy gryczanej i pesto ląduje na talerzu. Pycha!
A dla fanów pieczywa przygotowaliśmy sandwich z grillowanym kurczakiem i pesto z pomidorów. Takie śniadanie zagwarantuje Wam udany dzień. Pesto z czym jeść? Dla podtrzymania dobrego humoru zaserwujcie jeszcze smaczny obiad, np. burgera roślinnego z rukolą i pesto. Udanego gotowania!
Komentarze (0)