Risotto z kaszy gryczanej z pesto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z kaszy gryczanej z pesto

Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

200 mililitrów

1 litr

100 gramów

250 gramów

1 opakowanie

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rukolę umyj, osusz i włóż do naczynia miksującego. Wlej oliwę (odłóż 1-2 łyżki do smażenia), dodaj sos sałatkowy Knorr i wmiksuj na gładki sos.

Krok 2

Cebulkę pokrój drobno i podsmaż w dużym rondlu na pozostałej oliwie. Jak się zarumieni wsyp kaszę gryczaną i dalej smaż aż zrobi się szklista.

Krok 3

Wlej wino i duś aż wyparuje.

Krok 4

Wlej wodę, dodaj kostki Knorr i gotuj powoli aż kaszą wchłonie płyn i zrobi się kremowa. Mieszaj od czasu do czasu.

Krok 5

Zetrzyj parmezan. Gdy kasza będzie miękka dodaj parmezan oraz groszek. Zdejmij z ognia i delikatnie wymieszaj. Gotowe risotto podawaj polane sosem pesto. Danie możesz udekorować listkami świeżej rukoli.

przepisy.pl

Dobra rada:

Na koniec do risotto możesz dodać również łyżkę świeżego masła oraz posiekaną natkę pietruszki. Dopraw odrobiną soku z cytryny. Nadmiar sosu pesto przełóż do słoiczka, zalej oliwą i tak przechowuj w lodówce nawet tydzień.

Porcja dania dostarcza istotną ilość żelaza potrzebnego w codziennej diecie. Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z kaszy gryczanej z pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z kaszy gryczanej z pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z kaszy gryczanej z pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z kaszy gryczanej z pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z kaszy gryczanej z pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z kaszy gryczanej z pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z kaszy gryczanej z pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z kaszy gryczanej z pestoRisotto z kaszy gryczanej z pesto

Większość szefów kuchni uważa, że podstawą udanego risotto jest ryż arborio. Czasem jednak warto zejść z tradycyjnego kulinarnego kursu, by odkryć zupełnie nowe, wyborne połączenia. Możemy zaryzykować stwierdzenie, że nawet włoscy kucharze zaniemówiliby z wrażenia po skosztowaniu naszej wersji dania w przepisie na risotto gryczane, którego bazę stanowi kasza gryczana. 

Dla kogo?

Risotto czy może kaszotto? Uważamy, że kwestia nazewnictwa odchodzi na dalszy plan, gdy mowa o tego rodzaju przysmaku jak gryczane risotto z pesto z rukoli. Czym byłoby gotowanie bez smakowitego zamieszania, kombinowania i eksperymentowania?

Na jaką okazję?

Risotto gryczane z pesto z rukoli śmiało możecie serwować, gdy spodziewacie się gości. Świętowanie ważnych chwil przy stole nie musi wiązać się z nieśmiertelną sałatką jarzynową i mięsną pieczenią.

Czy wiesz, że?

Nasiona rukoli wykorzystywane są między innymi do produkcji pikantnej pasty, podobnej w smaku i konsystencji do musztardy dijon.

Dla urozmaicenia:

Niecodzienne pesto zamiast rukoli przygotować można również z natki pietruszki, rzodkiewki i jarmużu.