Risotto z kaszy gryczanej z pesto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z kaszy gryczanej z pesto

Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

200 mililitrów

1 litr

100 gramów

250 gramów

1 opakowanie

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rukolę umyj, osusz i włóż do naczynia miksującego. Wlej oliwę (odłóż 1-2 łyżki do smażenia), dodaj sos sałatkowy Knorr i wmiksuj na gładki sos.

Krok 2

Cebulkę pokrój drobno i podsmaż w dużym rondlu na pozostałej oliwie. Jak się zarumieni wsyp kaszę gryczaną i dalej smaż aż zrobi się szklista.

Krok 3

Wlej wino i duś aż wyparuje.

Krok 4

Wlej wodę, dodaj kostki Knorr i gotuj powoli aż kaszą wchłonie płyn i zrobi się kremowa. Mieszaj od czasu do czasu.

Krok 5

Zetrzyj parmezan. Gdy kasza będzie miękka dodaj parmezan oraz groszek. Zdejmij z ognia i delikatnie wymieszaj. Gotowe risotto podawaj polane sosem pesto. Danie możesz udekorować listkami świeżej rukoli.

przepisy.pl

Dobra rada:

Na koniec do risotto możesz dodać również łyżkę świeżego masła oraz posiekaną natkę pietruszki. Dopraw odrobiną soku z cytryny. Nadmiar sosu pesto przełóż do słoiczka, zalej oliwą i tak przechowuj w lodówce nawet tydzień.

Porcja dania dostarcza istotną ilość żelaza potrzebnego w codziennej diecie. Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z kaszy gryczanej z pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z kaszy gryczanej z pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z kaszy gryczanej z pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z kaszy gryczanej z pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z kaszy gryczanej z pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z kaszy gryczanej z pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z kaszy gryczanej z pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z kaszy gryczanej z pesto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z kaszy gryczanej z pestoRisotto z kaszy gryczanej z pesto

Większość szefów kuchni uważa, że podstawą udanego risotto jest ryż arborio. Czasem jednak warto zejść z tradycyjnego kulinarnego kursu, by odkryć zupełnie nowe, wyborne połączenia. Możemy zaryzykować stwierdzenie, że nawet włoscy kucharze zaniemówiliby z wrażenia po skosztowaniu naszej wersji dania w przepisie na risotto gryczane, którego bazę stanowi kasza gryczana. 

Dla kogo?

Risotto czy może kaszotto? Uważamy, że kwestia nazewnictwa odchodzi na dalszy plan, gdy mowa o tego rodzaju przysmaku jak gryczane risotto z pesto z rukoli. Czym byłoby gotowanie bez smakowitego zamieszania, kombinowania i eksperymentowania?

Na jaką okazję?

Risotto gryczane z pesto z rukoli śmiało możecie serwować, gdy spodziewacie się gości. Świętowanie ważnych chwil przy stole nie musi wiązać się z nieśmiertelną sałatką jarzynową i mięsną pieczenią.

Czy wiesz, że?

Nasiona rukoli wykorzystywane są między innymi do produkcji pikantnej pasty, podobnej w smaku i konsystencji do musztardy dijon.

Dla urozmaicenia:

Niecodzienne pesto zamiast rukoli przygotować można również z natki pietruszki, rzodkiewki i jarmużu.