Risotto z kaszy gryczanej z pesto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z kaszy gryczanej z pesto

Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

200 mililitrów

1 litr

100 gramów

250 gramów

1 opakowanie

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rukolę umyj, osusz i włóż do naczynia miksującego. Wlej oliwę (odłóż 1-2 łyżki do smażenia), dodaj sos sałatkowy Knorr i wmiksuj na gładki sos.

Krok 2

Cebulkę pokrój drobno i podsmaż w dużym rondlu na pozostałej oliwie. Jak się zarumieni wsyp kaszę gryczaną i dalej smaż aż zrobi się szklista.

Krok 3

Wlej wino i duś aż wyparuje.

Krok 4

Wlej wodę, dodaj kostki Knorr i gotuj powoli aż kaszą wchłonie płyn i zrobi się kremowa. Mieszaj od czasu do czasu.

Krok 5

Zetrzyj parmezan. Gdy kasza będzie miękka dodaj parmezan oraz groszek. Zdejmij z ognia i delikatnie wymieszaj. Gotowe risotto podawaj polane sosem pesto. Danie możesz udekorować listkami świeżej rukoli.

przepisy.pl

Dobra rada:

Na koniec do risotto możesz dodać również łyżkę świeżego masła oraz posiekaną natkę pietruszki. Dopraw odrobiną soku z cytryny. Nadmiar sosu pesto przełóż do słoiczka, zalej oliwą i tak przechowuj w lodówce nawet tydzień.

Porcja dania dostarcza istotną ilość żelaza potrzebnego w codziennej diecie. Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z kaszy gryczanej z pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z kaszy gryczanej z pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z kaszy gryczanej z pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z kaszy gryczanej z pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z kaszy gryczanej z pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z kaszy gryczanej z pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z kaszy gryczanej z pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z kaszy gryczanej z pesto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z kaszy gryczanej z pestoRisotto z kaszy gryczanej z pesto

Większość szefów kuchni uważa, że podstawą udanego risotto jest ryż arborio. Czasem jednak warto zejść z tradycyjnego kulinarnego kursu, by odkryć zupełnie nowe, wyborne połączenia. Możemy zaryzykować stwierdzenie, że nawet włoscy kucharze zaniemówiliby z wrażenia po skosztowaniu naszej wersji dania w przepisie na risotto gryczane, którego bazę stanowi kasza gryczana. 

Dla kogo?

Risotto czy może kaszotto? Uważamy, że kwestia nazewnictwa odchodzi na dalszy plan, gdy mowa o tego rodzaju przysmaku jak gryczane risotto z pesto z rukoli. Czym byłoby gotowanie bez smakowitego zamieszania, kombinowania i eksperymentowania?

Na jaką okazję?

Risotto gryczane z pesto z rukoli śmiało możecie serwować, gdy spodziewacie się gości. Świętowanie ważnych chwil przy stole nie musi wiązać się z nieśmiertelną sałatką jarzynową i mięsną pieczenią.

Czy wiesz, że?

Nasiona rukoli wykorzystywane są między innymi do produkcji pikantnej pasty, podobnej w smaku i konsystencji do musztardy dijon.

Dla urozmaicenia:

Niecodzienne pesto zamiast rukoli przygotować można również z natki pietruszki, rzodkiewki i jarmużu.