Polędwiczka wieprzowa duszona

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

14

106 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

151 osób wydrukowało

Pobierz pdf

392 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

320 gramów

4 łyżki

4 sztuki

6 łyżek

4 łyżki

2.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj kaszę gryczaną.

Polędwiczka wieprzowa duszona - Krok 1

Krok 2

Oczyszczoną polędwiczkę, pokrój w kostkę i przesmaż na łyżce oleju.

Polędwiczka wieprzowa duszona - Krok 2

Krok 3

Oczyszczoną polędwiczkę pokrój w kostkę i przesmaż na łyżce oleju.

Polędwiczka wieprzowa duszona - Krok 3

Krok 4

Ugotuj buraka. Drobno go pokrój, dodaj olej rzepakowy (½ łyżki), posyp płatkami migdałów i kiełkami. Całość dokładnie wymieszaj. Podawaj z kaszą gryczaną i sokiem grejpfrutowym.

Polędwiczka wieprzowa duszona - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, cynku, miedzi, manganu, jodu, witamin: E, B1, B2, B3, B12, C, B6, kwasu foliowego i żelaza.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczka wieprzowa duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczka wieprzowa duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczka wieprzowa duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczka wieprzowa duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczka wieprzowa duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczka wieprzowa duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczka wieprzowa duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Rodzinny Fix Gulasz z warzywami Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rodzinny Fix Gulasz z warzywami Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczka wieprzowa duszonaPolędwiczka wieprzowa duszona

Duszona polędwiczka wieprzowa, ziemniaki oraz gotowany burak z migdałami - brzmi jak pozycja menu z wykwintnej restauracji? W rzeczywistości danie jest bardzo proste w przygotowaniu – a jakie pyszne!

Dla kogo? Danie idealne na co dzień i od święta. Dla tych, którzy lubią zaskakiwać gości… i siebie, bo potrawa będzie się prezentować niezwykle efektownie, a jednocześnie nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych.

Na zdrowie! Posiłek stanowi skarbnicę wielu wartościowych składników odżywczych. Danie to doskonałe źródło fosforu (310, 1 mg ,czyli 44% RWS), który dba o nasze zdrowe zęby, a także wspomaga właściwe funkcjonowanie kości. W tak zbilansowanym obiedzie odnajdziemy również dużo witaminy E (8,2 mg, czyli 44% RWS). Witamina E stanowi naturalny przeciwutleniacz, chroniąc organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkadzaniem komórek. Polędwiczki wieprzowe dostarczają żelaza składnika niezbędnego do produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.

Czy wiesz, że? Swój czerwony kolor burak zawdzięcza zawartości betaniny. Substancja ta jest także naturalnym i bardzo popularnym barwnikiem wykorzystywanym do celów spożywczych.