
Składniki
320 gramów
4 łyżki
4 łyżki
4 sztuki
6 łyżek
4 łyżki
2.5 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Ugotuj kaszę gryczaną.

Krok 2
Oczyszczoną polędwiczkę, pokrój w kostkę i przesmaż na łyżce oleju.

Krok 3
Polędwicę zalej fixem Knorr wymieszanym z woda w proporcjach sugerowanych na opakowaniu. Mięso duś w sosie do miękkości około 20 minut.

Krok 4
Ugotuj buraka. Drobno go pokrój, dodaj olej rzepakowy (½ łyżki), posyp płatkami migdałów i kiełkami. Całość dokładnie wymieszaj. Podawaj z kaszą gryczaną i sokiem grejpfrutowym.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, cynku, miedzi, manganu, jodu, witamin: E, B1, B2, B3, B12, C, B6, kwasu foliowego i żelaza.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Polędwiczka wieprzowa duszona
Duszona polędwiczka wieprzowa, ziemniaki oraz gotowany burak z migdałami - brzmi jak pozycja menu z wykwintnej restauracji? W rzeczywistości danie jest bardzo proste w przygotowaniu – a jakie pyszne!
Dla kogo? Danie idealne na co dzień i od święta. Dla tych, którzy lubią zaskakiwać gości… i siebie, bo potrawa będzie się prezentować niezwykle efektownie, a jednocześnie nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych.
Na zdrowie! Posiłek stanowi skarbnicę wielu wartościowych składników odżywczych. Danie to doskonałe źródło fosforu (310, 1 mg ,czyli 44% RWS), który dba o nasze zdrowe zęby, a także wspomaga właściwe funkcjonowanie kości. W tak zbilansowanym obiedzie odnajdziemy również dużo witaminy E (8,2 mg, czyli 44% RWS). Witamina E stanowi naturalny przeciwutleniacz, chroniąc organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkadzaniem komórek. Polędwiczki wieprzowe dostarczają żelaza składnika niezbędnego do produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
Czy wiesz, że? Swój czerwony kolor burak zawdzięcza zawartości betaniny. Substancja ta jest także naturalnym i bardzo popularnym barwnikiem wykorzystywanym do celów spożywczych.