Polędwiczka wieprzowa duszona przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwiczka wieprzowa duszona

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

18

heart
253 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

208 osób wydrukowało

Pobierz pdf

505 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

320 gramów

4 łyżki

4 łyżki

4 sztuki

6 łyżek

4 łyżki

2.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ugotuj kaszę gryczaną.

Polędwiczka wieprzowa duszona - Krok 1

Krok 2

Oczyszczoną polędwiczkę, pokrój w kostkę i przesmaż na łyżce oleju.

Polędwiczka wieprzowa duszona - Krok 2

Krok 3

Polędwicę zalej fixem Knorr wymieszanym z woda w proporcjach sugerowanych na opakowaniu. Mięso duś w sosie do miękkości około 20 minut.

Polędwiczka wieprzowa duszona - Krok 3

Krok 4

Ugotuj buraka. Drobno go pokrój, dodaj olej rzepakowy (½ łyżki), posyp płatkami migdałów i kiełkami. Całość dokładnie wymieszaj. Podawaj z kaszą gryczaną i sokiem grejpfrutowym.

Polędwiczka wieprzowa duszona - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, cynku, miedzi, manganu, jodu, witamin: E, B1, B2, B3, B12, C, B6, kwasu foliowego i żelaza.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczka wieprzowa duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczka wieprzowa duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczka wieprzowa duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczka wieprzowa duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczka wieprzowa duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczka wieprzowa duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczka wieprzowa duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczka wieprzowa duszona - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczka wieprzowa duszonaPolędwiczka wieprzowa duszona

Duszona polędwiczka wieprzowa, ziemniaki oraz gotowany burak z migdałami - brzmi jak pozycja menu z wykwintnej restauracji? W rzeczywistości danie jest bardzo proste w przygotowaniu – a jakie pyszne!

Dla kogo? Danie idealne na co dzień i od święta. Dla tych, którzy lubią zaskakiwać gości… i siebie, bo potrawa będzie się prezentować niezwykle efektownie, a jednocześnie nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych.

Na zdrowie! Posiłek stanowi skarbnicę wielu wartościowych składników odżywczych. Danie to doskonałe źródło fosforu (310, 1 mg ,czyli 44% RWS), który dba o nasze zdrowe zęby, a także wspomaga właściwe funkcjonowanie kości. W tak zbilansowanym obiedzie odnajdziemy również dużo witaminy E (8,2 mg, czyli 44% RWS). Witamina E stanowi naturalny przeciwutleniacz, chroniąc organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkadzaniem komórek. Polędwiczki wieprzowe dostarczają żelaza składnika niezbędnego do produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.

Czy wiesz, że? Swój czerwony kolor burak zawdzięcza zawartości betaniny. Substancja ta jest także naturalnym i bardzo popularnym barwnikiem wykorzystywanym do celów spożywczych.