
Składniki
320 gramów
4 łyżki
4 łyżki
4 sztuki
6 łyżek
4 łyżki
2.5 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Ugotuj kaszę gryczaną.

Krok 2
Oczyszczoną polędwiczkę, pokrój w kostkę i przesmaż na łyżce oleju.

Krok 3
Polędwicę zalej fixem Knorr wymieszanym z woda w proporcjach sugerowanych na opakowaniu. Mięso duś w sosie do miękkości około 20 minut.

Krok 4
Ugotuj buraka. Drobno go pokrój, dodaj olej rzepakowy (½ łyżki), posyp płatkami migdałów i kiełkami. Całość dokładnie wymieszaj. Podawaj z kaszą gryczaną i sokiem grejpfrutowym.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, cynku, miedzi, manganu, jodu, witamin: E, B1, B2, B3, B12, C, B6, kwasu foliowego i żelaza.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Polędwiczka wieprzowa duszona
Duszona polędwiczka wieprzowa, ziemniaki oraz gotowany burak z migdałami - brzmi jak pozycja menu z wykwintnej restauracji? W rzeczywistości danie jest bardzo proste w przygotowaniu – a jakie pyszne!
Dla kogo? Danie idealne na co dzień i od święta. Dla tych, którzy lubią zaskakiwać gości… i siebie, bo potrawa będzie się prezentować niezwykle efektownie, a jednocześnie nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych.
Na zdrowie! Posiłek stanowi skarbnicę wielu wartościowych składników odżywczych. Danie to doskonałe źródło fosforu (310, 1 mg ,czyli 44% RWS), który dba o nasze zdrowe zęby, a także wspomaga właściwe funkcjonowanie kości. W tak zbilansowanym obiedzie odnajdziemy również dużo witaminy E (8,2 mg, czyli 44% RWS). Witamina E stanowi naturalny przeciwutleniacz, chroniąc organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkadzaniem komórek. Polędwiczki wieprzowe dostarczają żelaza składnika niezbędnego do produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
Czy wiesz, że? Swój czerwony kolor burak zawdzięcza zawartości betaniny. Substancja ta jest także naturalnym i bardzo popularnym barwnikiem wykorzystywanym do celów spożywczych.