Polędwiczka wieprzowa duszona przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwiczka wieprzowa duszona

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

15

162 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

166 osób wydrukowało

Pobierz pdf

429 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

320 gramów

4 łyżki

4 łyżki

4 sztuki

6 łyżek

4 łyżki

2.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ugotuj kaszę gryczaną.

Polędwiczka wieprzowa duszona - Krok 1

Krok 2

Oczyszczoną polędwiczkę, pokrój w kostkę i przesmaż na łyżce oleju.

Polędwiczka wieprzowa duszona - Krok 2

Krok 3

Oczyszczoną polędwiczkę pokrój w kostkę i przesmaż na łyżce oleju.

Polędwiczka wieprzowa duszona - Krok 3

Krok 4

Ugotuj buraka. Drobno go pokrój, dodaj olej rzepakowy (½ łyżki), posyp płatkami migdałów i kiełkami. Całość dokładnie wymieszaj. Podawaj z kaszą gryczaną i sokiem grejpfrutowym.

Polędwiczka wieprzowa duszona - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, cynku, miedzi, manganu, jodu, witamin: E, B1, B2, B3, B12, C, B6, kwasu foliowego i żelaza.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczka wieprzowa duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczka wieprzowa duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczka wieprzowa duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczka wieprzowa duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczka wieprzowa duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczka wieprzowa duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczka wieprzowa duszona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczka wieprzowa duszona - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczka wieprzowa duszonaPolędwiczka wieprzowa duszona

Duszona polędwiczka wieprzowa, ziemniaki oraz gotowany burak z migdałami - brzmi jak pozycja menu z wykwintnej restauracji? W rzeczywistości danie jest bardzo proste w przygotowaniu – a jakie pyszne!

Dla kogo? Danie idealne na co dzień i od święta. Dla tych, którzy lubią zaskakiwać gości… i siebie, bo potrawa będzie się prezentować niezwykle efektownie, a jednocześnie nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych.

Na zdrowie! Posiłek stanowi skarbnicę wielu wartościowych składników odżywczych. Danie to doskonałe źródło fosforu (310, 1 mg ,czyli 44% RWS), który dba o nasze zdrowe zęby, a także wspomaga właściwe funkcjonowanie kości. W tak zbilansowanym obiedzie odnajdziemy również dużo witaminy E (8,2 mg, czyli 44% RWS). Witamina E stanowi naturalny przeciwutleniacz, chroniąc organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkadzaniem komórek. Polędwiczki wieprzowe dostarczają żelaza składnika niezbędnego do produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.

Czy wiesz, że? Swój czerwony kolor burak zawdzięcza zawartości betaniny. Substancja ta jest także naturalnym i bardzo popularnym barwnikiem wykorzystywanym do celów spożywczych.