
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
4 ziarna
2 sztuki
1 kilogram
null
4 sztuki
null
1 szklanka
3 łyżki
10 dekagramów
10 dekagramów
10 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka oczyść umyj i osusz. Podziel na porcje i oprósz Przyprawą do żeberek Knorr.
Krok 5
Jabłka pokrój na cząstki, oprósz je majerankiem i obsmaż na maśle.* Gotowe żeberka podawaj obłożone jabłkami. * Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Krok 2
Przyprawione mięso obtocz w mące, obsmaż na rozgrzanym oleju, po czym przełóż do garnka. Na tym samym tłuszczu usmaż cebulę na złoto, a następnie przełóż ją na żeberka.
Krok 3
Z patelni zlej tłuszcz, wlej na nią wino i szklankę wody, dodaj majeranek i ziele angielskie i po zagotowaniu zalej sosem żeberka. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut.
Krok 4
Dodaj suszone owoce i duś do momentu, kiedy staną się one miękkie.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej