Miniżeberka z sosem BBQ przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Miniżeberka z sosem BBQ

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
278 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

71 osób wydrukowało

Pobierz pdf

99 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

100 mililitrów

7 łyżek

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka umyj, oczyść i pokrój na pojedyncze kawałki.

Miniżeberka z sosem BBQ  - Krok 1

Krok 2

Całość posyp Fixem Knorr i dokładnie wymieszaj.

Miniżeberka z sosem BBQ  - Krok 2

Krok 3

Kawałki żeberek porozkładaj na pergaminie i piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku, pod przykryciem, przez 60 minut. Po tym czasie dopiecz żeberka, odkrywając je, przez kolejne 30 minut, aby ich skórka była chrupiąca.

Miniżeberka z sosem BBQ  - Krok 3

Krok 4

Dip przygotuj, mieszając zawartość sosu z opakowania Fixu Knorr z ketchupem i wodą. Żeberka po upieczeniu podawaj z dipem.

Miniżeberka z sosem BBQ  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miniżeberka z sosem BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miniżeberka z sosem BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miniżeberka z sosem BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miniżeberka z sosem BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miniżeberka z sosem BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miniżeberka z sosem BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miniżeberka z sosem BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Miniżeberka z sosem BBQ  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Miniżeberka z sosem BBQ Miniżeberka z sosem BBQ

Miniżeberka z sosem BBQ to danie doskonałe na niedzielny obiad albo ciepła przekąska na przyjęcie. Przyrządzisz je w piekarniku, dzięki czemu ich panierka będzie wyjątkowo chrupiąca. Sprawdzą się serwowane z ziemniakami i popularną sałatką colesław. Co zrobić, by żeberka były rumiane i wyraziste w smaku? Zacznij od umycia i pokrojenia ich na pojedyncze kawałki. Następnie dopraw je do smaku i posyp panierką. Według upodobań dodaj różne przyprawy, np. wędzoną paprykę. Tak doprawione żeberka przełóż do nagrzanego piekarnika i piecz pod przykryciem. W połowie pieczenia warto odkryć mięso i zmniejszyć temperaturę – dzięki temu panierka zyska złocisty kolor i stanie się bardziej chrupiąca. Dip meksykański przygotuj na bazie pikantnego ketchupu oraz wody, dodając ewentualnie niewielką ilość musztardy, która wzbogaci smak. Upieczone żeberka podawaj na gorąco z gotowym sosem, pieczywem, grubymi frytkami albo ziemniakami w mundurkach. Wypróbuj nasz przepis na znakomite miniżeberka z wyrazistym sosem BBQ.