Miniżeberka z sosem BBQ

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

263 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

72 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

100 mililitrów

7 łyżek

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka umyj, oczyść i pokrój na pojedyncze kawałki.

Miniżeberka z sosem BBQ  - Krok 1

Krok 2

Całość posyp Fixem Knorr i dokładnie wymieszaj.

Miniżeberka z sosem BBQ  - Krok 2

Krok 3

Kawałki żeberek porozkładaj na pergaminie i piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku, pod przykryciem, przez 60 minut. Po tym czasie dopiecz żeberka, odkrywając je, przez kolejne 30 minut, aby ich skórka była chrupiąca.

Miniżeberka z sosem BBQ  - Krok 3

Krok 4

Dip przygotuj, mieszając zawartość sosu z opakowania Fixu Knorr z ketchupem i wodą. Żeberka po upieczeniu podawaj z dipem.

Miniżeberka z sosem BBQ  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miniżeberka z sosem BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miniżeberka z sosem BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miniżeberka z sosem BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miniżeberka z sosem BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miniżeberka z sosem BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miniżeberka z sosem BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miniżeberka z sosem BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Miniżeberka z sosem BBQ Miniżeberka z sosem BBQ

Miniżeberka z sosem BBQ to danie doskonałe na niedzielny obiad albo ciepła przekąska na przyjęcie. Przyrządzisz je w piekarniku, dzięki czemu ich panierka będzie wyjątkowo chrupiąca. Sprawdzą się serwowane z ziemniakami i popularną sałatką colesław. Co zrobić, by żeberka były rumiane i wyraziste w smaku? Zacznij od umycia i pokrojenia ich na pojedyncze kawałki. Następnie dopraw je do smaku i posyp panierką. Według upodobań dodaj różne przyprawy, np. wędzoną paprykę. Tak doprawione żeberka przełóż do nagrzanego piekarnika i piecz pod przykryciem. W połowie pieczenia warto odkryć mięso i zmniejszyć temperaturę – dzięki temu panierka zyska złocisty kolor i stanie się bardziej chrupiąca. Dip meksykański przygotuj na bazie pikantnego ketchupu oraz wody, dodając ewentualnie niewielką ilość musztardy, która wzbogaci smak. Upieczone żeberka podawaj na gorąco z gotowym sosem, pieczywem, grubymi frytkami albo ziemniakami w mundurkach. Wypróbuj nasz przepis na znakomite miniżeberka z wyrazistym sosem BBQ.