Miniżeberka z sosem BBQ

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

257 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

72 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka umyj, oczyść i pokrój na pojedyncze kawałki.

Miniżeberka z sosem BBQ  - Krok 1

Krok 2

Całość posyp Fixem Knorr i dokładnie wymieszaj.

Miniżeberka z sosem BBQ  - Krok 2

Krok 3

Kawałki żeberek porozkładaj na pergaminie i piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku, pod przykryciem, przez 60 minut. Po tym czasie dopiecz żeberka, odkrywając je, przez kolejne 30 minut, aby ich skórka była chrupiąca.

Miniżeberka z sosem BBQ  - Krok 3

Krok 4

Dip przygotuj, mieszając zawartość sosu z opakowania Fixu Knorr z ketchupem i wodą. Żeberka po upieczeniu podawaj z dipem.

Miniżeberka z sosem BBQ  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miniżeberka z sosem BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miniżeberka z sosem BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miniżeberka z sosem BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miniżeberka z sosem BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miniżeberka z sosem BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miniżeberka z sosem BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miniżeberka z sosem BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Miniżeberka z sosem BBQ Miniżeberka z sosem BBQ

Miniżeberka z sosem BBQ to danie doskonałe na niedzielny obiad albo ciepła przekąska na przyjęcie. Przyrządzisz je w piekarniku, dzięki czemu ich panierka będzie wyjątkowo chrupiąca. Sprawdzą się serwowane z ziemniakami i popularną sałatką colesław. Co zrobić, by żeberka były rumiane i wyraziste w smaku? Zacznij od umycia i pokrojenia ich na pojedyncze kawałki. Następnie dopraw je do smaku i posyp panierką. Według upodobań dodaj różne przyprawy, np. wędzoną paprykę. Tak doprawione żeberka przełóż do nagrzanego piekarnika i piecz pod przykryciem. W połowie pieczenia warto odkryć mięso i zmniejszyć temperaturę – dzięki temu panierka zyska złocisty kolor i stanie się bardziej chrupiąca. Dip meksykański przygotuj na bazie pikantnego ketchupu oraz wody, dodając ewentualnie niewielką ilość musztardy, która wzbogaci smak. Upieczone żeberka podawaj na gorąco z gotowym sosem, pieczywem, grubymi frytkami albo ziemniakami w mundurkach. Wypróbuj nasz przepis na znakomite miniżeberka z wyrazistym sosem BBQ.