
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
2 łyżki
300 gramów
0.5 opakowania
7 sztuk
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wędzony boczek pokrój w kostkę, wytop, wsyp rozmrożone warzywa, podsmaż.
Krok 2
6 jajek wlej do warzyw. Jajecznicę wyłóż na boczek. Zwiń w roladę.
Krok 3
Z bochenka chleba odetnij spód i wydrąż miąższ. Miejsca przecięcia chleba posmaruj białkiem. Włóż przestudzony boczek i przykryj spodem.
Krok 4
Surowy boczek po oczyszczeniu i osuszeniu rozbij tłuczkiem i natrzyj Przyprawą do wieprzowiny Knorr.
Krok 5
Zawiń boczek w folię i piecz około 80 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Odwiń boczek i ostudz.
Krok 6
Wierzch posmaruj mlekiem pomieszanym z żółtkiem. Możemy przykryć pergaminem, żeby bardzo się nie przyrumienił. Piecz około 30 min w temp 220 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej