Boczek pieczony w chlebie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Boczek pieczony w chlebie

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

2 łyżki

300 gramów

0.5 opakowania

7 sztuk

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wędzony boczek pokrój w kostkę, wytop, wsyp rozmrożone warzywa, podsmaż.

Krok 2

6 jajek wlej do warzyw. Jajecznicę wyłóż na boczek. Zwiń w roladę.

Krok 3

Z bochenka chleba odetnij spód i wydrąż miąższ. Miejsca przecięcia chleba posmaruj białkiem. Włóż przestudzony boczek i przykryj spodem.

Krok 4

Surowy boczek po oczyszczeniu i osuszeniu rozbij tłuczkiem i natrzyj Przyprawą do wieprzowiny Knorr.

Krok 5

Zawiń boczek w folię i piecz około 80 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Odwiń boczek i ostudz.

Krok 6

Wierzch posmaruj mlekiem pomieszanym z żółtkiem. Możemy przykryć pergaminem, żeby bardzo się nie przyrumienił. Piecz około 30 min w temp 220 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Boczek pieczony w chlebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Boczek pieczony w chlebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Boczek pieczony w chlebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Boczek pieczony w chlebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Boczek pieczony w chlebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Boczek pieczony w chlebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Boczek pieczony w chlebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Boczek pieczony w chlebie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Fasolka po bretońsku
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej