Sznycel po wiedeńsku (mięso) - cielęcy: przepis | Przepisy.pl pixel

Sznycel po wiedeńsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
98 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

141 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

400 gramów

2 sztuki

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

0.5 szklanki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udziec cielęcy pokrój na grubsze plastry, każdy ważący około 8-10 dekagramów.

Sznycel po wiedeńsku   - Krok 1

Krok 2

Następnie rozbij mięso tłuczkiem na jak najbardziej cienkie plastry, uważając, aby nie zrobić w mięsie dziur. Mięso oprósz solą i pieprzem.

Sznycel po wiedeńsku   - Krok 2

Krok 3

W trzech miskach przygotuj zestaw do panierowania, mąkę, rozkłócone jajka oraz zawartość opakowania Fix Knorr.

Sznycel po wiedeńsku   - Krok 3

Krok 4

Mięso panieruj najpierw w mące, następnie w jajku i na końcu w cieście z opakowania Fix. Od razu przekładaj na patelnię z średnio rozgrzanym olejem.

Sznycel po wiedeńsku   - Krok 4

Krok 5

Podczas smażenia, od czasu do czasu, polewaj gorącym olejem mięso, również po wierzchu. W połowie przekręć mięso na drugą stroną.

Sznycel po wiedeńsku   - Krok 5

Krok 6

Po usmażeniu odsącz kotlety na ręczniku papierowym. Podawaj z połówką cytryny.

Sznycel po wiedeńsku   - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sznycel po wiedeńsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sznycel po wiedeńsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sznycel po wiedeńsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sznycel po wiedeńsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sznycel po wiedeńsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sznycel po wiedeńsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sznycel po wiedeńsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sznycel po wiedeńsku   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sznycel po wiedeńsku  Sznycel po wiedeńsku

Sznycel to nic innego, jak popularny kotlet w panierce. W Polsce najczęściej powstaje z mięsa schabowego rozbitego mocno przy pomocy tłuczka, a następnie obtoczonego w jajku, mące oraz bułce tartej i smażonego. Często zapominamy jednak, że sznycel to potrawa znana w kuchni wielu krajów, a jedna z jego najpopularniejszych odmian, pochodzi z Austrii. W naszym przepisie do zrobienia sznycla po wiedeńsku proponujemy wykorzystać mięso cielęce, a za panierkę niech posłuży Fix do placków ziemniaczanych Knorr. Mięso smażone w ziemniaczanej panierce, swoim smakiem i chrupkością miło zaskoczy wszystkich, którym go podasz, Sznycle po wiedeńsku to danie typowo obiadowe, najlepsze są zaraz po usmażeniu, nie lubią ogrzewania, bo tracą wówczas na chrupkości. Jako dodatek obowiązkowa będzie surówka, np. z kapusty czy marchewki. Do dania pasują także kopytka lub ryż.