
Składniki
1 pęczek
400 gramów
2 sztuki
1 szklanka
1 szczypta
1 szczypta
0.5 szklanki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Udziec cielęcy pokrój na grubsze plastry, każdy ważący około 8-10 dekagramów.
Krok 2
Następnie rozbij mięso tłuczkiem na jak najbardziej cienkie plastry, uważając, aby nie zrobić w mięsie dziur. Mięso oprósz solą i pieprzem.
Krok 3
W trzech miskach przygotuj zestaw do panierowania, mąkę, rozkłócone jajka oraz zawartość opakowania Fix Knorr.
Krok 4
Mięso panieruj najpierw w mące, następnie w jajku i na końcu w cieście z opakowania Fix. Od razu przekładaj na patelnię z średnio rozgrzanym olejem.
Krok 5
Podczas smażenia, od czasu do czasu, polewaj gorącym olejem mięso, również po wierzchu. W połowie przekręć mięso na drugą stroną.
Krok 6
Po usmażeniu odsącz kotlety na ręczniku papierowym. Podawaj z połówką cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSłodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.
Czytaj więcejKrólowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sznycel po wiedeńsku
Sznycel to nic innego, jak popularny kotlet w panierce. W Polsce najczęściej powstaje z mięsa schabowego rozbitego mocno przy pomocy tłuczka, a następnie obtoczonego w jajku, mące oraz bułce tartej i smażonego. Często zapominamy jednak, że sznycel to potrawa znana w kuchni wielu krajów, a jedna z jego najpopularniejszych odmian, pochodzi z Austrii. W naszym przepisie do zrobienia sznycla po wiedeńsku proponujemy wykorzystać mięso cielęce, a za panierkę niech posłuży Fix do placków ziemniaczanych Knorr. Mięso smażone w ziemniaczanej panierce, swoim smakiem i chrupkością miło zaskoczy wszystkich, którym go podasz, Sznycle po wiedeńsku to danie typowo obiadowe, najlepsze są zaraz po usmażeniu, nie lubią ogrzewania, bo tracą wówczas na chrupkości. Jako dodatek obowiązkowa będzie surówka, np. z kapusty czy marchewki. Do dania pasują także kopytka lub ryż.