Sznycel po wiedeńsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sznycel po wiedeńsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

90 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

99 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

400 gramów

2 sztuki

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

0.5 szklanki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udziec cielęcy pokrój na grubsze plastry, każdy ważący około 8-10 dekagramów.

Sznycel po wiedeńsku   - Krok 1

Krok 2

Następnie rozbij mięso tłuczkiem na jak najbardziej cienkie plastry, uważając, aby nie zrobić w mięsie dziur. Mięso oprósz solą i pieprzem.

Sznycel po wiedeńsku   - Krok 2

Krok 3

W trzech miskach przygotuj zestaw do panierowania, mąkę, rozkłócone jajka oraz zawartość opakowania Fix Knorr.

Sznycel po wiedeńsku   - Krok 3

Krok 4

Mięso panieruj najpierw w mące, następnie w jajku i na końcu w cieście z opakowania Fix. Od razu przekładaj na patelnię z średnio rozgrzanym olejem.

Sznycel po wiedeńsku   - Krok 4

Krok 5

Podczas smażenia, od czasu do czasu, polewaj gorącym olejem mięso, również po wierzchu. W połowie przekręć mięso na drugą stroną.

Sznycel po wiedeńsku   - Krok 5

Krok 6

Po usmażeniu odsącz kotlety na ręczniku papierowym. Podawaj z połówką cytryny.

Sznycel po wiedeńsku   - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sznycel po wiedeńsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sznycel po wiedeńsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sznycel po wiedeńsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sznycel po wiedeńsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sznycel po wiedeńsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sznycel po wiedeńsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sznycel po wiedeńsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sznycel po wiedeńsku   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sznycel po wiedeńsku  Sznycel po wiedeńsku

Sznycel to nic innego, jak popularny kotlet w panierce. W Polsce najczęściej powstaje z mięsa schabowego rozbitego mocno przy pomocy tłuczka, a następnie obtoczonego w jajku, mące oraz bułce tartej i smażonego. Często zapominamy jednak, że sznycel to potrawa znana w kuchni wielu krajów, a jedna z jego najpopularniejszych odmian, pochodzi z Austrii. W naszym przepisie do zrobienia sznycla po wiedeńsku proponujemy wykorzystać mięso cielęce, a za panierkę niech posłuży Fix do placków ziemniaczanych Knorr. Mięso smażone w ziemniaczanej panierce, swoim smakiem i chrupkością miło zaskoczy wszystkich, którym go podasz, Sznycle po wiedeńsku to danie typowo obiadowe, najlepsze są zaraz po usmażeniu, nie lubią ogrzewania, bo tracą wówczas na chrupkości. Jako dodatek obowiązkowa będzie surówka, np. z kapusty czy marchewki. Do dania pasują także kopytka lub ryż.