Sznycel po wiedeńsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sznycel po wiedeńsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
98 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

77 osób wydrukowało

Pobierz pdf

140 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

400 gramów

2 sztuki

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

0.5 szklanki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udziec cielęcy pokrój na grubsze plastry, każdy ważący około 8-10 dekagramów.

Sznycel po wiedeńsku   - Krok 1

Krok 2

Następnie rozbij mięso tłuczkiem na jak najbardziej cienkie plastry, uważając, aby nie zrobić w mięsie dziur. Mięso oprósz solą i pieprzem.

Sznycel po wiedeńsku   - Krok 2

Krok 3

W trzech miskach przygotuj zestaw do panierowania, mąkę, rozkłócone jajka oraz zawartość opakowania Fix Knorr.

Sznycel po wiedeńsku   - Krok 3

Krok 4

Mięso panieruj najpierw w mące, następnie w jajku i na końcu w cieście z opakowania Fix. Od razu przekładaj na patelnię z średnio rozgrzanym olejem.

Sznycel po wiedeńsku   - Krok 4

Krok 5

Podczas smażenia, od czasu do czasu, polewaj gorącym olejem mięso, również po wierzchu. W połowie przekręć mięso na drugą stroną.

Sznycel po wiedeńsku   - Krok 5

Krok 6

Po usmażeniu odsącz kotlety na ręczniku papierowym. Podawaj z połówką cytryny.

Sznycel po wiedeńsku   - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sznycel po wiedeńsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sznycel po wiedeńsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sznycel po wiedeńsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sznycel po wiedeńsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sznycel po wiedeńsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sznycel po wiedeńsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sznycel po wiedeńsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sznycel po wiedeńsku   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sznycel po wiedeńsku  Sznycel po wiedeńsku

Sznycel to nic innego, jak popularny kotlet w panierce. W Polsce najczęściej powstaje z mięsa schabowego rozbitego mocno przy pomocy tłuczka, a następnie obtoczonego w jajku, mące oraz bułce tartej i smażonego. Często zapominamy jednak, że sznycel to potrawa znana w kuchni wielu krajów, a jedna z jego najpopularniejszych odmian, pochodzi z Austrii. W naszym przepisie do zrobienia sznycla po wiedeńsku proponujemy wykorzystać mięso cielęce, a za panierkę niech posłuży Fix do placków ziemniaczanych Knorr. Mięso smażone w ziemniaczanej panierce, swoim smakiem i chrupkością miło zaskoczy wszystkich, którym go podasz, Sznycle po wiedeńsku to danie typowo obiadowe, najlepsze są zaraz po usmażeniu, nie lubią ogrzewania, bo tracą wówczas na chrupkości. Jako dodatek obowiązkowa będzie surówka, np. z kapusty czy marchewki. Do dania pasują także kopytka lub ryż.