Sznycel po wiedeńsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sznycel po wiedeńsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

94 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

133 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

400 gramów

2 sztuki

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

0.5 szklanki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udziec cielęcy pokrój na grubsze plastry, każdy ważący około 8-10 dekagramów.

Sznycel po wiedeńsku   - Krok 1

Krok 2

Następnie rozbij mięso tłuczkiem na jak najbardziej cienkie plastry, uważając, aby nie zrobić w mięsie dziur. Mięso oprósz solą i pieprzem.

Sznycel po wiedeńsku   - Krok 2

Krok 3

W trzech miskach przygotuj zestaw do panierowania, mąkę, rozkłócone jajka oraz zawartość opakowania Fix Knorr.

Sznycel po wiedeńsku   - Krok 3

Krok 4

Mięso panieruj najpierw w mące, następnie w jajku i na końcu w cieście z opakowania Fix. Od razu przekładaj na patelnię z średnio rozgrzanym olejem.

Sznycel po wiedeńsku   - Krok 4

Krok 5

Podczas smażenia, od czasu do czasu, polewaj gorącym olejem mięso, również po wierzchu. W połowie przekręć mięso na drugą stroną.

Sznycel po wiedeńsku   - Krok 5

Krok 6

Po usmażeniu odsącz kotlety na ręczniku papierowym. Podawaj z połówką cytryny.

Sznycel po wiedeńsku   - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sznycel po wiedeńsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sznycel po wiedeńsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sznycel po wiedeńsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sznycel po wiedeńsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sznycel po wiedeńsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sznycel po wiedeńsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sznycel po wiedeńsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sznycel po wiedeńsku   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Klopsy po bałkańsku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.

Czytaj więcej

Bez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sznycel po wiedeńsku  Sznycel po wiedeńsku

Sznycel to nic innego, jak popularny kotlet w panierce. W Polsce najczęściej powstaje z mięsa schabowego rozbitego mocno przy pomocy tłuczka, a następnie obtoczonego w jajku, mące oraz bułce tartej i smażonego. Często zapominamy jednak, że sznycel to potrawa znana w kuchni wielu krajów, a jedna z jego najpopularniejszych odmian, pochodzi z Austrii. W naszym przepisie do zrobienia sznycla po wiedeńsku proponujemy wykorzystać mięso cielęce, a za panierkę niech posłuży Fix do placków ziemniaczanych Knorr. Mięso smażone w ziemniaczanej panierce, swoim smakiem i chrupkością miło zaskoczy wszystkich, którym go podasz, Sznycle po wiedeńsku to danie typowo obiadowe, najlepsze są zaraz po usmażeniu, nie lubią ogrzewania, bo tracą wówczas na chrupkości. Jako dodatek obowiązkowa będzie surówka, np. z kapusty czy marchewki. Do dania pasują także kopytka lub ryż.