Sznycel a schabowy i mielony – różnice. Czym się różnią?

Wielbiciele dań mięsnych z pewnością zastanawiają się, czy sznycel a schabowy to jest to samo? Jakie różnice sprawiają, że te potrawy noszą inne nazwy? Mielone z kolei kojarzy się z kotletami znanymi doskonale w kuchni polskiej. Ale czy można zrobić sznycel z mięsa mielonego? Serwując mięsne potrawy, warto wiedzieć, czy rzecz jest tylko w nazewnictwie, czy też faktycznie są to różne rodzaje przysmaków. Spieszymy z wyjaśnieniem, czym się różni sznycel od schabowego i mielonego!

Rodzaj mięsa – klucz do właściwego przygotowania kotletów

Niezależnie od tego, czy planujecie codzienny obiad, czy też większe przyjęcie, wybór mięsa przed rozpoczęciem gotowania jest najważniejszy. Biorąc pod uwagę sznycel a schabowy, różnica będzie polegać właśnie na rodzaju mięsa. Do wykonania tego pierwszego będziecie potrzebować delikatnej cielęciny, zaś do tego drugiego – mięsa wieprzowego. Wiele wątpliwości powstało również w kwestii, czy sznycel to schabowy? Wiąże się to w dużej mierze z tym, że nie ma w zasadzie przeszkód, żeby zastąpić cielęcinę innym rodzajem mięsa. Kotlet schabowy, a nawet ten wykonany z drobiu nazywa się również sznyclem, ze względu na podobną obróbkę. Każdy z nich jest rozbity, obtoczony w panierce i smażony na patelni. Do wykonania oryginalnego wiedeńskiego przysmaku powinno się jednak używać wyłącznie mięsa z cielęcego udźca.

Sznycel a schabowy – sposób doprawienia i podania

Wiecie już, czym się różni sznycel od schabowego. W jaki sposób przyprawić jeden i drugi? Czy i tu występuje tak istotna rozbieżność? Nie! W zasadzie można do nich użyć takich samych przypraw. Choć z racji delikatności cielęciny, nie należy przesadzić ze wzbogaceniem jej smaku. Tu liczy się absolutny minimalizm. Tak samo w przypadku marynaty. O ile mięso wieprzowe może w niej nabierać walorów smakowych, to z cielęciną jest nieco inaczej. Jeśli chodzi o sposób podania, różnica polega na tym, że prawdziwy sznycel, zgodnie z recepturą serwuje się z sokiem z cytryny i sałatką ziemniaczaną, ewentualnie z purée ziemniaczanym. Natomiast nasz rodzimy schabowy idealnie komponuje się z przeróżnymi surówkami, mizerią, a zamiast gotowanych ziemniaków można podać do niego frytki.

Czy sznycel można nazywać kotletem?

Na pytanie, czy sznycel a kotlet są tym samym daniem, nie ma jednoznacznej odpowiedzi. W zasadzie kotlety są przygotowywane nie tylko z mięs, jak w przypadku schabowego i popularnego kotleta de volaille z kurczaka, ale i z ryb, i warzyw. Nikogo nie powinny dziwić zatem kotlety z brokułu, czy też kotlety ze śledzi. Dlatego nazywanie sznycla kotletem nie jest niczym niewłaściwym. Jest to termin nadrzędny i może obejmować wiele różnych potraw. Wszak nie nazwa jest tutaj najistotniejsza, ale kulinarne doznania, a w przypadku sznycla z pewnością można na nie liczyć.

Sznycel a kotlet mielony – podobieństwa i różnice

Niezwykle popularny w większości polskich domów mielony jest chyba najdalej w kategorii podobieństwa od sznycla. Wiąże się to z faktem, że sznycel jest płatem cienko rozbitego, a nie zmielonego mięsa. Podobieństwa między sznyclem a kotletem mielonym można doszukiwać się wyłącznie w tym, że są smażone na rozgrzanym tłuszczu na patelni i obydwa można nazywać kotletem. Mielonego można zrobić z różnych części wieprzowiny, najchętniej wybierana jest do niego łopatka lub szynka. Nie tylko smażenie pozwala na wykorzystanie mielonego mięsa. Duszone w sosie pulpety lub pieczone w piekarniku klopsy to inne propozycje, które chętnie królują na naszych stołach.

Sznycel, schabowy czy mielony – czy da się wybrać zwycięzcę głównego dania?

Tak naprawdę to, który kotlet jest lepszy, zależy wyłącznie od osobistych upodobań. Według wielu osób schabowy może śmiało pretendować do miana naszej narodowej potrawy. Aksamitny sznycel zapewni niesamowite kulinarne przeżycia, a mielony podany z buraczkami, przywoła smaki dzieciństwa. Warto jednak znać różnicę między rodzajem mięsa, z którego się je przygotowuje, i sposobem ich wykonania. Dzięki temu każde danie główne ma szansę stać się prawdziwą ucztą!