Kotlet mielony, dla niektórych znany jako sznycel, to tradycyjna polska potrawa. Często gości na naszych stołach podczas rodzinnych obiadów. Zastanawialiście się, jak przygotować pyszne i soczyste kotlety mielone? Jakie mięso wybrać do ich przygotowania? Czym można je urozmaicić? Jakie dodatki do kotletów mielonych dodać do mięsa? Przychodzimy z odpowiedzią na wszystkie pytania! Sprawdźcie sami, jaka receptura sprawdzi się najlepiej!

Kotlety mielony – jakie mięso wybrać?

Zastanawiacie się, jakie mięso na kotlety mielone sprawdzi się najlepiej? Nie ma jednej odpowiedzi na to pytanie. Wybierzcie wyrób, który smakuje Wam najbardziej. W Europie Środkowej, głównie w Polsce, najbardziej popularna jest zmielona karkówka wieprzowa. Nie znaczy to jednak, że jako mięso na kotlety mielone nie możecie użyć drobiu lub wołowiny. Kluczem do sukcesu jest świeże mięso, a nie jego rodzaj! Czy możecie dodać do środka kotletów inne składniki? Oczywiście! Jako dodatki do kotletów mielonych świetnie sprawdzą się pieczarki, ser, a nawet gotowane jajko.

Czy wiedzieliście, że kotlety mielone sprawdzą się nie tylko w kuchni miłośników mięs? Z tej alternatywy ucieszą się w szczególności wegetarianie! Przygotujcie kotleciki zrobione z mielonych warzyw, np. kalafiora i kaszy jaglanej.

Kotlety mielone – najlepszy przepis!

Ta receptura z pewnością zagości w Waszej kuchni na dłużej! Czego będziecie potrzebować do przygotowania kotletów mielonych? Oto nasza lista:

  • 500 gramów mięsa mielonego z szynki
  • 175 mililitrów wody
  • 1 opakowanie Fix Knorr Soczyste kotlety mielone
  • 80 gramów oleju do smażenia (rekomendujemy olej roślinny)
  • mrożone warzywa: groszek z marchewką
  • 795 gramów ziemniaków
  • 1 łyżka masła i mąki
  • 20 gramów bułki tartej

Składniki przygotowane? Teraz czas na przyrządzenie soczystych kotletów mielonych. Zaczynamy!

  • Przygotujcie bazę, czyli do produktu Knorr dodajcie 175 mililitrów gotującej się wody.
  • Gotową mieszankę odstawcie na bok na kilka minut; dopilnujcie, aby płyn się wchłonął i nie było grudek.
  • Czas na formowanie kotletów mielonych! Mięso połączcie z wcześniej przygotowaną mieszanką - jeden placek to około 150 gramów.
  • Gotowe mięso na kotlety mielone możecie obtoczyć w bułce tartej, jednak nie jest to warunek konieczny Smażcie kotlety na rozgrzanej patelni, pod częściowym przykryciem, przez około 8 minut.
  • Podlejcie mięso wodą, aby szybciej się usmażyło.
  • Ugotujcie ziemniaki do kotletów mielonych, przygotujcie glazurowaną marchewkę z groszkiem i podajcie z gotowymi kotletami mielonymi.
  • Ostatni krok – cieszcie się pysznym posiłkiem, smacznego!

Nasze propozycje

Nie musicie podawać kotletów mielonych w tradycyjny sposób. Jest wiele innych przepisów, które z pewnością Wam zasmakują. Ciekawą wersją tej potrawy są kotlety mielone z pieczarkami i serem - to niecodzienne połączenie z pewnością sprawdzi się na rodzinnym obiedzie.

Nie lubicie mięsa? Nic straconego! Koniecznie spróbujcie tych kotletów mielonych z grzybów. To łatwe danie zajmie Wam zaledwie 30 minut! Zastanawiacie się, jakie dodatki do kotleta mielonego wybrać do mięsa? Polecamy Wam kotlety mielone z kalafiorem! To połączenie jest niezwykle smaczne.

Przygotowaliście już pyszne mięso na kotlety mielone, jednak nie macie pomysłów na dodatki? Znudziły Wam się klasyczne kopytka i pyzy? Wypróbujcie żelaznych klusek, a już nigdy nie sięgniecie po nic innego!

Tradycyjne potrawy wcale nie muszą być nudne, nie bójcie się eksperymentować i modyfikować przepisów, które zostaną w Waszej kuchni na dłużej!