Kotlety z grzybów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

48

38 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

212 osób wydrukowało

Pobierz pdf

920 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

2 sztuki

2 sztuki

60 gramów

1 sztuka

1 szczypta

100 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Starannie oczyszczone i opłukane grzyby ugotować do miękkości, przecedzić i drobno posiekać.

Kotlety z grzybów  - Krok 1

Krok 2

Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i połączyć z grzybami, jajkiem i posiekaną cebulą. Całość doprawić solą, pieprzem i przyprawą w płynie.

Kotlety z grzybów  - Krok 2

Krok 3

Z powstałej masy uformować podłużne kotleciki, otaczać w rozbitym jajku i tartej bułeczce.

Kotlety z grzybów  - Krok 3

Krok 4

Smażyć na oleju, podawać z purre z ziemniaków.

Kotlety z grzybów  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Delikat przyprawa w  płynie Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa w  płynie Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety z grzybów Kotlety z grzybów

Kotlety z grzybów to świetna alternatywa dla klasycznych mielonych lub schabowego w panierce. Możesz zaserwować je z dowolnymi dodatkami. Skomponuj do nich np. sałatkę na bazie jogurtu naturalnego ze świeżymi warzywami. W sezonie letnim sięgnij po ogórki, paprykę, pomidory i miks sałat. Zimą z kotletami dobrze będą współgrać słodko-kwaśne surówki, na przykład z kiszonej kapusty lub czerwonych buraków. Podawaj je z purée ziemniaczanym, pieczonymi plasterkami ziemniaków, sypką kaszą lub sypkim ryżem. Do ich przygotowania niezbędne są świeże grzyby. Stwórz ich miks, łącząc podgrzybki, prawdziwki i kurki. Jeśli nie masz ich pod ręką, to wykorzystaj grzyby suszone, pamiętaj jednak o tym, aby wcześniej je namoczyć i ugotować. Powstały z nich wywar możesz później wykorzystać jako podstawę, np. do barszczu czerwonego lub sosu grzybowego. Ostrości kotletom doda posiekana cebula, czosnek i świeżo zmielony pieprz. Kotlety smaż na patelni na złocisty kolor. Udekoruj je liśćmi ziół – bazylią, oregano lub tymiankiem. Sprawdź ten przepis.