
Składniki
0.5 kilograma
2 sztuki
2 łyżki
2 sztuki
60 gramów
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Starannie oczyszczone i opłukane grzyby ugotować do miękkości, przecedzić i drobno posiekać.

Krok 2
Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i połączyć z grzybami, jajkiem i posiekaną cebulą. Całość doprawić solą, pieprzem i przyprawą w płynie.

Krok 3
Z powstałej masy uformować podłużne kotleciki, otaczać w rozbitym jajku i tartej bułeczce.

Krok 4
Smażyć na oleju, podawać z purre z ziemniaków.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa w płynie Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety z grzybów
Kotlety to z pewnością jedno z najbardziej popularnych dań w Polsce. Przygotowujemy je na różne sposoby – od klasycznych schabowych, przez mielone, aż do tych w wersji bezmięsnej. Wszyscy doskonale pamiętamy też kotlety jajeczne, które jeszcze kilkanaście lat temu były obowiązkowym składnikiem obiadu w każdym niemal domu. Jeśli gustujecie w tego typu potrawach, kotlety grzybowe to świetna alternatywa dla schabowego czy mielonego. Podawaj je z purée ziemniaczanym, pieczonymi plasterkami ziemniaków, sypką kaszą lub sypkim ryżem. Do ich przygotowania najlepsze są świeże grzyby. Stwórz ich miks, łącząc podgrzybki, prawdziwki i kurki. Jeśli nie masz ich pod ręką, do kotletów grzybowych wykorzystaj grzyby suszone, pamiętaj jednak o tym, aby wcześniej je namoczyć i ugotować. Powstały z nich wywar możesz później wykorzystać jako podstawę, np. do barszczu czerwonego lub sosu grzybowego. Ostrości kotletom doda posiekana cebula, czosnek i świeżo zmielony pieprz. Kotlety z grzybów leśnych smaż na patelni na złocisty kolor. Udekoruj je liśćmi ziół – bazylią, oregano lub tymiankiem.
Dla kogo?
Przepis na kotlety ze świeżych grzybów to propozycja dla tych z was, którzy lubią potrawy nowoczesne, aromatyczne i pyszne.
Na jaką okazję?
Kotlety z grzybów świeżych idealnie wpisują się w menu obiadowe. Wykorzystajcie je także podczas domowych imprez – będą sporym zaskoczeniem dla gości.
Czy wiesz, że?
Liczba jadalnych grzybów, jakie można zbierać w polskich lasach, jest naprawdę niewielka. Obejmuje nie więcej niż 10 gatunków.
Dla urozmaicenia:
Kotlety z grzybów leśnych możesz zaserwować z dowolnymi dodatkami. Skomponuj do nich np. sałatkę na bazie jogurtu naturalnego ze świeżymi warzywami. W sezonie letnim sięgnij po ogórki, paprykę, pomidory i miks sałat. Zimą z kotletami grzybowymi dobrze będą współgrać słodko-kwaśne surówki, na przykład z kiszonej kapusty lub czerwonych buraków.