Kotlety z grzybów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety z grzybów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

50

39 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

229 osób wydrukowało

Pobierz pdf

958 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

2 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

60 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Starannie oczyszczone i opłukane grzyby ugotować do miękkości, przecedzić i drobno posiekać.

Kotlety z grzybów  - Krok 1

Krok 2

Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i połączyć z grzybami, jajkiem i posiekaną cebulą. Całość doprawić solą, pieprzem i przyprawą w płynie.

Kotlety z grzybów  - Krok 2

Krok 3

Z powstałej masy uformować podłużne kotleciki, otaczać w rozbitym jajku i tartej bułeczce.

Kotlety z grzybów  - Krok 3

Krok 4

Smażyć na oleju, podawać z purre z ziemniaków.

Kotlety z grzybów  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety z grzybów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety z grzybów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety z grzybów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety z grzybów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety z grzybów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety z grzybów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety z grzybów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety z grzybów  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety z grzybów Kotlety z grzybów

Kotlety z grzybów to świetna alternatywa dla klasycznych mielonych lub schabowego w panierce. Możesz zaserwować je z dowolnymi dodatkami. Skomponuj do nich np. sałatkę na bazie jogurtu naturalnego ze świeżymi warzywami. W sezonie letnim sięgnij po ogórki, paprykę, pomidory i miks sałat. Zimą z kotletami dobrze będą współgrać słodko-kwaśne surówki, na przykład z kiszonej kapusty lub czerwonych buraków. Podawaj je z purée ziemniaczanym, pieczonymi plasterkami ziemniaków, sypką kaszą lub sypkim ryżem. Do ich przygotowania niezbędne są świeże grzyby. Stwórz ich miks, łącząc podgrzybki, prawdziwki i kurki. Jeśli nie masz ich pod ręką, to wykorzystaj grzyby suszone, pamiętaj jednak o tym, aby wcześniej je namoczyć i ugotować. Powstały z nich wywar możesz później wykorzystać jako podstawę, np. do barszczu czerwonego lub sosu grzybowego. Ostrości kotletom doda posiekana cebula, czosnek i świeżo zmielony pieprz. Kotlety smaż na patelni na złocisty kolor. Udekoruj je liśćmi ziół – bazylią, oregano lub tymiankiem. Sprawdź ten przepis.