Kotlety z grzybów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety z grzybów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

50

38 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

219 osób wydrukowało

Pobierz pdf

931 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

2 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

60 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Starannie oczyszczone i opłukane grzyby ugotować do miękkości, przecedzić i drobno posiekać.

Kotlety z grzybów  - Krok 1

Krok 2

Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i połączyć z grzybami, jajkiem i posiekaną cebulą. Całość doprawić solą, pieprzem i przyprawą w płynie.

Kotlety z grzybów  - Krok 2

Krok 3

Z powstałej masy uformować podłużne kotleciki, otaczać w rozbitym jajku i tartej bułeczce.

Kotlety z grzybów  - Krok 3

Krok 4

Smażyć na oleju, podawać z purre z ziemniaków.

Kotlety z grzybów  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety z grzybów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety z grzybów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety z grzybów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety z grzybów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety z grzybów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety z grzybów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety z grzybów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety z grzybów Kotlety z grzybów

Kotlety z grzybów to świetna alternatywa dla klasycznych mielonych lub schabowego w panierce. Możesz zaserwować je z dowolnymi dodatkami. Skomponuj do nich np. sałatkę na bazie jogurtu naturalnego ze świeżymi warzywami. W sezonie letnim sięgnij po ogórki, paprykę, pomidory i miks sałat. Zimą z kotletami dobrze będą współgrać słodko-kwaśne surówki, na przykład z kiszonej kapusty lub czerwonych buraków. Podawaj je z purée ziemniaczanym, pieczonymi plasterkami ziemniaków, sypką kaszą lub sypkim ryżem. Do ich przygotowania niezbędne są świeże grzyby. Stwórz ich miks, łącząc podgrzybki, prawdziwki i kurki. Jeśli nie masz ich pod ręką, to wykorzystaj grzyby suszone, pamiętaj jednak o tym, aby wcześniej je namoczyć i ugotować. Powstały z nich wywar możesz później wykorzystać jako podstawę, np. do barszczu czerwonego lub sosu grzybowego. Ostrości kotletom doda posiekana cebula, czosnek i świeżo zmielony pieprz. Kotlety smaż na patelni na złocisty kolor. Udekoruj je liśćmi ziół – bazylią, oregano lub tymiankiem. Sprawdź ten przepis.