Kotlety z grzybów świeżych - przepis grzybowy | Przepisy.pl pixel

Kotlety z grzybów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

59

heart
47 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

302 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1232 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

2 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

60 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Starannie oczyszczone i opłukane grzyby ugotować do miękkości, przecedzić i drobno posiekać.

Kotlety z grzybów  - Krok 1

Krok 2

Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i połączyć z grzybami, jajkiem i posiekaną cebulą. Całość doprawić solą, pieprzem i przyprawą w płynie.

Kotlety z grzybów  - Krok 2

Krok 3

Z powstałej masy uformować podłużne kotleciki, otaczać w rozbitym jajku i tartej bułeczce.

Kotlety z grzybów  - Krok 3

Krok 4

Smażyć na oleju, podawać z purre z ziemniaków.

Kotlety z grzybów  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Dorota

    Dorota , 18.12.2022

    TAK. Z grzybów głównie gotowałam sos grzybowy, który mi się lekko przejadł... Fajnie, że trafiłam na ten przepis. Danie proste, ale smaczne. Ja oczywiście dodaję jeszcze tymianek, który uwielbiam w połączeniu z grzybami i bezglutenową wersję bułki.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety z grzybów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety z grzybów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety z grzybów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety z grzybów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety z grzybów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety z grzybów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety z grzybów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety z grzybów  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety z grzybów Kotlety z grzybów

Kotlety to z pewnością jedno z najbardziej popularnych dań w Polsce. Przygotowujemy je na różne sposoby – od klasycznych schabowych, przez mielone, aż do tych w wersji bezmięsnej. Wszyscy doskonale pamiętamy też kotlety jajeczne, które jeszcze kilkanaście lat temu były obowiązkowym składnikiem obiadu w każdym niemal domu. Jeśli gustujecie w tego typu potrawach, kotlety grzybowe to świetna alternatywa dla schabowego czy mielonego. Podawaj je z purée ziemniaczanym, pieczonymi plasterkami ziemniaków, sypką kaszą lub sypkim ryżem. Do ich przygotowania najlepsze są świeże grzyby. Stwórz ich miks, łącząc podgrzybki, prawdziwki i kurki. Jeśli nie masz ich pod ręką, do kotletów grzybowych wykorzystaj grzyby suszone, pamiętaj jednak o tym, aby wcześniej je namoczyć i ugotować. Powstały z nich wywar możesz później wykorzystać jako podstawę, np. do barszczu czerwonego lub sosu grzybowego. Ostrości kotletom doda posiekana cebula, czosnek i świeżo zmielony pieprz. Kotlety z grzybów leśnych smaż na patelni na złocisty kolor. Udekoruj je liśćmi ziół – bazylią, oregano lub tymiankiem.

Dla kogo?

Przepis na kotlety ze świeżych grzybów to propozycja dla tych z was, którzy lubią potrawy nowoczesne, aromatyczne i pyszne.

Na jaką okazję?

Kotlety z grzybów świeżych idealnie wpisują się w menu obiadowe. Wykorzystajcie je także podczas domowych imprez – będą sporym zaskoczeniem dla gości.

Czy wiesz, że?

Liczba jadalnych grzybów, jakie można zbierać w polskich lasach, jest naprawdę niewielka. Obejmuje nie więcej niż 10 gatunków.

Dla urozmaicenia:

Kotlety z grzybów leśnych możesz zaserwować z dowolnymi dodatkami. Skomponuj do nich np. sałatkę na bazie jogurtu naturalnego ze świeżymi warzywami. W sezonie letnim sięgnij po ogórki, paprykę, pomidory i miks sałat. Zimą z kotletami grzybowymi dobrze będą współgrać słodko-kwaśne surówki, na przykład z kiszonej kapusty lub czerwonych buraków.