Kotlety z grzybów świeżych - przepis grzybowy | Przepisy.pl pixel

Kotlety z grzybów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

62

heart
47 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

308 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1250 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

2 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

60 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Starannie oczyszczone i opłukane grzyby ugotować do miękkości, przecedzić i drobno posiekać.

Kotlety z grzybów  - Krok 1

Krok 2

Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i połączyć z grzybami, jajkiem i posiekaną cebulą. Całość doprawić solą, pieprzem i przyprawą w płynie.

Kotlety z grzybów  - Krok 2

Krok 3

Z powstałej masy uformować podłużne kotleciki, otaczać w rozbitym jajku i tartej bułeczce.

Kotlety z grzybów  - Krok 3

Krok 4

Smażyć na oleju, podawać z purre z ziemniaków.

Kotlety z grzybów  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Dorota

    Dorota , 18.12.2022

    TAK. Z grzybów głównie gotowałam sos grzybowy, który mi się lekko przejadł... Fajnie, że trafiłam na ten przepis. Danie proste, ale smaczne. Ja oczywiście dodaję jeszcze tymianek, który uwielbiam w połączeniu z grzybami i bezglutenową wersję bułki.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety z grzybów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety z grzybów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety z grzybów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety z grzybów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety z grzybów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety z grzybów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety z grzybów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety z grzybów  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kotlety z marchewki
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety z grzybów Kotlety z grzybów

Kotlety to z pewnością jedno z najbardziej popularnych dań w Polsce. Przygotowujemy je na różne sposoby – od klasycznych schabowych, przez mielone, aż do tych w wersji bezmięsnej. Wszyscy doskonale pamiętamy też kotlety jajeczne, które jeszcze kilkanaście lat temu były obowiązkowym składnikiem obiadu w każdym niemal domu. Jeśli gustujecie w tego typu potrawach, kotlety grzybowe to świetna alternatywa dla schabowego czy mielonego. Podawaj je z purée ziemniaczanym, pieczonymi plasterkami ziemniaków, sypką kaszą lub sypkim ryżem. Do ich przygotowania najlepsze są świeże grzyby. Stwórz ich miks, łącząc podgrzybki, prawdziwki i kurki. Jeśli nie masz ich pod ręką, do kotletów grzybowych wykorzystaj grzyby suszone, pamiętaj jednak o tym, aby wcześniej je namoczyć i ugotować. Powstały z nich wywar możesz później wykorzystać jako podstawę, np. do barszczu czerwonego lub sosu grzybowego. Ostrości kotletom doda posiekana cebula, czosnek i świeżo zmielony pieprz. Kotlety z grzybów leśnych smaż na patelni na złocisty kolor. Udekoruj je liśćmi ziół – bazylią, oregano lub tymiankiem.

Dla kogo?

Przepis na kotlety ze świeżych grzybów to propozycja dla tych z was, którzy lubią potrawy nowoczesne, aromatyczne i pyszne.

Na jaką okazję?

Kotlety z grzybów świeżych idealnie wpisują się w menu obiadowe. Wykorzystajcie je także podczas domowych imprez – będą sporym zaskoczeniem dla gości.

Czy wiesz, że?

Liczba jadalnych grzybów, jakie można zbierać w polskich lasach, jest naprawdę niewielka. Obejmuje nie więcej niż 10 gatunków.

Dla urozmaicenia:

Kotlety z grzybów leśnych możesz zaserwować z dowolnymi dodatkami. Skomponuj do nich np. sałatkę na bazie jogurtu naturalnego ze świeżymi warzywami. W sezonie letnim sięgnij po ogórki, paprykę, pomidory i miks sałat. Zimą z kotletami grzybowymi dobrze będą współgrać słodko-kwaśne surówki, na przykład z kiszonej kapusty lub czerwonych buraków.