Przepisy na Kotlety
232 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Kotlety
Schabowe, mielone, de volaille, mięsne, rybne, faszerowane, z kaszy, w panierce lub bez – brzmi znajomo? Wszyscy doskonale pamiętamy ich smak! Mowa oczywiście o kotletach, które w błyskawicznym tempie zawojowały naszą kuchnię. I zapewne nigdy już jej nie opuszczą. To przepyszna wiadomość! Sposoby na przygotowanie sznycli można bowiem dwoić i troić. Mamy dla Ciebie te najlepsze! Skorzystaj z naszych przepisów, a dzisiejszy obiad minie Ci pod znakiem rewelacyjnego kotleta. Zapraszamy!
Dla kogo?
W potrawach z eskalopkami w roli głównej bez wątpienia rozsmakują się pasjonaci mięsnych rarytasów. Soczyste mięso w chrupiącej panierce nie da o sobie zapomnieć przez długi czas. Ale mamy też coś dla zwolenników wegetariańskich specjałów! Kotleciki przygotujesz także z rozmaitych rodzajów kasz, warzyw, ryżu, cieciorki, bobu, a nawet sera. Masz duże pole do popisu!
Na jaką okazję?
To będzie nie tylko smaczny, ale i bardzo treściwy obiad. Kotlety możemy serwować podczas rozmaitych uroczystości oraz bez okazji. Potrawa z dodatkiem chrupiących sznycelków nigdy nie wyjdzie z mody. To strzał w dziesiątkę na Twoim stole! Do dzieła!
Czy wiesz, że?
Popularny na całym świecie kotlet de volaille wbrew nazwie nie pochodzi z Francji. Jego ojczyzną jest, co ciekawe, Ukraina. Znany też pod przydomkiem kotlet po kijowsku składa się z mięsa z kurczaka, panierowanego w jajku oraz bułce tartej i smażonego w głębokim oleju. Farsz tradycyjnego de volaille to masa powstała z posiekanego koperku oraz masła z dodatkiem przypraw. Czasami nadzienie urozmaica się też pieczarkami, szynką lub serem.
Dla urozmaicenia:
W czym obtaczać kotlet, aby był idealnie chrupki oraz smaczny? Prócz klasycznej panierki złożonej z jajka, bułki tartej, mąki i ziół możemy wykorzystać jeszcze wiele innych produktów. Świetnie sprawdzą płatki kukurydziane. Równie doskonale nadadzą się do tego płatki owsiane. Warto spróbować także mniej popularnych panierek z siemienia lnianego, sezamu albo zmielonych orzechów.