Kotlety - przepisy i pomysły: kotlet na różne sposoby | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Kotlety

233 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KotletyKotlety

Schabowe, mielone, de volaille, mięsne, rybne, faszerowane, z kaszy, w panierce lub bez – brzmi znajomo? Wszyscy doskonale pamiętamy ich smak! Mowa oczywiście o kotletach, które w błyskawicznym tempie zawojowały naszą kuchnię. I zapewne nigdy już jej nie opuszczą. To przepyszna wiadomość! Sposoby na przygotowanie sznycli można bowiem dwoić i troić. Mamy dla Ciebie te najlepsze! Skorzystaj z naszych przepisów, a dzisiejszy obiad minie Ci pod znakiem rewelacyjnego kotleta. Zapraszamy!

Dla kogo?

W potrawach z eskalopkami w roli głównej bez wątpienia rozsmakują się pasjonaci mięsnych rarytasów. Soczyste mięso w chrupiącej panierce nie da o sobie zapomnieć przez długi czas. Ale mamy też coś dla zwolenników wegetariańskich specjałów! Kotleciki przygotujesz także z rozmaitych rodzajów kasz, warzyw, ryżu, cieciorki, bobu, a nawet sera. Masz duże pole do popisu!

Na jaką okazję?

To będzie nie tylko smaczny, ale i bardzo treściwy obiad. Kotlety możemy serwować podczas rozmaitych uroczystości oraz bez okazji. Potrawa z dodatkiem chrupiących sznycelków nigdy nie wyjdzie z mody. To strzał w dziesiątkę na Twoim stole! Do dzieła!

Czy wiesz, że?

Popularny na całym świecie kotlet de volaille wbrew nazwie nie pochodzi z Francji. Jego ojczyzną jest, co ciekawe, Ukraina. Znany też pod przydomkiem kotlet po kijowsku składa się z mięsa z kurczaka, panierowanego w jajku oraz bułce tartej i smażonego w głębokim oleju. Farsz tradycyjnego de volaille to masa powstała z posiekanego koperku oraz masła z dodatkiem przypraw. Czasami nadzienie urozmaica się też pieczarkami, szynką lub serem.

Dla urozmaicenia:

W czym obtaczać kotlet, aby był idealnie chrupki oraz smaczny? Prócz klasycznej panierki złożonej z jajka, bułki tartej, mąki i ziół możemy wykorzystać jeszcze wiele innych produktów. Świetnie sprawdzą płatki kukurydziane. Równie doskonale nadadzą się do tego płatki owsiane. Warto spróbować także mniej popularnych panierek z siemienia lnianego, sezamu albo zmielonych orzechów.