Przepisy na Kotlety
233 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejKotlety
Schabowe, mielone, de volaille, mięsne, rybne, faszerowane, z kaszy, w panierce lub bez – brzmi znajomo? Wszyscy doskonale pamiętamy ich smak! Mowa oczywiście o kotletach, które w błyskawicznym tempie zawojowały naszą kuchnię. I zapewne nigdy już jej nie opuszczą. To przepyszna wiadomość! Sposoby na przygotowanie sznycli można bowiem dwoić i troić. Mamy dla Ciebie te najlepsze! Skorzystaj z naszych przepisów, a dzisiejszy obiad minie Ci pod znakiem rewelacyjnego kotleta. Zapraszamy!
Dla kogo?
W potrawach z eskalopkami w roli głównej bez wątpienia rozsmakują się pasjonaci mięsnych rarytasów. Soczyste mięso w chrupiącej panierce nie da o sobie zapomnieć przez długi czas. Ale mamy też coś dla zwolenników wegetariańskich specjałów! Kotleciki przygotujesz także z rozmaitych rodzajów kasz, warzyw, ryżu, cieciorki, bobu, a nawet sera. Masz duże pole do popisu!
Na jaką okazję?
To będzie nie tylko smaczny, ale i bardzo treściwy obiad. Kotlety możemy serwować podczas rozmaitych uroczystości oraz bez okazji. Potrawa z dodatkiem chrupiących sznycelków nigdy nie wyjdzie z mody. To strzał w dziesiątkę na Twoim stole! Do dzieła!
Czy wiesz, że?
Popularny na całym świecie kotlet de volaille wbrew nazwie nie pochodzi z Francji. Jego ojczyzną jest, co ciekawe, Ukraina. Znany też pod przydomkiem kotlet po kijowsku składa się z mięsa z kurczaka, panierowanego w jajku oraz bułce tartej i smażonego w głębokim oleju. Farsz tradycyjnego de volaille to masa powstała z posiekanego koperku oraz masła z dodatkiem przypraw. Czasami nadzienie urozmaica się też pieczarkami, szynką lub serem.
Dla urozmaicenia:
W czym obtaczać kotlet, aby był idealnie chrupki oraz smaczny? Prócz klasycznej panierki złożonej z jajka, bułki tartej, mąki i ziół możemy wykorzystać jeszcze wiele innych produktów. Świetnie sprawdzą płatki kukurydziane. Równie doskonale nadadzą się do tego płatki owsiane. Warto spróbować także mniej popularnych panierek z siemienia lnianego, sezamu albo zmielonych orzechów.