Kotlety ryżowe z serem

i boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

42

553 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

364 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

826 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz i drobno posiekaj, a następnie zeszklij na margarynie.

Kotlety ryżowe z serem - Krok 1

Krok 2

Dodaj curry oraz ryż i całość podsmaż kilka minut. Wlej wodę tak, aby przykryła ryż na około 1 centymetra wysokości. Dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Całość delikatnie wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie odstaw ryż do ostygnięcia mieszając go od czasu do czasu.

Kotlety ryżowe z serem - Krok 2

Krok 3

Zetrzyj ser żółty i wraz z rozkłóconymi jajkami, smażonym boczkiem z cebulą dodaj do ryżu i wymieszaj.

Kotlety ryżowe z serem - Krok 3

Krok 4

Z masy ryżowej uformuj 8-10 placków i podsmaż je z obu stron na złoty kolor. Podawaj samodzielnie lub jako dodatek do mięs i ryb.

Kotlety ryżowe z serem - Krok 4
8

Opinie o przepisie

  • marta zieleniewska

    marta zieleniewska, 12.12.2019

    no właśnie kiedy ten ryż gotować i z czym???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski, 11.09.2015

    Przeanalizujmy krok po kroku. Najpierw smażymy cebule i boczek. Dodajemy ryż i całość zalewamy wodą i dodajemy bulionetkę – słowem musimy ugotować ryż. Potem z ugotowanego ryżu przygotowujemy ciasto, mieszając ryż z serem i jajkiem. Na koniec smażymy placki. Moja rada: w momencie wyrabiania ryżu z serem i jajkiem możecie dodać łyżkę maki pszennej. Poprawi ona konsystencję ciasta i dzięki niej kotleciki nie będą się rozpadały. Ale coś za coś - będą trochę bardziej kaloryczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Marta Jot-Ka

    Marta Jot-Ka, 22.06.2015

    Chyba nie ogarnęłam tematu - w trakcie podsmażania całe mi się rozwaliły ;/ bardzo długo musiałam smażyć. A i tak nie przypominały z wyglądu kotlecików. Ktoś też miał podobny problem??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Dudzic

    Iwona Dudzic, 22.06.2015

    To co widać na zdjęciach i jest napisane w krokach wzajemnie się wyklucza... Ale myślę że trzeba cebulę i boczek przesmażyć i odstawić, a na tej samej patelni usmażyć ryż, zalać wodą i ugotować z bulionetką. A późniejsze kroki zrobić tak jak podali.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • iwona  dziuk

    iwona dziuk, 22.06.2015

    czy ryż gotować z tą bulionetką ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • iwona  dziuk

    iwona dziuk, 22.06.2015

    na obrazku pokazane jest że boczek przysmażony jest z cebulką a pisze inaczej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • iwona  dziuk

    iwona dziuk, 22.06.2015

    trochę niezrozumiale napisane to w koncu ten ryż z czym gotować ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety ryżowe z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety ryżowe z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety ryżowe z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety ryżowe z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety ryżowe z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety ryżowe z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety ryżowe z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety ryżowe z seremKotlety ryżowe z serem

Złociste kotleciki ryżowe z boczkiem i serem, udekorowane pomidorkami koktajlowymi, to świetna inspiracja na danie obiadowe. Do ich przygotowania niezbędny jest ryż – wypróbuj wariant tej potrawy z białym długoziarnistym, brązowym lub jaśminowym. Pamiętaj jednak, że każdy z nich wymaga innego czasu gotowania. Smak ryżu podkreśl podsmażoną na patelni cebulą oraz bulionem na włoszczyźnie. Godnym polecenia dodatkiem do dania będzie również curry – mieszanka, która nada nie tylko odpowiedniego smaku, ale również koloru. Z gotowym ryżem połącz starty ser żółty oraz roztrzepane jajka – dzięki temu masa na kotleciki zyska gęstą, spójną konsystencję. Ewentualnie sięgnij też po łyżkę mąki pszennej. Na koniec w masę wmieszaj kawałki usmażonego boczku – sprawdź, jak smakuje w wersji z wędzonym, który urozmaici aromat dania. Uformowane kotleciki usmaż na złoty kolor. Podawaj je na ciepło – jako samodzielne danie albo uzupełnienie potrawy mięsnej bądź rybnej. Co sądzisz o naszym przepisie na kotleciki ryżowe z boczkiem i serem?