Kotlety ryżowe z serem żółtym i jajkiem: placki | Przepisy.pl pixel

Kotlety ryżowe z serem

i boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

53

heart
654 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

496 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1167 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz i drobno posiekaj, a następnie zeszklij na margarynie.

Kotlety ryżowe z serem - Krok 1

Krok 2

Dodaj curry oraz ryż i całość podsmaż kilka minut. Wlej wodę tak, aby przykryła ryż na około 1 centymetra wysokości. Dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Całość delikatnie wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie odstaw ryż do ostygnięcia mieszając go od czasu do czasu.

Kotlety ryżowe z serem - Krok 2

Krok 3

Zetrzyj ser żółty i wraz z rozkłóconymi jajkami, smażonym boczkiem z cebulą dodaj do ryżu i wymieszaj.

Kotlety ryżowe z serem - Krok 3

Krok 4

Z masy ryżowej uformuj 8-10 placków i podsmaż je z obu stron na złoty kolor. Podawaj samodzielnie lub jako dodatek do mięs i ryb.

Kotlety ryżowe z serem - Krok 4
8

Opinie o przepisie

  • marta zieleniewska

    marta zieleniewska , 12.12.2019

    no właśnie kiedy ten ryż gotować i z czym???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski , 11.09.2015

    Przeanalizujmy krok po kroku. Najpierw smażymy cebule i boczek. Dodajemy ryż i całość zalewamy wodą i dodajemy bulionetkę – słowem musimy ugotować ryż. Potem z ugotowanego ryżu przygotowujemy ciasto, mieszając ryż z serem i jajkiem. Na koniec smażymy placki. Moja rada: w momencie wyrabiania ryżu z serem i jajkiem możecie dodać łyżkę maki pszennej. Poprawi ona konsystencję ciasta i dzięki niej kotleciki nie będą się rozpadały. Ale coś za coś - będą trochę bardziej kaloryczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Marta Jot-Ka

    Marta Jot-Ka , 22.06.2015

    Chyba nie ogarnęłam tematu - w trakcie podsmażania całe mi się rozwaliły ;/ bardzo długo musiałam smażyć. A i tak nie przypominały z wyglądu kotlecików. Ktoś też miał podobny problem??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Dudzic

    Iwona Dudzic , 22.06.2015

    To co widać na zdjęciach i jest napisane w krokach wzajemnie się wyklucza... Ale myślę że trzeba cebulę i boczek przesmażyć i odstawić, a na tej samej patelni usmażyć ryż, zalać wodą i ugotować z bulionetką. A późniejsze kroki zrobić tak jak podali.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • iwona  dziuk

    iwona dziuk , 22.06.2015

    czy ryż gotować z tą bulionetką ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • iwona  dziuk

    iwona dziuk , 22.06.2015

    na obrazku pokazane jest że boczek przysmażony jest z cebulką a pisze inaczej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • iwona  dziuk

    iwona dziuk , 22.06.2015

    trochę niezrozumiale napisane to w koncu ten ryż z czym gotować ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety ryżowe z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety ryżowe z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety ryżowe z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety ryżowe z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety ryżowe z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety ryżowe z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety ryżowe z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety ryżowe z serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kotlet po kowalsku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety ryżowe z seremKotlety ryżowe z serem

Złociste kotleciki ryżowe z boczkiem i serem, udekorowane pomidorkami koktajlowymi, to świetna inspiracja na danie obiadowe. Do ich przygotowania niezbędny jest ryż – wypróbuj wariant tej potrawy z białym długoziarnistym, brązowym lub jaśminowym. Pamiętaj jednak, że każdy z nich wymaga innego czasu gotowania. Smak ryżu podkreśl podsmażoną na patelni cebulą oraz bulionem na włoszczyźnie. Godnym polecenia dodatkiem do dania będzie również curry – mieszanka, która nada nie tylko odpowiedniego smaku, ale również koloru. Z gotowym ryżem połącz starty ser żółty oraz roztrzepane jajka – dzięki temu masa na kotleciki zyska gęstą, spójną konsystencję. Ewentualnie sięgnij też po łyżkę mąki pszennej. Na koniec w masę wmieszaj kawałki usmażonego boczku – sprawdź, jak smakuje w wersji z wędzonym, który urozmaici aromat dania. Uformowane kotleciki usmaż na złoty kolor. Podawaj je na ciepło – jako samodzielne danie albo uzupełnienie potrawy mięsnej bądź rybnej. Co sądzisz o naszym przepisie na kotleciki ryżowe z boczkiem i serem?