Jak zrobić sajgonki z papieru ryżowego? Jak zawijać?
Sajgonki, zwane również wiosennymi rolkami, to specjał kuchni azjatyckiej. Ich ciekawa struktura i pyszny, mięsno-warzywny farsz przyciągają smakoszy z całego świata. Na dodatek przygotowanie ich w domowych warunkach jest naprawdę proste. Wystarczy opanować technikę zawijania papieru ryżowego i napełniania sajgonek farszem. Jak to zrobić? Przygotowaliśmy sprawdzoną metodę, dzięki której wiosenne rolki wyjdą Wam zawsze idealne.
Sajgonki – historia azjatyckiego przysmaku
Na początku warto lepiej poznać danie, które chcemy przygotować. Pozwólcie, że opowiemy Wam trochę o sajgonkach, czyli specjale podbijającym kubki smakowe mieszkańców całego świata. Te zawijasy z papieru ryżowego powstały już w III wieku naszej ery i początkowo serwowano je podczas wiosennych świąt. Później receptura zyskała popularność na całym świecie i dalej cieszy się ogromnym uznaniem. Skąd powstała nazwa sajgonki? Polskie określenie tego przysmaku miało nawiązywać do dawnej stolicy Wietnamu – Sajgonu.
Jak zawijać sajgonki?
Chociaż sajgonki kuszą smakiem, to wiele osób wciąż obawia się zawijania tego specjału. Należycie do tego grona? Jeżeli tak, to już niedługo Wasz problem zniknie. Zacznijcie od doboru składników. Naszym zdaniem jako farsz najlepiej sprawdzą się: mięso mielone, ogórek, kapusta, kiełki, cebula, grzyby mun oraz przyprawy. Wszystko zależy jednak od Waszych preferencji. Jeżeli lubicie owoce morza, to możecie urozmaicić farsz sajgonek dodatkiem krewetek lub kalmarów. Podsmażony na patelni farsz należy przełożyć na papier ryżowy. Zobaczcie naszą sprawdzoną metodę, dzięki której wiosenne rolki będą zawsze dobrze smakować i wyglądać.
Jak zrobić sajgonki z papieru ryżowego? – zawijanie
Nadeszła pora na najważniejszą część przygotowania sajgonek, czyli moczenie i zawijanie papieru ryżowego. Jesteście gotowi? Jeżeli tak, to przygotujcie dużą miskę i wlejcie do niej zimną wodę. Później włóżcie do naczynia papier ryżowy i zamoczcie go przez dwie sekundy z każdej strony. Nakładajcie łyżkę farszu na środek zwilżonego płatka i zawijajcie go do środka jak gołąbki – najpierw górę i dół, a później dwa odcinki w rulon. Tak przyrządzone rolki nie będą się rozlatywać. Jak smażyć sajgonki? To ostatni proces przyrządzania wiosennych rolek. Rozgrzejcie w dużym naczyniu olej, a następnie wrzućcie do niego sajgonki i smażcie przez 2 minuty z każdej strony. Smacznego!
Nasze przepisy kuchni azjatyckiej
Jesteście już specjalistami azjatyckich przysmaków. Przyrządźcie je w domu i cieszcie się ich licznymi walorami. A pomogą Wam w tym nasze przepisy, którym ciężko się oprzeć. Zobaczcie, co przygotowaliśmy.
Jak zrobić sajgonki z mięsem mielonym? Koniecznie spróbujcie naszej receptury. Przed Wami znakomite mięsne sajgonki. Chrupiące, aromatyczne i wyjątkowo smaczne.
A dla fanów szybkich rozwiązań w kuchni polecamy proste sajgonki. Farsz do tego dania przyrządzicie z kurczaka i warzyw. Pycha!
Chińskie sajgonki to specjał doskonały. Przekonajcie się o tym przy najbliższej okazji i zaprezentujcie swoje kulinarne umiejętności bliskim. Jeżeli ktoś z nich nie je mięsa, to sajgonki warzywne będą strzałem w dziesiątkę. Smacznego!
Komentarze (0)