Jak smażyć tofu? Ile czasu?
Do tofu łatwo się zrazić, bo nieodpowiednio przygotowane praktycznie nie ma smaku. Co zrobić, chcąc uniknąć tego rodzaju wpadki? Jak smażyć tofu, aby było złociste i chrupiące? W czym je marynować? Sprawdźmy!
Smażenie tofu na 3 sposoby
Istnieją dwie szkoły smażenia tofu. Pierwsza zakłada, że marynujemy je przed smażeniem, druga mówi, aby najpierw usmażyć serek w panierce, a następnie pozwolić, aby marynata wsiąknęła w skórkę. Co ciekawe, to właśnie ta druga metoda jest popularniejsza w kuchni azjatyckiej.
Na tym oczywiście nie kończą się możliwości jeśli chodzi o smażenie tofu. Możliwości jest wiele! Najważniejsze to nie pomijać marynowania – czy to przed czy po smażeniu. Bez tego tofu nie będzie miało smaku.
Bez względu na to, którą metodę smażenia tofu wybierzecie, pamiętajcie aby po wyjęciu z opakowania odsączyć je z wody, przyciskając do serka ręcznik papierowy. Dzięki temu tofu będzie bardziej zwarte.
Jak smażyć tofu po uprzednim zamarynowaniu?
Marynaty do tofu bazują zwykle na sosie sojowym. Wystarczy wlać kilka łyżek do miski a następnie dodać odrobinę oleju, paprykę wędzoną i kilka kropel soku z cytryny. W tak przygotowanej marynacie umieszczamy plastry tofu na niemniej niż godzinę.
Ile czasu smażyć tak przygotowane tofu? Około 8 minut na każdą stronę powinno wystarczyć. W tym czasie plastry apetycznie się zarumienią. Gdy to nastąpi zdejmujemy tofu z patelni i serwujemy w ulubiony sposób – na przykład w burgerze.
Jak smażyć tofu w panierce?
Gdy chcemy, aby nasze tofu przypominało to znane z azjatyckich restauracji, należy je najpierw zapanierować. W tym celu wystarczy dokładnie obtoczyć je w mące ziemniaczanej. Tak przygotowane tofu smażymy na dość głębokim tłuszczu aż się zarumieni. Następnie odsączamy serek z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i dopiero wtedy marynujemy tofu, smażąc je ponownie w ulubionym sosie. Skórka powinna pokryć się apetyczną glazurą.
Jak smażyć tofu niczym nuggetsy?
Co powiecie na to, aby przyrządzić tofu niczym kotlety schabowe? W tym celu nacieramy ser marynatą z sosu sojowego, czosnku i tartego imbiru. Następnie obtaczamy tofu w mące, potem w jajku i na samym końcu w panierce z bułki tartej i sezamu. Tak przygotowane nuggetsy smażymy aż będą rumiane i chrupiące. Jeśli spodobał Wam się ten przepis, kliknijcie tutaj, aby poznać szczegółowe proporcje.
Na czym smażyć tofu?
Do smażenia tofu rekomendujemy olej rzepakowy. Sprawdzi się też oliwa z oliwek, pod warunkiem że będzie to wysokogatunkowy produkt z oliwek extra virgin – tego rodzaju oliwy mają wyższy punkt dymienia.
Jeżeli chodzi o patelnię, możemy wybrać zarówno klasyczną, jak i grillową. Ta druga to idealne rozwiązane, gdy chcemy wykorzystywać tofu jako dodatek do sałatki.
Czy tofu w ogóle trzeba smażyć?
Tofu nadaje się do jedzenia na surowo, więc jego smażenie nie jest konieczne. Robi się to wyłącznie ze względu na walory smakowe. Gdy przyrządzamy curry lub inne danie bazujące na gęstym sosie, tofu wystarczy rozdrobnić i dodać do reszty składników. Tofu można też wykorzystywać to przyrządzania różnego rodzaju roślinnych kotletów, a nawet wegańskich deserów! W obu przypadkach tofu blenduje się z pozostałymi składnikami na gładką masę. Obróbka termiczna nie zawsze jest konieczna – przykładowo, tofurnik przyrządza się podobnie jak sernik na zimno.
Komentarze (0)