Składniki
150 gramów
4 sztuki
4 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
80 gramów
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 szczypta
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zmieszaj sos sojowy z dwiema łyżeczkami oleju, sokiem z cytryny oraz przyprawami.
Krok 2
Tofu pokrój na 4 plastry i umieść na godzinę w marynacie.
Krok 3
Dymki obierz, wypłucz i pokrój w piórka. Następnie odsącz ananasa i pokrój go na drobne kawałki. Paprykę oczyść i pokrój w paski.
Krok 4
Na rozgrzanym oleju smaż tofu po około 8 minut z każdej strony.
Krok 5
Przekrój bułki na pół i podgrzej je lekko na suchej patelni. Na ich dolną część nałóż po 2 liście sałaty, tofu, paprykę oraz kiełki.
Krok 6
Sos Słodko-kwaśny Knorr zagotuj, dodaj ananasa oraz dymki i całość zagotuj. Polej sosem bułkę z dodatkami, po czym nakryj ją górną połówką bułki. Podawaj.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tofu Burger
Do przyrządzenia doskonałych burgerów wcale nie potrzebujesz krwistej wołowiny – zamiast niej wybierz sojowe tofu. Aby jego subtelny smak stał się wyrazistszy, najpierw pokrojone w grube plastry tofu namocz w marynacie. Przygotujesz ją z sosu sojowego, soku z cytryny, oleju oraz pikantnych przypraw: imbiru, ostrej papryki i czarnego pieprzu. Białe części cebuli dymki posiekaj w pióra, a czerwoną paprykę w paski. Ananasa z puszki odsącz z zalewy i pokrój w kostkę – słodycz tego owocu świetnie przełamie smak burgera. Wyjęte z marynaty tofu smaż z obu stron na rozgrzanym oleju, aż jego skórka stanie się złocisto-brązowa. Bułki do hamburgerów podgrzej na suchej patelni lub w opiekaczu. Na jednej połówce układaj sałatę, paprykę, tofu i kiełki fasoli mung. Następnie polej składniki sosem słodko-kwaśnym, połączonym z ananasem i szczypiorkiem. Całość nakryj drugą połówką bułki i od razu podawaj, najlepiej z frytkami i sosem. Sprawdź, jak smakuje oryginalny tofu burger i podziel się swoją opinią.