Tofu Burger przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tofu Burger

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

180 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

195 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

4 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

80 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 szczypta

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmieszaj sos sojowy z dwiema łyżeczkami oleju, sokiem z cytryny oraz przyprawami.

Tofu Burger - Krok 1

Krok 2

Tofu pokrój na 4 plastry i umieść na godzinę w marynacie.

Tofu Burger - Krok 2

Krok 3

Dymki obierz, wypłucz i pokrój w piórka. Następnie odsącz ananasa i pokrój go na drobne kawałki. Paprykę oczyść i pokrój w paski.

Tofu Burger - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzanym oleju smaż tofu po około 8 minut z każdej strony.

Tofu Burger - Krok 4

Krok 5

Przekrój bułki na pół i podgrzej je lekko na suchej patelni. Na ich dolną część nałóż po 2 liście sałaty, tofu, paprykę oraz kiełki.

Tofu Burger - Krok 5

Krok 6

Sos Słodko-kwaśny Knorr zagotuj, dodaj ananasa oraz dymki i całość zagotuj. Polej sosem bułkę z dodatkami, po czym nakryj ją górną połówką bułki. Podawaj.

Tofu Burger - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Magda Świerczewska

    Magda Świerczewska , 16.05.2016

    Na fotce to chyba wędzone tofu Polsoi?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tofu Burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tofu Burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tofu Burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tofu Burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tofu Burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tofu Burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tofu Burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tofu Burger - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tofu BurgerTofu Burger

Do przyrządzenia doskonałych burgerów wcale nie potrzebujesz krwistej wołowiny – zamiast niej wybierz sojowe tofu. Aby jego subtelny smak stał się wyrazistszy, najpierw pokrojone w grube plastry tofu namocz w marynacie. Przygotujesz ją z sosu sojowego, soku z cytryny, oleju oraz pikantnych przypraw: imbiru, ostrej papryki i czarnego pieprzu. Białe części cebuli dymki posiekaj w pióra, a czerwoną paprykę w paski. Ananasa z puszki odsącz z zalewy i pokrój w kostkę – słodycz tego owocu świetnie przełamie smak burgera. Wyjęte z marynaty tofu smaż z obu stron na rozgrzanym oleju, aż jego skórka stanie się złocisto-brązowa. Bułki do hamburgerów podgrzej na suchej patelni lub w opiekaczu. Na jednej połówce układaj sałatę, paprykę, tofu i kiełki fasoli mung. Następnie polej składniki sosem słodko-kwaśnym, połączonym z ananasem i szczypiorkiem. Całość nakryj drugą połówką bułki i od razu podawaj, najlepiej z frytkami i sosem. Sprawdź, jak smakuje oryginalny tofu burger i podziel się swoją opinią.