Tofu z cukinią i papryką - prosty przepis na obiad | Przepisy.pl pixel

Tofu z cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

42

142 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

418 osób wydrukowało

Pobierz pdf

707 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

3 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

2 łyżeczki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos: do miski wlej wodę, dodaj imbir , chili , sosy sojowe, zmiażdżony czosnek, mąkę, przyprawę 5 smaków. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Tofu pokrój na kostki o boku 1 centymetra i podsmaż na oleju do zarumienienia.

Tofu z cukinią - Krok 1

Krok 2

Wszystkie warzywa pokrój na małe paski.

Tofu z cukinią - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i zeszklij, następnie wrzuć paprykę, a po 5 minutach dorzuć cukinię. Smaż około 10 minut i dodaj tofu.

Tofu z cukinią - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj ponownie sos i zalej nim składniki na patelni. Duś przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Podawaj z ryżem.

Tofu z cukinią - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tofu z cukiniąTofu z cukinią

Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przyrządzić wyśmienite danie, którego głównymi składnikami będą tofu i świeże warzywa. Podane z ugotowanym ryżem świetnie sprawdzą się jako prosty wegetariański obiad. Pierwszym krokiem do jego przygotowania jest pokrojenie tofu w dość dużą kostkę i podsmażenie na rozgrzanym oleju, aż lekko się zarumieni. Świeże warzywa – czerwoną cebulę, żółtą i zieloną paprykę oraz cukinię – posiekaj na cienkie paski. Usmaż je do miękkości, po czym dodaj tofu. Aby potrawa nabrała intensywnego smaku, konieczny będzie odpowiednio przyrządzony sos. W misce połącz dwa rodzaje sosu sojowego – jasny i ciemny, wodę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz przyprawę uniwersalną. Dodaj także odrobinę mąki ziemniaczanej, dzięki której sos się zagęści. Zalej nim składniki na patelni, dokładnie wymieszaj i duś przez chwilę. Danie serwuj bezpośrednio po przyrządzeniu. Możesz także udekorować je listkami świeżej kolendry. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.