Tofu z cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

98 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

347 osób wydrukowało

Pobierz pdf

527 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 łyżeczki

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

2 łyżeczki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos: do miski wlej wodę, sosy sojowe, zmiażdżony czosnek, mąkę, przyprawę 5 smaków oraz przyprawę Knorr. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.

Tofu z cukinią - Krok 1

Krok 2

Tofu pokrój na kostki o boku 1 centymetra i podsmaż na oleju do zarumienienia.

Tofu z cukinią - Krok 2

Krok 3

Wszystkie warzywa pokrój na małe paski.

Tofu z cukinią - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i zeszklij, następnie wrzuć paprykę, a po 5 minutach dorzuć cukinię. Smaż około 10 minut i dodaj tofu.

Tofu z cukinią - Krok 4

Krok 5

Wymieszaj ponownie sos i zalej nim składniki na patelni. Duś przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Podawaj z ryżem.

Tofu z cukinią - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pomidory z mozzarellą
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tofu z cukiniąTofu z cukinią

Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przyrządzić wyśmienite danie, którego głównymi składnikami będą tofu i świeże warzywa. Podane z ugotowanym ryżem świetnie sprawdzą się jako prosty wegetariański obiad. Pierwszym krokiem do jego przygotowania jest pokrojenie tofu w dość dużą kostkę i podsmażenie na rozgrzanym oleju, aż lekko się zarumieni. Świeże warzywa – czerwoną cebulę, żółtą i zieloną paprykę oraz cukinię – posiekaj na cienkie paski. Usmaż je do miękkości, po czym dodaj tofu. Aby potrawa nabrała intensywnego smaku, konieczny będzie odpowiednio przyrządzony sos. W misce połącz dwa rodzaje sosu sojowego – jasny i ciemny, wodę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz przyprawę uniwersalną. Dodaj także odrobinę mąki ziemniaczanej, dzięki której sos się zagęści. Zalej nim składniki na patelni, dokładnie wymieszaj i duś przez chwilę. Danie serwuj bezpośrednio po przyrządzeniu. Możesz także udekorować je listkami świeżej kolendry. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.