Tofu z cukinią i papryką - prosty przepis na obiad | Przepisy.pl pixel

Tofu z cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

153 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

454 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

786 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

3 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

2 łyżeczki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos: do miski wlej wodę, dodaj imbir , chili , sosy sojowe, zmiażdżony czosnek, mąkę, przyprawę 5 smaków. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Tofu pokrój na kostki o boku 1 centymetra i podsmaż na oleju do zarumienienia.

Tofu z cukinią - Krok 1

Krok 2

Wszystkie warzywa pokrój na małe paski.

Tofu z cukinią - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i zeszklij, następnie wrzuć paprykę, a po 5 minutach dorzuć cukinię. Smaż około 10 minut i dodaj tofu.

Tofu z cukinią - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj ponownie sos i zalej nim składniki na patelni. Duś przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Podawaj z ryżem.

Tofu z cukinią - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.

Czytaj więcej

Bób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tofu z cukiniąTofu z cukinią

Dopiero zaczynasz przygodę z kuchnią wege? A może odżywiasz się w ten sposób i tofu jest składnikiem twoich codziennych potraw? W obu przypadkach warto spróbować cukinii tofu! Przepis na to danie jest niezwykle prosty. Jego sekretem jest perfekcyjnie dobrana mieszanka orientalnych przypraw – chili, imbiru i sosu sojowego.

Dla kogo?

Tofu z cukinią posmakuje tym, którzy nie wyobrażają sobie codziennej diety bez świeżych warzyw i pachnących, rozgrzewających przypraw. Zarówno weganom, jak i wegetarianom spodoba się cukinia tofu. Przepis na to danie będą chcieli poznać także fleksitarianie, a może nawet ci, którzy nie stronią od mięsa.

Na jaką okazję?

Cukinia z tofu to świetny przepis na letni obiad. Możesz zamknąć go w lunchboksie i zabrać do pracy. Tylko pamiętaj, gdzie kierować wszystkie osoby, które poproszą cię o przepis na cukinię z tofu!

Czy wiesz, że?

Tofu jest sojowym wyrobem o delikatnym, prawie niewyczuwalnym smaku. Warto wiedzieć, z czym go łączyć, by danie nie było zbyt mdłe. W naszym przepisie występuje z wieloma przyprawami. Niektórzy marynują tofu, jeśli jednak nie masz na to czasu, w sklepach znajdziesz tofu w różnych marynatach. 

Dla urozmaicenia:

Do cukinii i tofu dodaj więcej posiekanych warzyw wedle upodobania – np. różne rodzaje papryk lub żółtą odmianę cebuli oprócz tej czerwonej. Tofu z cukinią możesz podawać nie tylko z ryżem, ale i z makaronem ryżowym lub innym jego rodzajem. Gotową cukinię i tofu posyp z wierzchu kolendrą.