Tofu z cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tofu z cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

132 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

389 osób wydrukowało

Pobierz pdf

628 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

3 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

2 łyżeczki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos: do miski wlej wodę, dodaj imbir , chili , sosy sojowe, zmiażdżony czosnek, mąkę, przyprawę 5 smaków. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Tofu pokrój na kostki o boku 1 centymetra i podsmaż na oleju do zarumienienia.

Tofu z cukinią - Krok 1

Krok 2

Wszystkie warzywa pokrój na małe paski.

Tofu z cukinią - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i zeszklij, następnie wrzuć paprykę, a po 5 minutach dorzuć cukinię. Smaż około 10 minut i dodaj tofu.

Tofu z cukinią - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj ponownie sos i zalej nim składniki na patelni. Duś przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Podawaj z ryżem.

Tofu z cukinią - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupinka
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tofu z cukiniąTofu z cukinią

Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przyrządzić wyśmienite danie, którego głównymi składnikami będą tofu i świeże warzywa. Podane z ugotowanym ryżem świetnie sprawdzą się jako prosty wegetariański obiad. Pierwszym krokiem do jego przygotowania jest pokrojenie tofu w dość dużą kostkę i podsmażenie na rozgrzanym oleju, aż lekko się zarumieni. Świeże warzywa – czerwoną cebulę, żółtą i zieloną paprykę oraz cukinię – posiekaj na cienkie paski. Usmaż je do miękkości, po czym dodaj tofu. Aby potrawa nabrała intensywnego smaku, konieczny będzie odpowiednio przyrządzony sos. W misce połącz dwa rodzaje sosu sojowego – jasny i ciemny, wodę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz przyprawę uniwersalną. Dodaj także odrobinę mąki ziemniaczanej, dzięki której sos się zagęści. Zalej nim składniki na patelni, dokładnie wymieszaj i duś przez chwilę. Danie serwuj bezpośrednio po przyrządzeniu. Możesz także udekorować je listkami świeżej kolendry. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.