Tofu z cukinią i papryką - prosty przepis na obiad | Przepisy.pl pixel

Tofu z cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

59

heart
186 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

558 osób wydrukowało

Pobierz pdf

973 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

1 łyżeczka

3 łyżki

2 sztuki

2 szczypty

1 łyżka

2 łyżeczki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos: do miski wlej wodę, dodaj imbir , przyprawę Knorr , sosy sojowe, zmiażdżony czosnek, mąkę, przyprawę 5 smaków. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Tofu pokrój na kostki o boku 1 centymetra i podsmaż na oleju do zarumienienia.

Tofu z cukinią - Krok 1

Krok 2

Wszystkie warzywa pokrój na małe paski.

Tofu z cukinią - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i zeszklij, następnie wrzuć paprykę, a po 5 minutach dorzuć cukinię. Smaż około 10 minut i dodaj tofu.

Tofu z cukinią - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj ponownie sos i zalej nim składniki na patelni. Duś przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Podawaj z ryżem.

Tofu z cukinią - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tofu z cukiniąTofu z cukinią

Tofu z cukinią

Dopiero zaczynasz przygodę z kuchnią wege? A może odżywiasz się w ten sposób i tofu jest składnikiem twoich codziennych potraw? W obu przypadkach warto spróbować cukinii tofu! Przepis na to danie jest niezwykle prosty. Jego sekretem jest perfekcyjnie dobrana mieszanka orientalnych przypraw – chili, imbiru i sosu sojowego.

Dla kogo?

Tofu z cukinią posmakuje tym, którzy nie wyobrażają sobie codziennej diety bez świeżych warzyw i pachnących, rozgrzewających przypraw. Zarówno weganom, jak i wegetarianom spodoba się cukinia tofu. Przepis na to danie będą chcieli poznać także fleksitarianie, a może nawet ci, którzy nie stronią od mięsa.

Na jaką okazję?

Cukinia z tofu to świetny przepis na letni obiad. Możesz zamknąć go w lunchboksie i zabrać do pracy. Tylko pamiętaj, gdzie kierować wszystkie osoby, które poproszą cię o przepis na cukinię z tofu!

Czy wiesz, że?

Tofu jest sojowym wyrobem o delikatnym, prawie niewyczuwalnym smaku. Warto wiedzieć, z czym go łączyć, by danie nie było zbyt mdłe. W naszym przepisie występuje z wieloma przyprawami. Niektórzy marynują tofu, jeśli jednak nie masz na to czasu, w sklepach znajdziesz tofu w różnych marynatach.

Dla urozmaicenia:

Do cukinii i tofu dodaj więcej posiekanych warzyw wedle upodobania – np. różne rodzaje papryk lub żółtą odmianę cebuli oprócz tej czerwonej. Tofu z cukinią możesz podawać nie tylko z ryżem, ale i z makaronem ryżowym lub innym jego rodzajem. Gotową cukinię i tofu posyp z wierzchu kolendrą.