
Składniki
300 gramów
0.5 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
1 łyżeczka
3 łyżki
2 sztuki
2 szczypty
1 łyżka
2 łyżeczki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj sos: do miski wlej wodę, dodaj imbir , przyprawę Knorr , sosy sojowe, zmiażdżony czosnek, mąkę, przyprawę 5 smaków. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Tofu pokrój na kostki o boku 1 centymetra i podsmaż na oleju do zarumienienia.

Krok 2
Wszystkie warzywa pokrój na małe paski.

Krok 3
Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i zeszklij, następnie wrzuć paprykę, a po 5 minutach dorzuć cukinię. Smaż około 10 minut i dodaj tofu.

Krok 4
Wymieszaj ponownie sos i zalej nim składniki na patelni. Duś przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Podawaj z ryżem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tofu z cukinią
Tofu z cukinią
Dopiero zaczynasz przygodę z kuchnią wege? A może odżywiasz się w ten sposób i tofu jest składnikiem twoich codziennych potraw? W obu przypadkach warto spróbować cukinii tofu! Przepis na to danie jest niezwykle prosty. Jego sekretem jest perfekcyjnie dobrana mieszanka orientalnych przypraw – chili, imbiru i sosu sojowego.
Dla kogo?
Tofu z cukinią posmakuje tym, którzy nie wyobrażają sobie codziennej diety bez świeżych warzyw i pachnących, rozgrzewających przypraw. Zarówno weganom, jak i wegetarianom spodoba się cukinia tofu. Przepis na to danie będą chcieli poznać także fleksitarianie, a może nawet ci, którzy nie stronią od mięsa.
Na jaką okazję?
Cukinia z tofu to świetny przepis na letni obiad. Możesz zamknąć go w lunchboksie i zabrać do pracy. Tylko pamiętaj, gdzie kierować wszystkie osoby, które poproszą cię o przepis na cukinię z tofu!
Czy wiesz, że?
Tofu jest sojowym wyrobem o delikatnym, prawie niewyczuwalnym smaku. Warto wiedzieć, z czym go łączyć, by danie nie było zbyt mdłe. W naszym przepisie występuje z wieloma przyprawami. Niektórzy marynują tofu, jeśli jednak nie masz na to czasu, w sklepach znajdziesz tofu w różnych marynatach.
Dla urozmaicenia:
Do cukinii i tofu dodaj więcej posiekanych warzyw wedle upodobania – np. różne rodzaje papryk lub żółtą odmianę cebuli oprócz tej czerwonej. Tofu z cukinią możesz podawać nie tylko z ryżem, ale i z makaronem ryżowym lub innym jego rodzajem. Gotową cukinię i tofu posyp z wierzchu kolendrą.