Tofu z cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tofu z cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

121 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

373 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

589 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

3 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

2 łyżeczki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos: do miski wlej wodę, dodaj imbir , chili , sosy sojowe, zmiażdżony czosnek, mąkę, przyprawę 5 smaków. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Tofu pokrój na kostki o boku 1 centymetra i podsmaż na oleju do zarumienienia.

Tofu z cukinią - Krok 1

Krok 2

Wszystkie warzywa pokrój na małe paski.

Tofu z cukinią - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i zeszklij, następnie wrzuć paprykę, a po 5 minutach dorzuć cukinię. Smaż około 10 minut i dodaj tofu.

Tofu z cukinią - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj ponownie sos i zalej nim składniki na patelni. Duś przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Podawaj z ryżem.

Tofu z cukinią - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tofu z cukiniąTofu z cukinią

Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przyrządzić wyśmienite danie, którego głównymi składnikami będą tofu i świeże warzywa. Podane z ugotowanym ryżem świetnie sprawdzą się jako prosty wegetariański obiad. Pierwszym krokiem do jego przygotowania jest pokrojenie tofu w dość dużą kostkę i podsmażenie na rozgrzanym oleju, aż lekko się zarumieni. Świeże warzywa – czerwoną cebulę, żółtą i zieloną paprykę oraz cukinię – posiekaj na cienkie paski. Usmaż je do miękkości, po czym dodaj tofu. Aby potrawa nabrała intensywnego smaku, konieczny będzie odpowiednio przyrządzony sos. W misce połącz dwa rodzaje sosu sojowego – jasny i ciemny, wodę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz przyprawę uniwersalną. Dodaj także odrobinę mąki ziemniaczanej, dzięki której sos się zagęści. Zalej nim składniki na patelni, dokładnie wymieszaj i duś przez chwilę. Danie serwuj bezpośrednio po przyrządzeniu. Możesz także udekorować je listkami świeżej kolendry. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.