Tofu z cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl

Tofu z cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

107 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

359 osób wydrukowało

Pobierz pdf

550 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

3 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

2 łyżeczki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos: do miski wlej wodę, dodaj imbir , chili , sosy sojowe, zmiażdżony czosnek, mąkę, przyprawę 5 smaków. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Tofu pokrój na kostki o boku 1 centymetra i podsmaż na oleju do zarumienienia.

Tofu z cukinią - Krok 1

Krok 2

Wszystkie warzywa pokrój na małe paski.

Tofu z cukinią - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i zeszklij, następnie wrzuć paprykę, a po 5 minutach dorzuć cukinię. Smaż około 10 minut i dodaj tofu.

Tofu z cukinią - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj ponownie sos i zalej nim składniki na patelni. Duś przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Podawaj z ryżem.

Tofu z cukinią - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tofu z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Azjatycka zupa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tofu z cukiniąTofu z cukinią

Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przyrządzić wyśmienite danie, którego głównymi składnikami będą tofu i świeże warzywa. Podane z ugotowanym ryżem świetnie sprawdzą się jako prosty wegetariański obiad. Pierwszym krokiem do jego przygotowania jest pokrojenie tofu w dość dużą kostkę i podsmażenie na rozgrzanym oleju, aż lekko się zarumieni. Świeże warzywa – czerwoną cebulę, żółtą i zieloną paprykę oraz cukinię – posiekaj na cienkie paski. Usmaż je do miękkości, po czym dodaj tofu. Aby potrawa nabrała intensywnego smaku, konieczny będzie odpowiednio przyrządzony sos. W misce połącz dwa rodzaje sosu sojowego – jasny i ciemny, wodę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz przyprawę uniwersalną. Dodaj także odrobinę mąki ziemniaczanej, dzięki której sos się zagęści. Zalej nim składniki na patelni, dokładnie wymieszaj i duś przez chwilę. Danie serwuj bezpośrednio po przyrządzeniu. Możesz także udekorować je listkami świeżej kolendry. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.