Czy tofu można mrozić? Jak to zrobić?

Co zrobić z nadmiarem tofu, czy tofu można mrozić, a jeśli tak, to w jaki sposób? Sprawdź, jak dłużej przechować sojowy produkt.

Czy można mrozić tofu?

Mrożenie tofu jest bardzo dobrym sposobem na długie przechowywanie sojowego produktu. Tofu można mrozić bez obawy o pogorszenie walorów smakowych. Jeśli chodzi o strukturę, proces mrożenia wpływa na ser wręcz korzystnie. Jak mrozić tofu? Ser najlepiej zamrozić w oryginalnym opakowaniu, w woreczku strunowym lub hermetycznie zamykanym pojemniku do żywności, dzięki czemu tofu nie straci swoich wartości i nie wchłonie obcych zapachów. Tofu możecie mrozić w całości lub w kosteczkach – stopień rozdrobnienia produktu nie ma większego wpływu na proces mrożenia i jakość rozmrożonego produktu.

Często pojawia się pytanie: czy tofu wędzone można mrozić? Jak najbardziej – zarówno świeże, jak i wędzone tofu może być mrożone w taki sam sposób. Mrożenie tofu polecamy szczególnie w sytuacji, kiedy macie możliwość kupienia większego zapasu tofu w dobrej cenie. Czego można się spodziewać po rozmrożeniu tofu? Rozmrożony produkt ma inną strukturę niż świeży – wyraźnie widać gąbczastą siateczkę, a tofu doskonale wchłania marynaty i tłuszcz, dzięki czemu sprawdza się do tłustszych smażonych potraw.

Jak rozmrozić tofu?

Tofu należy rozmrażać w temperaturze chłodniczej lub w kuchence mikrofalowej na specjalnym programie do rozmrażania. Produkt po rozmrożeniu z powodzeniem wykorzystacie do tofucznicy, sałatek, dań z warzywami i orientalnych zup. Co ciekawe, tofu można mrozić i rozmrażać dwukrotnie – taki proces nadaje produktowi bardzo ciekawą strukturę.