Coraz więcej osób ogranicza ilość mięsa w diecie albo całkowicie z niego rezygnuje. Pozornie może wydawać się to trudne, ale okazuje się, że do poradzenia sobie z tym wyzwaniem wystarczy odrobina kulinarnej kreatywności. Co jeść zatem zamiast mięsa? Oto kilka inspirujących pomysłów – nie tylko dla wegetarian.
Soja – oczywista odpowiedź na pytanie, co można jeść zamiast mięsa
Na pytanie, czym zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej, wiele osób bez wahania wskazałoby soję. Jest to jedno z warzyw nierozerwalnie kojarzonych z kuchnią bezmięsną. Można z niej przyrządzić kotlety, zupę, sałatkę, czy nawet pasztet.
Na bazie soi produkuje się też popularne tofu, czyli ścięty produkt sojowy, który może zastępować mięso w potrawach takich jak gulasz, szaszłyki, czy chilli con carne. Tofu jest również bardzo popularnym składnikiem kuchni azjatyckiej, dlatego szukając przepisów na dania z tym składnikiem, warto rozejrzeć się wśród receptur z tej części świata.
Z soi robi się też inne wyroby – nie tylko tofu. Wystarczy wspomnieć tempeh, czyli sfermentowane nasiona soi, które oprócz dużych ilości białka, zawierają też spore ilości żelaza. Z kolei yuba to białko zbierające się na powierzchni gotowanego napoju sojowego – może brzmieć to nieco egzotycznie, ale musicie uwierzyć nam na słowo, że smażona yuba jest bardzo smaczna i do tego przyjemnie chrupiąca.
Warzywa strączkowe – roślinny substytut mięsa
Rośliny strączkowe to nie tylko soja. Jeśli zastanawiacie się czym zastąpić mięso, koniecznie powinniście wypróbować pysznych przepisów na dania z bobem, ciecierzycą, grochem czy soczewicą. Sycące aromatyczne dania bez mięsa przygotujecie też przy wykorzystaniu dobrze znanej fasoli, które występuje aż w 400 odmianach.
Grzybowa uczta bezmięsna
Warto też odkryć możliwości, które dają grzyby. Nie tylko grzyby leśne, ale także boczniaki, grzyby shitake, shimeji i inne azjatyckie odmiany.
Wszystkie można łączyć z makaronem lub kaszą, tworząc aromatyczne wegetariańskie kompozycje. Boczniaki oraz swojskie kanie można też smażyć niczym kotlety – czy to w panierce z bułki czy w innych przyprawach. Natomiast na bazie prawdziwków czy maślaków stworzycie pyszną zupę grzybową, która świetnie sprawdzi się w jadłospisie nie tylko od święta.
Grzyby to składnik, który powinien znaleźć się w jadłospisie wszystkich osób, które zastanawiają się, co jeść zamiast mięsa. Pomysły na grzybowe przepisy znajdziecie tutaj.
Jajka i nabiał na różne sposoby
Mięso to źródło białka, żelaza i witamin z grypy B. Dlatego wyłączając je ze swojego jadłospisu, warto poszukać tych składników w innych grupach produktów.
Zamiennikiem mięsa mogą być także sery i inne produkty mleczne, jednak należy pamiętać, że nie znajdziemy w nich zbyt wiele żelaza. Aby zapewnić sobie jego odpowiednią dawkę, należy zatem uzupełnić posiłek o produkty, które zawierają dużo tego pierwiastka. Mogą to być na przykład rośliny strączkowe, niektóre kasze, brokuły albo warzywa liściaste takie jak szpinak czy jarmuż. Warto również, aby na talerzu znalazły się świeże owoce i warzywa, które są źródłem witaminy C, ponieważ pomaga ona w przyswajaniu żelaza z roślinnych źródeł.
Dieta bezmięsna to też jajka w różnorodnym wydaniu. Aromatyczna szakszuka, sycąca jajecznica z pomidorkami koktajlowymi czy aksamitne omlety to tylko niektóre z pysznych dań śniadaniowych, które przygotujecie na ich bazie.
Dary morza na talerzu
Mniej znaną, ale bogatą w białko i bardzo pożywną alternatywą dla mięsa są glony i wodorosty. Z ich użyciem przygotujecie mnóstwo niebanalnych potraw inspirowanych kuchnią Wschodu. Rezygnując z mięsa na rzecz glonów i wodorostów możecie przyrządzić rozgrzewające zupy, pyszne rolki sushi czy kolorowe sałatki.
Komentarze (0)