Przepisy na Soja
2 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (2) 
trudne
łatwe
Ciekawostki i porady
Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.
Czytaj więcejJak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.
Czytaj więcej
Soja
Soja, zaliczana do grona superfoods, od niedawna cieszy się dużą popularnością. Jest chętnie wykorzystywana przez osoby będące na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej jako cenne źródło białka w diecie. Z roku na rok soja zyskuje coraz więcej zwolenników – sięgają po nią nawet osoby, które nie rezygnują ze składników pochodzenia zwierzęcego. Powód jest prosty: z jej udziałem można stworzyć niesztampowe, nietuzinkowe dania, które urozmaicą każdy jadłospis. Będzie pysznie!
Dla kogo?
Dla wszystkich fanów roślin strączkowych. Jeśli nie jesteś jeszcze w temacie, najwyższa pora zapoznać się z tym, co dobrego w sobie kryją!
Na jaką okazję?
Na każdą! Soja charakteryzuje się łagodnym, neutralnym smakiem, dlatego można ją łączyć z całą gamą artykułów spożywczych. Warzywo strączkowe sprawdzi się jako farsz do pierogów, składnik sałatki, dodatek do makaronu, ryżu, a także w formie pasty do kanapki. Wszystko zależy od tego, w jakiej formie wykorzystasz soję. Niewątpliwie, mało jaki produkt ma tak szeroką gamę zastosowań.
Czy wiesz, że?
Soja to jedna z bardziej popularnych roślin strączkowych na świecie. Można ją zakwalifikować do rodziny bobowatych. Najczęściej uprawianym gatunkiem jest soja warzywna, która znalazła duże zastosowanie w gastronomii. To świetna alternatywa dla osób niejedzących mięsa, ponieważ z udziałem soi można przygotować kotlety, pasztet, kiełbaski, a nawet gulasz.
Dla urozmaicenia:
Znudził Ci się żółty ser? A może szukasz czegoś innego niż dobrze znana Ci mozzarella? Sięgnij po nowość! Co powiesz na przepis na tofu? To nic innego jak ser powstały z przetworzonej soi, który znalazł swoje zastosowanie w wielu potrawach.