Pierogi z soją i grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z soją i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

116 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

142 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

211 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

ciasto:

2 szklanki

1 sztuka

farsz:

1 szklanka

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłukaną soję namocz w dużej ilości zimnej wody i zostaw na noc. Następnego dnia ugotuj na miękko w świeżej wodzie z dodatkiem kostki Knorr.

Pierogi z soją i grzybami - Krok 1

Krok 2

Grzyby mocz w wodzie około 1 godziny. Ugotuj je w nowej wodzie.

Pierogi z soją i grzybami - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju.  Połowę cebuli, grzyby i soję (kilka nasion zostawić do posypania) przepuść przez maszynkę do mięsa.

Pierogi z soją i grzybami - Krok 3

Krok 4

Dodaj jajko i dopraw do smaku pieprzem i majerankiem.

Pierogi z soją i grzybami - Krok 4

Krok 5

Z mąki, jajka, szczypty soli, oleju i 3 łyżek letniej wody zagnieć ciasto.

Pierogi z soją i grzybami - Krok 5

Krok 6

Rozwałkuj i wyciśnij krążki na pierogi. Nałóż farsz i sklej.

Pierogi z soją i grzybami - Krok 6

Krok 7

Wrzucaj na wrzącą wodę. Gotuj 4 minuty od wypłynięcia. Pierogi podawaj z pozostawioną cebulą i soją.

Pierogi z soją i grzybami - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Produkty sojowe są bardzo popularne wśród wegan i wegetarian. Tofu, tempeh czy mleko sojowe to wartościowe źródła białka.

2

Opinie o przepisie

  • jac12

    jac12 , 18.12.2022

    TAK. Delikatne i miękkie ciasto na pierogi- jak u babci. Podane z fenomenalnie doprawionym farszem często gości na moim świątecznym stole. Najlepszy przepis na pierogi jaki dotychczas wypróbowałem, są pyszne. Do przepisu nic dodać nic ująć. Przed podaniem tylko obsmażam pierogi na patelni.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • monika1

    monika1 , 05.12.2020

    TAK. Pierogi z soją i grzybami swoim smakiem za każdym razem zaskakują, pysznie i wspaniale smakują. Są tradycyjną potrawą na Święta, na stole świątecznym nie mogą być pominięte. Idealnie doprawione ulubionymi przyprawami Knorr, wraz z dodatkiem soi i grzybów wychodzą rewelacyjnie. Pyszne i bardzo delikatne a zarazem nie rozpadające się ciasto. Pierogi najlepsze jakie jadłam. Doskonały przepis, po który na pewno sięgnę kolejny raz.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z soją i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z soją i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z soją i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z soją i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z soją i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z soją i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z soją i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z soją i grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z soją i grzybamiPierogi z soją i grzybami

Pierogów nikomu specjalnie nie trzeba przedstawiać. Danie to, wywodzące się z polskiej tradycji kulinarnej, dziś doczekało się wielu odmian, które różnicuje przede wszystkim farsz. Pierogi z serem na słodko, z mięsem, ruskie czy z owocami to jedynie niewielki wycinek kulinarnych propozycji. Jedną z nich są także pierogi z soją, które przypadną do gustu przede wszystkim miłośnikom kuchni wegetariańskiej. Danie to cechuje wyrazisty aromat farszu, którego głównym składnikiem jest soja i suszone grzyby. Pamiętajcie jedynie, aby soję przygotować wcześniej. Musi być moczona w wodzie co najmniej przez noc, co ułatwia jej ugotowanie.

Dla kogo?

Pierogi z soją przypadną do gustu miłośnikom kuchni roślinnej, a także wszystkim, którzy uwielbiają pierogi pod różną postacią.

Na jaką okazję?

Pierogi doskonale sprawdzą się jako urozmaicenie codziennego menu obiadowego.

Czy wiesz, że?

Soja pochodzi z Azji południowo – wschodniej. Dzięki delikatnemu smakowi stała się podstawą kuchni wegetariańskiej. Dziś spotykana jest pod różnymi postaciami, między innymi jako ser tofu czy tempeh, czyli wegetariańskie mięso.

Dla urozmaicenia:

Pierogi doskonale smakują z podsmażoną cebulką i kilkoma ziarnami ugotowanej soi.