Pierogi z soją i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

105 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

109 osób wydrukowało

Pobierz pdf

148 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

ciasto:

2 szklanki

1 sztuka

farsz:

1 szklanka

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłukaną soję namocz w dużej ilości zimnej wody i zostaw na noc. Następnego dnia ugotuj na miękko w świeżej wodzie z dodatkiem kostki Knorr.

Pierogi z soją i grzybami - Krok 1

Krok 2

Grzyby mocz w wodzie około 1 godziny. Ugotuj je w nowej wodzie.

Pierogi z soją i grzybami - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju.  Połowę cebuli, grzyby i soję (kilka nasion zostawić do posypania) przepuść przez maszynkę do mięsa.

Pierogi z soją i grzybami - Krok 3

Krok 4

Dodaj jajko i dopraw do smaku pieprzem i majerankiem.

Pierogi z soją i grzybami - Krok 4

Krok 5

Z mąki, jajka, szczypty soli, oleju i 3 łyżek letniej wody zagnieć ciasto.

Pierogi z soją i grzybami - Krok 5

Krok 6

Rozwałkuj i wyciśnij krążki na pierogi. Nałóż farsz i sklej.

Pierogi z soją i grzybami - Krok 6

Krok 7

Wrzucaj na wrzącą wodę. Gotuj 4 minuty od wypłynięcia. Pierogi podawaj z pozostawioną cebulą i soją.

Pierogi z soją i grzybami - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Produkty sojowe są bardzo popularne wśród wegan i wegetarian. Tofu, tempeh czy mleko sojowe to wartościowe źródła białka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z soją i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z soją i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z soją i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z soją i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z soją i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z soją i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z soją i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z soją i grzybamiPierogi z soją i grzybami

Pierogów nikomu specjalnie nie trzeba przedstawiać. Danie to, wywodzące się z polskiej tradycji kulinarnej, dziś doczekało się wielu odmian, które różnicuje przede wszystkim farsz. Pierogi z serem na słodko, z mięsem, ruskie czy z owocami to jedynie niewielki wycinek kulinarnych propozycji. Jedną z nich są także pierogi z soją, które przypadną do gustu przede wszystkim miłośnikom kuchni wegetariańskiej. Danie to cechuje wyrazisty aromat farszu, którego głównym składnikiem jest soja i suszone grzyby. Pamiętajcie jedynie, aby soję przygotować wcześniej. Musi być moczona w wodzie co najmniej przez noc, co ułatwia jej ugotowanie.

Dla kogo?

Pierogi z soją przypadną do gustu miłośnikom kuchni roślinnej, a także wszystkim, którzy uwielbiają pierogi pod różną postacią.

Na jaką okazję?

Pierogi doskonale sprawdzą się jako urozmaicenie codziennego menu obiadowego.

Czy wiesz, że?

Soja pochodzi z Azji południowo – wschodniej. Dzięki delikatnemu smakowi stała się podstawą kuchni wegetariańskiej. Dziś spotykana jest pod różnymi postaciami, między innymi jako ser tofu czy tempeh, czyli wegetariańskie mięso.

Dla urozmaicenia:

Pierogi doskonale smakują z podsmażoną cebulką i kilkoma ziarnami ugotowanej soi.