Pierogi z soją i grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pierogi z soją i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

107 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

110 osób wydrukowało

Pobierz pdf

151 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

ciasto:

2 szklanki

1 sztuka

farsz:

1 szklanka

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłukaną soję namocz w dużej ilości zimnej wody i zostaw na noc. Następnego dnia ugotuj na miękko w świeżej wodzie z dodatkiem kostki Knorr.

Pierogi z soją i grzybami - Krok 1

Krok 2

Grzyby mocz w wodzie około 1 godziny. Ugotuj je w nowej wodzie.

Pierogi z soją i grzybami - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju.  Połowę cebuli, grzyby i soję (kilka nasion zostawić do posypania) przepuść przez maszynkę do mięsa.

Pierogi z soją i grzybami - Krok 3

Krok 4

Dodaj jajko i dopraw do smaku pieprzem i majerankiem.

Pierogi z soją i grzybami - Krok 4

Krok 5

Z mąki, jajka, szczypty soli, oleju i 3 łyżek letniej wody zagnieć ciasto.

Pierogi z soją i grzybami - Krok 5

Krok 6

Rozwałkuj i wyciśnij krążki na pierogi. Nałóż farsz i sklej.

Pierogi z soją i grzybami - Krok 6

Krok 7

Wrzucaj na wrzącą wodę. Gotuj 4 minuty od wypłynięcia. Pierogi podawaj z pozostawioną cebulą i soją.

Pierogi z soją i grzybami - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Produkty sojowe są bardzo popularne wśród wegan i wegetarian. Tofu, tempeh czy mleko sojowe to wartościowe źródła białka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z soją i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z soją i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z soją i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z soją i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z soją i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z soją i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z soją i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Pulpety z soczewicy
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z soją i grzybamiPierogi z soją i grzybami

Pierogów nikomu specjalnie nie trzeba przedstawiać. Danie to, wywodzące się z polskiej tradycji kulinarnej, dziś doczekało się wielu odmian, które różnicuje przede wszystkim farsz. Pierogi z serem na słodko, z mięsem, ruskie czy z owocami to jedynie niewielki wycinek kulinarnych propozycji. Jedną z nich są także pierogi z soją, które przypadną do gustu przede wszystkim miłośnikom kuchni wegetariańskiej. Danie to cechuje wyrazisty aromat farszu, którego głównym składnikiem jest soja i suszone grzyby. Pamiętajcie jedynie, aby soję przygotować wcześniej. Musi być moczona w wodzie co najmniej przez noc, co ułatwia jej ugotowanie.

Dla kogo?

Pierogi z soją przypadną do gustu miłośnikom kuchni roślinnej, a także wszystkim, którzy uwielbiają pierogi pod różną postacią.

Na jaką okazję?

Pierogi doskonale sprawdzą się jako urozmaicenie codziennego menu obiadowego.

Czy wiesz, że?

Soja pochodzi z Azji południowo – wschodniej. Dzięki delikatnemu smakowi stała się podstawą kuchni wegetariańskiej. Dziś spotykana jest pod różnymi postaciami, między innymi jako ser tofu czy tempeh, czyli wegetariańskie mięso.

Dla urozmaicenia:

Pierogi doskonale smakują z podsmażoną cebulką i kilkoma ziarnami ugotowanej soi.