Pierogi z soją i grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pierogi z soją i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

108 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

110 osób wydrukowało

Pobierz pdf

154 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

ciasto:

2 szklanki

1 sztuka

farsz:

1 szklanka

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłukaną soję namocz w dużej ilości zimnej wody i zostaw na noc. Następnego dnia ugotuj na miękko w świeżej wodzie z dodatkiem kostki Knorr.

Pierogi z soją i grzybami - Krok 1

Krok 2

Grzyby mocz w wodzie około 1 godziny. Ugotuj je w nowej wodzie.

Pierogi z soją i grzybami - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju.  Połowę cebuli, grzyby i soję (kilka nasion zostawić do posypania) przepuść przez maszynkę do mięsa.

Pierogi z soją i grzybami - Krok 3

Krok 4

Dodaj jajko i dopraw do smaku pieprzem i majerankiem.

Pierogi z soją i grzybami - Krok 4

Krok 5

Z mąki, jajka, szczypty soli, oleju i 3 łyżek letniej wody zagnieć ciasto.

Pierogi z soją i grzybami - Krok 5

Krok 6

Rozwałkuj i wyciśnij krążki na pierogi. Nałóż farsz i sklej.

Pierogi z soją i grzybami - Krok 6

Krok 7

Wrzucaj na wrzącą wodę. Gotuj 4 minuty od wypłynięcia. Pierogi podawaj z pozostawioną cebulą i soją.

Pierogi z soją i grzybami - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Produkty sojowe są bardzo popularne wśród wegan i wegetarian. Tofu, tempeh czy mleko sojowe to wartościowe źródła białka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z soją i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z soją i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z soją i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z soją i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z soją i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z soją i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z soją i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z soją i grzybamiPierogi z soją i grzybami

Pierogów nikomu specjalnie nie trzeba przedstawiać. Danie to, wywodzące się z polskiej tradycji kulinarnej, dziś doczekało się wielu odmian, które różnicuje przede wszystkim farsz. Pierogi z serem na słodko, z mięsem, ruskie czy z owocami to jedynie niewielki wycinek kulinarnych propozycji. Jedną z nich są także pierogi z soją, które przypadną do gustu przede wszystkim miłośnikom kuchni wegetariańskiej. Danie to cechuje wyrazisty aromat farszu, którego głównym składnikiem jest soja i suszone grzyby. Pamiętajcie jedynie, aby soję przygotować wcześniej. Musi być moczona w wodzie co najmniej przez noc, co ułatwia jej ugotowanie.

Dla kogo?

Pierogi z soją przypadną do gustu miłośnikom kuchni roślinnej, a także wszystkim, którzy uwielbiają pierogi pod różną postacią.

Na jaką okazję?

Pierogi doskonale sprawdzą się jako urozmaicenie codziennego menu obiadowego.

Czy wiesz, że?

Soja pochodzi z Azji południowo – wschodniej. Dzięki delikatnemu smakowi stała się podstawą kuchni wegetariańskiej. Dziś spotykana jest pod różnymi postaciami, między innymi jako ser tofu czy tempeh, czyli wegetariańskie mięso.

Dla urozmaicenia:

Pierogi doskonale smakują z podsmażoną cebulką i kilkoma ziarnami ugotowanej soi.