
Składniki
400 gramów
450 gramów
150 mililitrów
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
150 gram łososia pokrój w kostkę.

Krok 2
Resztę zmiksuj w robocie kuchennym z jajkami, dopraw Przyprawą uniwersalną Delikat Knorr i gałką muszkatołową.

Krok 3
Posiekaj szpinak. Do masy dodawaj szpinak miksując całość.

Krok 4
Następnie dodaj łososia pokrojonego w kostkę, śmietanę i delikatnie wymieszaj.

Krok 5
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Formę do pieczenia (23x12) wysmaruj masłem, wyłóż folią aluminiową. Do formy wyłóż masę, przykryj folią od góry i wstaw do dużej blachy napełnionej zimną woda do 1/3 wysokości. (teryna będzie się piekła w kąpieli wodnej).

Krok 6
Całość umieść w piekarniku (150 stopni) i piecz 1 godzinę. Po upieczeniu i ostudzeniu schładzaj w lodówce przez noc.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasztet ze szpinaku z łososiem
Domowy pasztet kojarzy Ci się jedynie z mięsem i świątecznym stołem? Dzięki naszym recepturom poszerzysz swoje kulinarne horyzonty i przyrządzisz nową wersję tej potrawy. Przed Tobą pasztet z łososia i szpinaku, który wyróżnia się idealną konsystencją, aromatem i smakiem. Nie czekaj i już teraz zapoznaj się z naszą recepturą!
Dla kogo?
Pasztet szpinakowy to absolutny niezbędnik w menu wszystkich fanów zielonych warzyw oraz dobrej jakości ryb. Do przyrządzenia tej potrawy będziesz potrzebować łososia, czyli produktu o niepowtarzalnym aromacie. Ta ryba w połączeniu ze szpinakiem, śmietaną, jajkiem i przyprawami zagwarantuje Ci ucztę na talerzu.
Na jaką okazję
Jeżeli na Twoim świątecznym stole zawsze pojawiał się mięsny pasztet, to tym razem zaskocz rodzinę naszą recepturą. Kto wie, może odkryjecie nową tradycję i będziecie co rok serwować ten specjał? Pasztet ze szpinakiem zawsze smakuje tak samo dobrze, więc zdecydowanie warto przygotować go na większe uroczystości!
Czy wiesz, że?
Pieczenie pasztetu ze szpinakiem zajmie Ci jedynie godzinę! Po przyrządzeniu tego dania musisz ostudzić je i pozostawić w lodówce przez noc. Uwaga! Nie krój pasztetu od razu, ponieważ może być on zbyt kruchy i rozleci się na talerzu. W tym przypadku cierpliwość zdecydowanie popłaca!
Dla urozmaicenia:
Chociaż pasztet ze szpinaku jest doskonałym przysmakiem, to możesz urozmaicić go dodatkowymi warzywami na talerzu. Ozdób porcję dania świeżym pomidorem oraz koperkiem. Tak przyrządzony pasztet będzie nie tylko dobrze smakować, ale również wyglądać. Powodzenia!