Pasztet ze szpinaku z łososiem

- Krok 1150 gram łososia pokrój w kostkę.
- Krok 2Resztę zmiksuj w robocie kuchennym z jajkami, dopraw Przyprawą uniwersalną Delikat Knorr i gałką muszkatołową.
- Krok 3Posiekaj szpinak. Do masy dodawaj szpinak miksując całość.
- Krok 4Następnie dodaj łososia pokrojonego w kostkę, śmietanę i delikatnie wymieszaj.
- Krok 5Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Formę do pieczenia (23x12) wysmaruj masłem, wyłóż folią aluminiową. Do formy wyłóż masę, przykryj folią od góry i wstaw do dużej blachy napełnionej zimną woda do 1/3 wysokości. (teryna będzie się piekła w kąpieli wodnej).
- Krok 6Całość umieść w piekarniku (150 stopni) i piecz 1 godzinę. Po upieczeniu i ostudzeniu schładzaj w lodówce przez noc.
Przygotowanie

Gałka muszkatołowa z Indonezji
Wyrazista, a do tego cudownie pachnie – czego chcieć więcej? Gałce muszkatołowej służy gorący klimat Wysp Indonezji. Nabiera w nim słodyczy i orzechowego posmaku, który współgra z ostrymi przyprawami. Jej szczypta jest też niezastąpiona do oryginalnego sosu beszamelowego i potraw z jajek. A może skusisz się na korzenne ciasto?