Pasztet ze szpinaku z łososiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet ze szpinaku z łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

75

601 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1895 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1649 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

450 gramów

150 mililitrów

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

150 gram łososia pokrój w kostkę.

Pasztet ze szpinaku z łososiem - Krok 1

Krok 2

Resztę zmiksuj w robocie kuchennym z jajkami, dopraw Przyprawą uniwersalną Delikat Knorr i gałką muszkatołową.

Pasztet ze szpinaku z łososiem - Krok 2

Krok 3

Posiekaj szpinak. Do masy dodawaj szpinak miksując całość.

Pasztet ze szpinaku z łososiem - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj łososia pokrojonego w kostkę, śmietanę i delikatnie wymieszaj.

Pasztet ze szpinaku z łososiem - Krok 4

Krok 5

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Formę do pieczenia (23x12) wysmaruj masłem, wyłóż folią aluminiową. Do formy wyłóż masę, przykryj folią od góry i wstaw do dużej blachy napełnionej zimną woda do 1/3 wysokości. (teryna będzie się piekła w kąpieli wodnej).

Pasztet ze szpinaku z łososiem - Krok 5

Krok 6

Całość umieść w piekarniku (150 stopni) i piecz 1 godzinę. Po upieczeniu i ostudzeniu schładzaj w lodówce przez noc.

Pasztet ze szpinaku z łososiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

2

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Szymków

    Katarzyna Szymków , 16.12.2017

    tak. smakowało ale zastanawiam się czym można zastąpić śmietanę. nie powinnam jeść nabiału.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet ze szpinaku z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet ze szpinaku z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet ze szpinaku z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet ze szpinaku z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet ze szpinaku z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet ze szpinaku z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet ze szpinaku z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet ze szpinaku z łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Charczo
czas przygotowania
110 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet ze szpinaku z łososiemPasztet ze szpinaku z łososiem

Domowy pasztet kojarzy Ci się jedynie z mięsem i świątecznym stołem? Dzięki naszym recepturom poszerzysz swoje kulinarne horyzonty i przyrządzisz nową wersję tej potrawy. Przed Tobą pasztet z łososia i szpinaku, który wyróżnia się idealną konsystencją, aromatem i smakiem. Nie czekaj i już teraz zapoznaj się z naszą recepturą! 

Dla kogo?

Pasztet szpinakowy to absolutny niezbędnik w menu wszystkich fanów zielonych warzyw oraz dobrej jakości ryb. Do przyrządzenia tej potrawy będziesz potrzebować łososia, czyli produktu o niepowtarzalnym aromacie. Ta ryba w połączeniu ze szpinakiem, śmietaną, jajkiem i przyprawami zagwarantuje Ci ucztę na talerzu.

Na jaką okazję

Jeżeli na Twoim świątecznym stole zawsze pojawiał się mięsny pasztet, to tym razem zaskocz rodzinę naszą recepturą. Kto wie, może odkryjecie nową tradycję i będziecie co rok serwować ten specjał? Pasztet ze szpinakiem zawsze smakuje tak samo dobrze, więc zdecydowanie warto przygotować go na większe uroczystości!

Czy wiesz, że?

Pieczenie pasztetu ze szpinakiem zajmie Ci jedynie godzinę! Po przyrządzeniu tego dania musisz ostudzić je i pozostawić w lodówce przez noc. Uwaga! Nie krój pasztetu od razu, ponieważ może być on zbyt kruchy i rozleci się na talerzu. W tym przypadku cierpliwość zdecydowanie popłaca!

Dla urozmaicenia:

Chociaż pasztet ze szpinaku jest doskonałym przysmakiem, to możesz urozmaicić go dodatkowymi warzywami na talerzu. Ozdób porcję dania świeżym pomidorem oraz koperkiem. Tak przyrządzony pasztet będzie nie tylko dobrze smakować, ale również wyglądać. Powodzenia!