Przepisy na Łososia | Przepisy.pl pixel

Dania z Łososiem

225 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania z łososiemDania z łososiem

W Twojej kuchni często przyrządzasz dania z ryby? Nie zapomnij o łososiu! Jego delikatne, różowe mięso możesz wykorzystać na wiele sposobów – od smażenia po grillowanie, od sushi po placki ziemniaczane i tortillę. Jego wykwintny charakter sprawia, że idealnie nadaje się na uroczyste kolacje i przyjęcia, choć sprawdzi się także jako przekąska między posiłkami. Lista dań, które przygotujesz z wykorzystaniem łososia zdaje się nie mieć końca: burgery, makarony, roladki, szaszłyki, stir-fry, cytrynowe risotto. Ponadto, da się go smażyć w rozmaitych panierkach, zapiekać albo dusić z różnymi dodatkami. Paski wędzonego łososia wzbogacą również smak kanapek oraz sałatek warzywnych. Ryba doskonale komponuje się z różnymi sosami oraz dodatkami takimi, jak kapary czy pesto z rukoli. Możesz ją także podawać w towarzystwie serka oraz szpinaku. Zastanawiasz się, jaką przekąskę przygotować? Zrób kanapki z łososiem i porzeczkami. Na kromki ułóż plastry łososia oraz porwany liść sałaty. Całość udekoruj rozetką majonezu oraz owocami porzeczki i posiekanym szczypiorkiem. Gotowe kanapki koniecznie skrop sokiem z cytryny. Jeśli nie masz porzeczek, zastąp je innymi owocami, np. borówkami. Jeśli od kanapek wolisz coś innego, przyrządź ziemniaczaną sałatkę z wędzonym łososiem i selerem. Ziemniaki i seler obierz, a następnie pokrój. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie kremowego dressingu – sos sałatkowy wymieszaj z majonezem, jogurtem, musztardą oraz posiekanym koperkiem. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj przygotowany sos i wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do salaterki i podawaj schłodzoną. Choć łosoś idealnie nadaje się na przystawkę, to sprawdzi również jako podstawowy składnik dania głównego – cannelloni z łososiem, oliwkami i kaparami, zapiekany łosoś na warzywach lub w sosie bolognese (rybę podawaj z sosem, sałatką z rukoli i pomidorów koktajlowych, a całość polej jedną łyżką stołową oliwy z oliwek). Sprawdź wszystkie nasze przepisy na łososia i przekonaj się, jakie dania z jego wykorzystaniem możesz przygotować!