Dania z Łososiem
223 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Dania z łososiem
W Twojej kuchni często przyrządzasz dania z ryby? Nie zapomnij o łososiu! Jego delikatne, różowe mięso możesz wykorzystać na wiele sposobów – od smażenia po grillowanie, od sushi po placki ziemniaczane i tortillę. Jego wykwintny charakter sprawia, że idealnie nadaje się na uroczyste kolacje i przyjęcia, choć sprawdzi się także jako przekąska między posiłkami. Lista dań, które przygotujesz z wykorzystaniem łososia zdaje się nie mieć końca: burgery, makarony, roladki, szaszłyki, stir-fry, cytrynowe risotto. Ponadto, da się go smażyć w rozmaitych panierkach, zapiekać albo dusić z różnymi dodatkami. Paski wędzonego łososia wzbogacą również smak kanapek oraz sałatek warzywnych. Ryba doskonale komponuje się z różnymi sosami oraz dodatkami takimi, jak kapary czy pesto z rukoli. Możesz ją także podawać w towarzystwie serka oraz szpinaku. Zastanawiasz się, jaką przekąskę przygotować? Zrób kanapki z łososiem i porzeczkami. Na kromki ułóż plastry łososia oraz porwany liść sałaty. Całość udekoruj rozetką majonezu oraz owocami porzeczki i posiekanym szczypiorkiem. Gotowe kanapki koniecznie skrop sokiem z cytryny. Jeśli nie masz porzeczek, zastąp je innymi owocami, np. borówkami. Jeśli od kanapek wolisz coś innego, przyrządź ziemniaczaną sałatkę z wędzonym łososiem i selerem. Ziemniaki i seler obierz, a następnie pokrój. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie kremowego dressingu – sos sałatkowy wymieszaj z majonezem, jogurtem, musztardą oraz posiekanym koperkiem. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj przygotowany sos i wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do salaterki i podawaj schłodzoną. Choć łosoś idealnie nadaje się na przystawkę, to sprawdzi również jako podstawowy składnik dania głównego – cannelloni z łososiem, oliwkami i kaparami, zapiekany łosoś na warzywach lub w sosie bolognese (rybę podawaj z sosem, sałatką z rukoli i pomidorów koktajlowych, a całość polej jedną łyżką stołową oliwy z oliwek). Sprawdź wszystkie nasze przepisy na łososia i przekonaj się, jakie dania z jego wykorzystaniem możesz przygotować!