Pieczony łosoś z sosem pomarańczowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

160 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

437 osób wydrukowało

Pobierz pdf

551 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

250 mililitrów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety łososia skrop oliwą, posyp otartą skórką z cytryny i oprósz pieprzem. Następnie ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i upiecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku – czas pieczenia ok. 8-10 minut.

Krok 2

W rondelku przesmaż posiekaną cebulę, dodaj imbir. Wlej sok pomarańczowy, dodaj miód oraz Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj sos 3 minuty.

Krok 3

Upieczone filety nałóż na talerze i polej przygotowanym sosem. Podawaj z ryżem i chrupiącą sałatą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz orientalne smaki, do sosu możesz dodać odrobinę oleju sezamowego oraz pokrojoną świeżą kolendrę.

3

Opinie o przepisie

  • Adriana Stępniak

    Adriana Stępniak

    Proste i pyszne danie ❤️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Sandecka

    Małgorzata Sandecka

    Doskonały przepis, prosty ale i wykwintny. Danie przepyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony łosoś z sosem pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony łosoś z sosem pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony łosoś z sosem pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony łosoś z sosem pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony łosoś z sosem pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony łosoś z sosem pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony łosoś z sosem pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony łosoś z sosem pomarańczowymPieczony łosoś z sosem pomarańczowym

Połączenie smacznych rybich filetów z sosami przygotowanymi na bazie owoców cytrusowych jest świetną propozycją na wyjątkowe uroczystości, takie jak święta Bożego Narodzenia. Odpowiednio podzielone mięso wystarczy skropić oliwą z oliwek, posypać startą skórką z cytryny (opcjonalnie z limonki), świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na sugerowany w przepisie czas. Cytrusowy sos przygotujesz na bazie soku pomarańczowego, wybranego rodzaju miodu i świeżo startego imbiru. Polej nim upieczone filety i podawaj całość z ulubionymi dodatkami. Sprawdzi się ryż basmati ugotowany na sypko i prosta sałatka przyrządzona z miksu sałat (wypróbuj np. połączenie rukoli, sałaty lodowej i roszponki), skropiona dressingiem z oliwy, przypraw i ziół (takich jak: bazylia, oregano czy mięta). Równie pomyślnym wyborem będzie serwowanie potrawy z zapieczonymi w piekarniku ziemniakami w mundurkach. Koniecznie sprawdź nasz sposób na szybkie przygotowanie łososia. Nie zapomnij podzielić się opinią o tym daniu.