
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
250 mililitrów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżka
1 szczypta
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety łososia skrop oliwą, posyp otartą skórką z cytryny i oprósz pieprzem. Następnie ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i upiecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku – czas pieczenia ok. 8-10 minut.
Krok 2
W rondelku przesmaż posiekaną cebulę, dodaj imbir. Wlej sok pomarańczowy, dodaj miód oraz Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj sos 3 minuty.
Krok 3
Upieczone filety nałóż na talerze i polej przygotowanym sosem. Podawaj z ryżem i chrupiącą sałatą.

Dobra rada:
Jeśli lubisz orientalne smaki, do sosu możesz dodać odrobinę oleju sezamowego oraz pokrojoną świeżą kolendrę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony łosoś z sosem pomarańczowym
Połączenie smacznych rybich filetów z sosami przygotowanymi na bazie owoców cytrusowych jest świetną propozycją na wyjątkowe uroczystości, takie jak święta Bożego Narodzenia. Odpowiednio podzielone mięso wystarczy skropić oliwą z oliwek, posypać startą skórką z cytryny (opcjonalnie z limonki), świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na sugerowany w przepisie czas. Cytrusowy sos przygotujesz na bazie soku pomarańczowego, wybranego rodzaju miodu i świeżo startego imbiru. Polej nim upieczone filety i podawaj całość z ulubionymi dodatkami. Sprawdzi się ryż basmati ugotowany na sypko i prosta sałatka przyrządzona z miksu sałat (wypróbuj np. połączenie rukoli, sałaty lodowej i roszponki), skropiona dressingiem z oliwy, przypraw i ziół (takich jak: bazylia, oregano czy mięta). Równie pomyślnym wyborem będzie serwowanie potrawy z zapieczonymi w piekarniku ziemniakami w mundurkach. Koniecznie sprawdź nasz sposób na szybkie przygotowanie łososia. Nie zapomnij podzielić się opinią o tym daniu.



































