Pieczony łosoś z sosem pomarańczowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

175 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

438 osób wydrukowało

Pobierz pdf

551 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

250 mililitrów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety łososia skrop oliwą, posyp otartą skórką z cytryny i oprósz pieprzem. Następnie ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i upiecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku – czas pieczenia ok. 8-10 minut.

Krok 2

W rondelku przesmaż posiekaną cebulę, dodaj imbir. Wlej sok pomarańczowy, dodaj miód oraz Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj sos 3 minuty.

Krok 3

Upieczone filety nałóż na talerze i polej przygotowanym sosem. Podawaj z ryżem i chrupiącą sałatą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz orientalne smaki, do sosu możesz dodać odrobinę oleju sezamowego oraz pokrojoną świeżą kolendrę.

3

Opinie o przepisie

  • Adriana Stępniak

    Adriana Stępniak , 15.10.2019

    Proste i pyszne danie ❤️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Sandecka

    Małgorzata Sandecka , 03.04.2017

    Doskonały przepis, prosty ale i wykwintny. Danie przepyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony łosoś z sosem pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony łosoś z sosem pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony łosoś z sosem pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony łosoś z sosem pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony łosoś z sosem pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony łosoś z sosem pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony łosoś z sosem pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony łosoś z sosem pomarańczowymPieczony łosoś z sosem pomarańczowym

Połączenie smacznych rybich filetów z sosami przygotowanymi na bazie owoców cytrusowych jest świetną propozycją na wyjątkowe uroczystości, takie jak święta Bożego Narodzenia. Odpowiednio podzielone mięso wystarczy skropić oliwą z oliwek, posypać startą skórką z cytryny (opcjonalnie z limonki), świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na sugerowany w przepisie czas. Cytrusowy sos przygotujesz na bazie soku pomarańczowego, wybranego rodzaju miodu i świeżo startego imbiru. Polej nim upieczone filety i podawaj całość z ulubionymi dodatkami. Sprawdzi się ryż basmati ugotowany na sypko i prosta sałatka przyrządzona z miksu sałat (wypróbuj np. połączenie rukoli, sałaty lodowej i roszponki), skropiona dressingiem z oliwy, przypraw i ziół (takich jak: bazylia, oregano czy mięta). Równie pomyślnym wyborem będzie serwowanie potrawy z zapieczonymi w piekarniku ziemniakami w mundurkach. Koniecznie sprawdź nasz sposób na szybkie przygotowanie łososia. Nie zapomnij podzielić się opinią o tym daniu.