Lasagne z łososiem i szpinakiem - przepis: makaron | Przepisy.pl pixel

Lasagne z łososiem i szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
159 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

190 osób wydrukowało

Pobierz pdf

429 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

9 sztuk

500 gramów

400 gramów

400 gramów

2 sztuki

500 mililitrów

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łososia pokrój w drobną kosteczkę.

Krok 2

Posiekaj czosnek, przesmaż go na rozgrzanym maśle lub margarynie, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Wlej mleko i dodaj kostkę rosołową Knorr, która doprawi danie. Całość dokładnie jeszcze raz wymieszaj i gotuj przez 1-2 minuty, aż sos zgęstnieje.

Krok 3

Do gorącego sosu dodaj liście szpinaku.

Krok 4

Na dno naczynia żaroodpornego wylej niewielką ilość sosu, ułóż na nim płaty makaronu, a następnie nałóż warstwę szpinaku z sosem i dodaj kawałki ryby. Czynność powtórz, tworząc jedną lub dwie warstwy makaronu. Lazanię dokończ, polewając z wierzchu resztą sosu ze szpinakiem. Posyp obficie serem.

Krok 5

Lazanię piecz w nagrzanym do 180⁰C piekarniku przez ok. 30 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Smak sosu wzbogaci szczypta gałki muszkatołowej lub kawałek ostrej papryki chili. To będzie naprawdę smaczna porcja ryby ze szpinakiem. Korzystnie jest jeść co najmniej jedną porcję (a najlepiej dwie) tłustej ryby w tygodniu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z łososiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z łososiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z łososiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z łososiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z łososiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z łososiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z łososiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne z łososiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne z łososiem i szpinakiemLasagne z łososiem i szpinakiem

Podejrzewamy, że większość z Was doskonale zna smak typowej włoskiej lasagne, której głównymi składnikami są mięso mielone, pomidory oraz sos beszamelowy. Masz ochotę na to smaczne danie w nowym wydaniu? Lasagne ze szpinakiem i łososiem to wyjątkowo apetyczna alternatywa. Delikatna ryba doskonale komponuje się z tym zielonym warzywem. Nie musisz jednak obawiać się, że całość będzie mało wyrazista. Dodatek czosnku i parmezanu nadadzą jej charakteru.

Dla kogo?

Chcesz w smaczny sposób przyrządzić rybę, ale nie masz na nią pomysłu? Przejadły ci się już filety smażone w panierce? Czas na urozmaicenie! Lasagne z łososiem zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy, którzy będą z apetytem wypatrywać dokładki. 

Na jaką okazję?

Jej przygotowanie nie jest ani czasochłonne, ani trudne. Z powodzeniem więc przyrządzisz lasagne z łososiem i szpinakiem na codzienny obiad, ale dobór składników czyni z niej danie odpowiednie również na szykowną kolację.

Czy wiesz, że?

Niewykluczone, że spotkasz się także ze spolszczoną pisownią nazwy dania, która brzmi: lazania z łososiem i szpinakiem. To jednak ten sam, włoski klasyk.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz, by ser na wierzchu lasagne pozostał miękki i cudownie ciągnący , dodaj go 15 minut przed końcem pieczenia. W przepisie polecamy parmezan, ale grana padano również będzie pasował. Lasagne z łososiem i szpinakiem podawaj z sałatką ze świeżych warzyw. Jej bazą może być charakterna rukola.