Lasagne z łososiem i szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagne z łososiem i szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

122 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

135 osób wydrukowało

Pobierz pdf

313 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

9 sztuk

500 gramów

400 gramów

400 gramów

2 sztuki

500 mililitrów

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łososia pokrój w drobną kosteczkę.

Krok 2

Posiekaj czosnek, przesmaż go na rozgrzanym maśle lub margarynie, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Wlej mleko i dodaj kostkę rosołową Knorr, która doprawi danie. Całość dokładnie jeszcze raz wymieszaj i gotuj przez 1-2 minuty, aż sos zgęstnieje.

Krok 3

Do gorącego sosu dodaj liście szpinaku.

Krok 4

Na dno naczynia żaroodpornego wylej niewielką ilość sosu, ułóż na nim płaty makaronu, a następnie nałóż warstwę szpinaku z sosem i dodaj kawałki ryby. Czynność powtórz, tworząc jedną lub dwie warstwy makaronu. Lazanię dokończ, polewając z wierzchu resztą sosu ze szpinakiem. Posyp obficie serem.

Krok 5

Lazanię piecz w nagrzanym do 180⁰C piekarniku przez ok. 30 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Smak sosu wzbogaci szczypta gałki muszkatołowej lub kawałek ostrej papryki chili. To będzie naprawdę smaczna porcja ryby ze szpinakiem. Korzystnie jest jeść co najmniej jedną porcję (a najlepiej dwie) tłustej ryby w tygodniu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z łososiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z łososiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z łososiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z łososiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z łososiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z łososiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z łososiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne z łososiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej