Dyniowe i ziemniaczane frytki z sosem serowym

- Krok 1Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Obierz dynię i pozbądź się pestek. Ziemniak umyj. Pokrój dynię i ziemniaki na frytki czyli długie paski o szerokości 0,5 cm.
- Krok 2Frytki osusz, skrop olejem i połóż na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20-25 minut.
- Krok 3Jak warzywa się upieką posyp je oregano Knorr oraz przeciśniętym czosnkiem.
- Krok 4W międzyczasie przygotuj sos serowy Knorr według wskazówek na opakowaniu.
- Krok 5Natkę pietruszki posiekaj. Frytki podawaj z sosem serowym na boku posypane solą morską i natką pietruszki.

Sos serowy możesz przygotować np. z piwem.

Frytki z ziemniaków smażone w głębokim oleju to najpopularniejszy sposób na uwielbianą przez wszystkich. Jednak frytki można też upiec, nie tracąc przy tym na walorach smakowych i chrupkości. Do tego frytki przygotujesz je nie tylko z ziemniaków. Z powodzeniem możesz użyć innych warzyw i zrobić na przykład frytki dyniowe. A podane z sosem serowym zamiast ketchupu odkryją przed Tobą nową jakość. Wypróbuj już dziś!
Dla kogo?
Dla miłośników frytek, którzy są otwarci na nowe wersje ulubionego dania. Zacznij smakowite eksperymenty!
Na jaką okazję?
Dyniowe i ziemniaczane frytki z sosem serowym upiecz zawsze wtedy, gdy masz ochotę na frytki. Posmakują całej rodzinie!
Czy wiesz, że?
Dynia piżmowa pochodzi z Ameryki Środkowej, a wyglądem przypomina melona. Jest pozbawiona włókien, a jej miąższ jest słodki oraz charakteryzuje się intensywnym zapachem.
Dla urozmaicenia:
Do przygotowania sosu serowego możesz użyć różnego rodzaju serów.