Dyniowe i ziemniaczane frytki z sosem serowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dyniowe i ziemniaczane frytki z sosem serowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
157 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

93 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

1 łyżeczka

0.5 pęczka

80 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Dynię piżmową przekrój na pół, podziel na kilka mniejszych części, obierz i wytnij część z pestkami tak, by pozostał sam miąższ. Ziemniak porządnie wyszoruj. Pokrój dynię i bataty na frytki o mniej więcej równej długości i szerokości około 0,5 cm.

Krok 2

Frytki przepłukaj, dokładnie osusz ręcznikiem kuchennym, a następnie skrop olejem i wykładaj na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 3

Gdy piekarnik będzie dobrze nagrzany, włóż blachę i zapiekaj frytki, dopóki nie nabiorą rumianego koloru (około 20-25 minut). Jak warzywa się upieką, posyp je oregano Knorr oraz przeciśniętym czosnkiem. Natkę pietruszki drobno posiekaj.

Krok 4

W międzyczasie przygotuj sos serowy Knorr, stosując się do wskazówek na opakowaniu lub mieszając zawartość opakowania z 300 ml zimnej wody i doprowadzając do wrzenia. Po około minutowym gotowaniu na niewielkim ogniu, zestaw sos, żeby trochę przestygł.

Krok 5

Gdy frytki będą gotowe, przełóż je na talerz. Obok ustaw miseczkę z gorącym sosem. Całe danie posyp solą morską i udekoruj drobno siekaną natką pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Pyszne, chrupiące frytki możesz przygotować również z innych warzyw np. marchewki, selera, cukinii czy kalarepy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dyniowe i ziemniaczane frytki z sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dyniowe i ziemniaczane frytki z sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dyniowe i ziemniaczane frytki z sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dyniowe i ziemniaczane frytki z sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dyniowe i ziemniaczane frytki z sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dyniowe i ziemniaczane frytki z sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dyniowe i ziemniaczane frytki z sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dyniowe i ziemniaczane frytki z sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dyniowe i ziemniaczane frytki z sosem serowymDyniowe i ziemniaczane frytki z sosem serowym

Frytki z ziemniaków smażone w głębokim oleju to najpopularniejszy sposób na wyjątkową przekąskę. Do tego możesz je przygotować nie tylko z ziemniaków czy dyni piżmowej, ale także innych warzyw. Wystarczy tylko pokroić jarzyny w równej grubości słupki, natrzeć olejem z przyprawami, wrzucić do piekarnika i już po kilkunastu minutach można się cieszyć pyszną, chrupiącą przekąską.

Dla kogo?

Dla miłośników frytek, którzy są otwarci na nowe wersje ulubionego dania. Gęsty i aromatyczny sos serowi doskonale podkreśli smak pieczonych warzyw. Warto już teraz zacząć smakowite eksperymenty!

Na jaką okazję?

Dyniowe i ziemniaczane frytki z sosem serowym upiecz zawsze wtedy, gdy masz ochotę na frytki, lub planujesz urządzić imprezę z przyjaciółmi. Posmakują zarówno rodzinie jak i znajomym.

Czy wiesz, że?

Dynia piżmowa pochodzi z Ameryki Środkowej, a wyglądem przypomina dużą gruszkę. Jej pozbawiony włókien miąższ jest żółto-pomarańczowy, delikatnie słodki i charakteryzuje się dość intensywnym zapachem piżma.

Dla urozmaicenia:

Smak sosu możesz podkreślić, dodając do niego ulubiony rodzaj sera np. kremowego topionego, pikantnego cheddara lub drobno tartego parmezanu. Sos należy podawać na gorąco, ponieważ wtedy wydobywa się z niego najintensywniejszy smak i aromat. Ależ to pyszne!