Dyniowe i ziemniaczane frytki z sosem serowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dyniowe i ziemniaczane frytki z sosem serowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
157 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

91 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

1 łyżeczka

0.5 pęczka

80 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Dynię piżmową przekrój na pół, podziel na kilka mniejszych części, obierz i wytnij część z pestkami tak, by pozostał sam miąższ. Ziemniak porządnie wyszoruj. Pokrój dynię i bataty na frytki o mniej więcej równej długości i szerokości około 0,5 cm.

Krok 2

Frytki przepłukaj, dokładnie osusz ręcznikiem kuchennym, a następnie skrop olejem i wykładaj na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 3

Gdy piekarnik będzie dobrze nagrzany, włóż blachę i zapiekaj frytki, dopóki nie nabiorą rumianego koloru (około 20-25 minut). Jak warzywa się upieką, posyp je oregano Knorr oraz przeciśniętym czosnkiem. Natkę pietruszki drobno posiekaj.

Krok 4

W międzyczasie przygotuj sos serowy Knorr, stosując się do wskazówek na opakowaniu lub mieszając zawartość opakowania z 300 ml zimnej wody i doprowadzając do wrzenia. Po około minutowym gotowaniu na niewielkim ogniu, zestaw sos, żeby trochę przestygł.

Krok 5

Gdy frytki będą gotowe, przełóż je na talerz. Obok ustaw miseczkę z gorącym sosem. Całe danie posyp solą morską i udekoruj drobno siekaną natką pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Pyszne, chrupiące frytki możesz przygotować również z innych warzyw np. marchewki, selera, cukinii czy kalarepy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dyniowe i ziemniaczane frytki z sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dyniowe i ziemniaczane frytki z sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dyniowe i ziemniaczane frytki z sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dyniowe i ziemniaczane frytki z sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dyniowe i ziemniaczane frytki z sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dyniowe i ziemniaczane frytki z sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dyniowe i ziemniaczane frytki z sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dyniowe i ziemniaczane frytki z sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dyniowe i ziemniaczane frytki z sosem serowymDyniowe i ziemniaczane frytki z sosem serowym

Frytki z ziemniaków smażone w głębokim oleju to najpopularniejszy sposób na wyjątkową przekąskę. Do tego możesz je przygotować nie tylko z ziemniaków czy dyni piżmowej, ale także innych warzyw. Wystarczy tylko pokroić jarzyny w równej grubości słupki, natrzeć olejem z przyprawami, wrzucić do piekarnika i już po kilkunastu minutach można się cieszyć pyszną, chrupiącą przekąską.

Dla kogo?

Dla miłośników frytek, którzy są otwarci na nowe wersje ulubionego dania. Gęsty i aromatyczny sos serowi doskonale podkreśli smak pieczonych warzyw. Warto już teraz zacząć smakowite eksperymenty!

Na jaką okazję?

Dyniowe i ziemniaczane frytki z sosem serowym upiecz zawsze wtedy, gdy masz ochotę na frytki, lub planujesz urządzić imprezę z przyjaciółmi. Posmakują zarówno rodzinie jak i znajomym.

Czy wiesz, że?

Dynia piżmowa pochodzi z Ameryki Środkowej, a wyglądem przypomina dużą gruszkę. Jej pozbawiony włókien miąższ jest żółto-pomarańczowy, delikatnie słodki i charakteryzuje się dość intensywnym zapachem piżma.

Dla urozmaicenia:

Smak sosu możesz podkreślić, dodając do niego ulubiony rodzaj sera np. kremowego topionego, pikantnego cheddara lub drobno tartego parmezanu. Sos należy podawać na gorąco, ponieważ wtedy wydobywa się z niego najintensywniejszy smak i aromat. Ależ to pyszne!