Fast food a’la kapsalon video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Fast food a’la kapsalon - VIDEO

ZERO WASTE

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

186 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

127 osób wydrukowało

Pobierz pdf

397 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

3 łyżki

4 listków

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

50 gramów

50 gramów

2 sztuki

1 pęczek

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bataty umyj, obierz i pokrój tak, żeby kształtem przypominały frytki. Gotowe słupki ponownie opłucz, a potem osusz na papierowym ręczniku. W rondlu albo głębszej patelni zacznij rozgrzewać olej roślinny. Gdy tłuszcz będzie gorący, wkładaj frytki partiami i smaż na złocisty kolor. Zaraz po usmażeniu wyłóż na papierowy ręcznik kuchenny, żeby trochę odciekły z tłuszczu.

Fast food a’la kapsalon - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Po usmażeniu i odcieknięciu frytki wyłóż do naczynia żaroodpornego. Dopraw do smaku – oprósz 1 łyżeczką przyprawy Knorr i delikatnie wymieszaj.

Fast food a’la kapsalon - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Piersi z kurczaka skrop oliwą i oprósz pozostałą przyprawą Knorr, upiecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 12-15 minut, następnie wyjmij i pozostaw do ostudzenia. Gdy piersi zrobią się chłodniejsze, pokrój je w cienkie paseczki i wyłóż na frytki. Całość posyp startym serem (oba rodzaje) i zapiekaj kolejne 3 minuty w 200°C. Naczynie pozostaw w cieple.

Fast food a’la kapsalon - VIDEO - Krok 3

Krok 4

W międzyczasie przygotuj warzywa: natkę pietruszki oraz czosnek drobno posiekaj, kapustę pekińską obierz z zewnętrznych części i razem z cebulą pokrój w paseczki. Umytego i obranego ogórka i pomidory potnij na cienkie plasterki.W garnuszku wymieszaj majonez z ketchupem, dodaj roztarty na miazgę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki.

Fast food a’la kapsalon - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Zapieczone mięso polej połową sosu. Następnie wyłóż kapustę oraz cebulę, pomidory i ogórka. Wierzch potrawy polej pozostałym sosem i od razu podawaj.

Fast food a’la kapsalon - VIDEO - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast kurczaka możesz użyć innego rodzaju mięsa, np. wieprzowiny. Jeśli zostały Ci składniki z tego przepisu wykorzystaj je do przygotowania Grillowanych frytek z batatów z dipem z awokado. Gotowanie ZERO WASTE.

1

Opinie o przepisie

  • Mirosława Dudko

    Mirosława Dudko , 13.07.2021

    Przepis super fajny. Mam jedynie zastrzeżenie do łączenia pomidorów ze świeżym ogórkiem, więc na wierch kładę tylko pomidory.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fast food a’la kapsalon - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fast food a’la kapsalon - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fast food a’la kapsalon - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fast food a’la kapsalon - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fast food a’la kapsalon - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fast food a’la kapsalon - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fast food a’la kapsalon - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fast food a’la kapsalon - VIDEOFast food a’la kapsalon - VIDEO

Decydując się na samodzielne gotowanie, raczej nie w głowie nam fast foody. Zwykle to ich chcemy właśnie uniknąć! Przyrządzane w zaciszu własnej kuchni to jednak zupełnie inna liga. Z łatwością damy radę zamienić je w smaczny, urozmaicony posiłek – oto przepis na przepyszny kapsalon prosto z Holandii.

Dla kogo?

Zagadkowo brzmiący kapsalon to frytki (polecamy zrobić je z batatów) z mięsem, zapiekane z serem i przykryte obficie sałatką. Danie genialne w swej prostocie, więc trudno znaleźć kogoś, komu by nie posmakowało.

Na jaką okazję?

Holenderski sposób na zapiekankę to idealne rozwiązanie, gdy planujemy zaprosić do stołu więcej osób niż zazwyczaj. Najlepiej smakuje prosto z pieca, kiedy gorące frytki i mięso łączą się ze schłodzonymi warzywami, więc nietrudno będzie zebrać wszystkich punktualnie.

Czy wiesz, że?

W języku niderlandzkim nazwa „kapsalon” oznacza „salon fryzjerski”. Jaki ma to związek z potrawą? Kapsalon został wymyślony przez Nathaniela Gomesa – fryzjera z Rotterdamu.

Dla urozmaicenia:

Smażone frytki można zastąpić pieczonymi w ziołach ziemniakami. W sałatce zamiast kapusty pekińskiej sprawdzą się także sałata lodowa lub rzymska. Życzymy smacznego!