Fast food a’la kapsalon - VIDEO
ZERO WASTE
łatwe
387 osób zapisało
Składniki
1 opakowanie
500 gramów
2 sztuki
2 łyżki
3 łyżki
4 listków
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
50 gramów
50 gramów
2 sztuki
1 pęczek
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bataty obierz i pokrój na frytki, opłucz i osusz na papierowym ręczniku. Następnie usmaż na głębokim oleju na złocisty kolor.
Krok 2
Po usmażeniu frytki wyłóż do naczynia żaroodpornego. Dopraw do smaku – oprósz 1 łyżeczką przyprawy Knorr i wymieszaj.
Krok 3
Piersi z kurczaka skrop oliwą i oprósz pozostałą przyprawą Knorr, upiecz w piekarniku (180 st. C, - 12 min.). Wystudzone piersi pokrój w cienkie paseczki i wyłóż na frytki. Całość posyp startym serem (oba rodzaje) i zapiecz 3 minuty w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Naczynie trzymaj w cieple.
Krok 4
Kapustę oraz cebulę pokrój w paseczki, ogórka oraz pomidory w cienkie plasterki. Sos Hellmann’s wymieszaj z posiekanym czosnkiem i natką pietruszki.
Krok 5
Zapieczone mięso polej połową sosu Hellmann’s. Następnie wyłóż kapustę oraz cebulę, pomidory i ogórka. Wierzch potrawy polej pozostałym sosem i podawaj.
Dobra rada:
Zamiast kurczaka możesz użyć innego rodzaju mięsa, np. wieprzowiny. Jeśli zostały Ci składniki z tego przepisu wykorzystaj je do przygotowania Grillowanych frytek z batatatów z dipem z awokado. Gotowanie ZERO WASTE.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Fast food a’la kapsalon - VIDEO
Decydując się na samodzielne gotowanie, raczej nie w głowie nam fast foody. Zwykle to ich chcemy właśnie uniknąć! Przyrządzane w zaciszu własnej kuchni to jednak zupełnie inna liga. Z łatwością damy radę zamienić je w smaczny, urozmaicony posiłek – oto przepis na kapsalon prosto z Holandii.
Dla kogo?
Zagadkowo brzmiący kapsalon to frytki (polecamy zrobić je z batatów) z mięsem, zapiekane z serem i przykryte obficie sałatką. Danie genialne w swej prostocie, więc trudno znaleźć kogoś, komu by nie posmakowało.
Na jaką okazję?
Holenderski sposób na zapiekankę to idealne rozwiązanie, gdy planujemy zaprosić do stołu więcej osób niż zazwyczaj. Najlepiej smakuje prosto z pieca, więc nietrudno będzie zebrać wszystkich punktualnie.
Czy wiesz, że?
W języku niderlandzkim nazwa „kapsalon” oznacza „salon fryzjerski”. Jaki ma to związek z potrawą? Kapsalon został wymyślony przez Nathaniela Gomesa – fryzjera z Rotterdamu.
Dla urozmaicenia:
Smażone frytki można zastąpić pieczonymi w ziołach ziemniakami. W sałatce zamiast kapusty pekińskiej sprawdzą się także sałata lodowa lub rzymska.