Fast food a’la kapsalon video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Fast food a’la kapsalon - VIDEO

ZERO WASTE

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

164 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

125 osób wydrukowało

Pobierz pdf

387 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

500 gramów

2 sztuki

2 łyżki

3 łyżki

4 listków

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

50 gramów

50 gramów

2 sztuki

1 pęczek

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bataty obierz i pokrój na frytki, opłucz i osusz na papierowym ręczniku. Następnie usmaż na głębokim oleju na złocisty kolor.

Fast food a’la kapsalon - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Po usmażeniu frytki wyłóż do naczynia żaroodpornego. Dopraw do smaku – oprósz 1 łyżeczką przyprawy Knorr i wymieszaj.

Fast food a’la kapsalon - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Piersi z kurczaka skrop oliwą i oprósz pozostałą przyprawą Knorr, upiecz w piekarniku (180 st. C, - 12 min.). Wystudzone piersi pokrój w cienkie paseczki i wyłóż na frytki. Całość posyp startym serem (oba rodzaje) i zapiecz 3 minuty w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Naczynie trzymaj w cieple.

Fast food a’la kapsalon - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Kapustę oraz cebulę pokrój w paseczki, ogórka oraz pomidory w cienkie plasterki. Sos Hellmann’s wymieszaj z posiekanym czosnkiem i natką pietruszki.

Fast food a’la kapsalon - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Zapieczone mięso polej połową sosu Hellmann’s. Następnie wyłóż kapustę oraz cebulę, pomidory i ogórka. Wierzch potrawy polej pozostałym sosem i podawaj.

Fast food a’la kapsalon - VIDEO - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast kurczaka możesz użyć innego rodzaju mięsa, np. wieprzowiny. Jeśli zostały Ci składniki z tego przepisu wykorzystaj je do przygotowania Grillowanych frytek z batatatów z dipem z awokado. Gotowanie ZERO WASTE.

1

Opinie o przepisie

  • Mirosława Dudko

    Mirosława Dudko , 13.07.2021

    Przepis super fajny. Mam jedynie zastrzeżenie do łączenia pomidorów ze świeżym ogórkiem, więc na wierch kładę tylko pomidory.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fast food a’la kapsalon - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fast food a’la kapsalon - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fast food a’la kapsalon - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fast food a’la kapsalon - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fast food a’la kapsalon - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fast food a’la kapsalon - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fast food a’la kapsalon - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fast food a’la kapsalon - VIDEOFast food a’la kapsalon - VIDEO

Decydując się na samodzielne gotowanie, raczej nie w głowie nam fast foody. Zwykle to ich chcemy właśnie uniknąć! Przyrządzane w zaciszu własnej kuchni to jednak zupełnie inna liga. Z łatwością damy radę zamienić je w smaczny, urozmaicony posiłek – oto przepis na kapsalon prosto z Holandii.

Dla kogo?

Zagadkowo brzmiący kapsalon to frytki (polecamy zrobić je z batatów) z mięsem, zapiekane z serem i przykryte obficie sałatką. Danie genialne w swej prostocie, więc trudno znaleźć kogoś, komu by nie posmakowało.

Na jaką okazję?

Holenderski sposób na zapiekankę to idealne rozwiązanie, gdy planujemy zaprosić do stołu więcej osób niż zazwyczaj. Najlepiej smakuje prosto z pieca, więc nietrudno będzie zebrać wszystkich punktualnie.

Czy wiesz, że?

W języku niderlandzkim nazwa „kapsalon” oznacza „salon fryzjerski”. Jaki ma to związek z potrawą? Kapsalon został wymyślony przez Nathaniela Gomesa – fryzjera z Rotterdamu.

Dla urozmaicenia:

Smażone frytki można zastąpić pieczonymi w ziołach ziemniakami. W sałatce zamiast kapusty pekińskiej sprawdzą się także sałata lodowa lub rzymska.