Fast food a’la kapsalon - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

59 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

108 osób wydrukowało

Pobierz pdf

244 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

50 gramów

50 gramów

500 gramów

2 sztuki

4

3 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

300 mililitrów

1 pęczek

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bataty obierz i pokrój na frytki, opłucz i osusz na papierowym ręczniku. Następnie usmaż na głębokim oleju na złocisty kolor.

Fast food a’la kapsalon - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Po usmażeniu frytki wyłóż do naczynia żaroodpornego. Dopraw do smaku – oprósz 1 łyżeczką przyprawy Knorr i wymieszaj.

Fast food a’la kapsalon - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Piersi z kurczaka skrop oliwą i oprósz pozostałą przyprawą Knorr, upiecz w piekarniku (180 st. C, - 12 min.). Wystudzone piersi pokrój w cienkie paseczki i wyłóż na frytki. Całość posyp startym serem (oba rodzaje) i zapiecz 3 minuty w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Naczynie trzymaj w cieple.

Fast food a’la kapsalon - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Kapustę oraz cebulę pokrój w paseczki, ogórka oraz pomidory w cienkie plasterki. Sos Hellmann’s wymieszaj z posiekanym czosnkiem i natką pietruszki.

Fast food a’la kapsalon - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Zapieczone mięso polej połową sosu Hellmann’s. Następnie wyłóż kapustę oraz cebulę, pomidory i ogórka. Wierzch potrawy polej pozostałym sosem i podawaj.

Fast food a’la kapsalon - VIDEO - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast kurczaka możesz użyć innego rodzaju mięsa, np. wieprzowiny.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fast food a’la kapsalon - VIDEOFast food a’la kapsalon - VIDEO

Decydując się na samodzielne gotowanie, raczej nie w głowie nam fast foody. Zwykle to ich chcemy właśnie uniknąć! Przyrządzane w zaciszu własnej kuchni to jednak zupełnie inna liga. Z łatwością damy radę zamienić je w smaczny, urozmaicony posiłek – oto przepis na kapsalon prosto z Holandii.

Dla kogo?

Zagadkowo brzmiący kapsalon to frytki (polecamy zrobić je z batatów) z mięsem, zapiekane z serem i przykryte obficie sałatką. Danie genialne w swej prostocie, więc trudno znaleźć kogoś, komu by nie posmakowało.

Na jaką okazję?

Holenderski sposób na zapiekankę to idealne rozwiązanie, gdy planujemy zaprosić do stołu więcej osób niż zazwyczaj. Najlepiej smakuje prosto z pieca, więc nietrudno będzie zebrać wszystkich punktualnie.

Czy wiesz, że?

W języku niderlandzkim nazwa „kapsalon” oznacza „salon fryzjerski”. Jaki ma to związek z potrawą? Kapsalon został wymyślony przez Nathaniela Gomesa – fryzjera z Rotterdamu.

Dla urozmaicenia:

Smażone frytki można zastąpić pieczonymi w ziołach ziemniakami. W sałatce zamiast kapusty pekińskiej sprawdzą się także sałata lodowa lub rzymska.