Żurawinowy medalion z pieczonymi warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurawinowy medalion z pieczonymi warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
42 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

400 gramów

400 gramów

300 gramów

1 sztuka

3 sztuki

5 sztuk

1 sztuka

100 mililitrów

1 szczypta

25 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz warzywa, pokrój w duże kawałki i przełóż do żaroodpornego naczynia.

Krok 2

Polej obficie oliwą z oliwek, posyp połową zawartości opakowania Fix Kotlety mielone Knorr i świeżo mielonym pieprzem, po czym wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz przez 30 minut, aż warzywa zmiękną.

Krok 3

Przełóż warzywa do miski, polej oliwą z oliwek i roztłucz widelcem.

Krok 4

Wymieszaj drugą połowę zawartości opakowania Fix Kotlety mielone Knorr z posiekanym świeżym rozmarynem, sokiem żurawinowym, świeżo mielonym pieprzem i zamarynuj poprzednio pokrojoną w medaliony polędwicę.

Krok 5

Smaż na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek po 4-6 minut z każdej strony.

Krok 6

Podawaj na talerzu. Najpierw wyłóż umytą rukolę, potem łyżką puree warzywne i na górę przełóż medalion.

przepisy.pl

Dobra rada:

Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurawinowy medalion z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurawinowy medalion z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurawinowy medalion z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurawinowy medalion z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurawinowy medalion z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurawinowy medalion z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurawinowy medalion z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurawinowy medalion z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bułki drożdżowe
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej