Żurawinowy medalion z pieczonymi warzywami
łatwe
21 osób zapisało
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
400 gramów
400 gramów
300 gramów
1 sztuka
3 sztuki
5 sztuk
1 sztuka
100 mililitrów
1 szczypta
25 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz warzywa, pokrój w duże kawałki i przełóż do żaroodpornego naczynia.
Krok 2
Polej obficie oliwą z oliwek, posyp połową zawartości opakowania Fix Kotlety mielone Knorr i świeżo mielonym pieprzem, po czym wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz przez 30 minut, aż warzywa zmiękną.
Krok 3
Przełóż warzywa do miski, polej oliwą z oliwek i roztłucz widelcem.
Krok 4
Wymieszaj drugą połowę zawartości opakowania Fix Kotlety mielone Knorr z posiekanym świeżym rozmarynem, sokiem żurawinowym, świeżo mielonym pieprzem i zamarynuj poprzednio pokrojoną w medaliony polędwicę.
Krok 5
Smaż na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek po 4-6 minut z każdej strony.
Krok 6
Podawaj na talerzu. Najpierw wyłóż umytą rukolę, potem łyżką puree warzywne i na górę przełóż medalion.
Dobra rada:
Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej