Wieprzowina Bolognese z ziemniaczanym puree
łatwe
114 osób zapisało

Składniki
6 sztuk
1 sztuka
1 szklanka
2 łyżki
400 gramów
2 łyżki
1 łyżka
50 mililitrów
1 opakowanie
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj do miękkości, następnie przeciśnij przez praskę i połącz z margaryną i śmietaną. Mieszaj do momentu uzyskania gładkiego purée.
Krok 2
Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj mięso i smaż na mocnym ogniu do momentu zrumienienia.
Krok 3
Zawartość opakowania Knorr wsyp do mięsa i wlej szklankę wody. Sos gotuj około 10 minut.
Krok 4
Pod koniec gotowania do sosu dodaj marchewkę z groszkiem oraz tartą bułkę i wymieszaj.
Krok 5
Gotowe mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu rozprowadź równomiernie ziemniaczane purée, a na koniec posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj 25 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej