Wieprzowina Bolognese z ziemniaczanym puree

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

85 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

200 gramów

1 sztuka

6 sztuk

1 szklanka

2 łyżki

1 łyżka

50 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj do miękkości, następnie przeciśnij przez praskę i połącz z margaryną i śmietaną. Mieszaj do momentu uzyskania gładkiego purée.

Krok 2

Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj mięso i smaż na mocnym ogniu do momentu zrumienienia.

Krok 3

Zawartość opakowania Knorr wsyp do mięsa i wlej szklankę wody. Sos gotuj około 10 minut.

Krok 4

Pod koniec gotowania do sosu dodaj marchewkę z groszkiem oraz tartą bułkę i wymieszaj.

Krok 5

Gotowe mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu rozprowadź równomiernie ziemniaczane purée, a na koniec posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj 25 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieprzowina Bolognese z ziemniaczanym puree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieprzowina Bolognese z ziemniaczanym puree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieprzowina Bolognese z ziemniaczanym puree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieprzowina Bolognese z ziemniaczanym puree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieprzowina Bolognese z ziemniaczanym puree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieprzowina Bolognese z ziemniaczanym puree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieprzowina Bolognese z ziemniaczanym puree - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej