Placek ziemniaczany z boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placek ziemniaczany z boczkiem

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

14

6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

228 osób wydrukowało

Pobierz pdf

180 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

300 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obieramy, siekamy i przesmażamy na oleju.

Krok 2

Boczek kroimy w kostkę, dodajemy do zeszklonej cebuli i przesmażamy.

Krok 3

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce, odciskamy nadmiar wody. Do ziemniaków wbijamy jaja, dodajemy przyprawy, cebule i boczek, mieszamy.

Krok 4

Blaszkę dopieczenia natłuszczamy i oprószamy bułką tartą, wykładamy masę ziemniaczaną. Pieczemy do 2 godzin w 180st.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek ziemniaczany z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek ziemniaczany z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek ziemniaczany z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek ziemniaczany z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek ziemniaczany z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek ziemniaczany z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek ziemniaczany z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placek ziemniaczany z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej