Placek ziemniaczany z boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placek ziemniaczany z boczkiem

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

16

6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

245 osób wydrukowało

Pobierz pdf

199 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

300 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obieramy, siekamy i przesmażamy na oleju.

Krok 2

Boczek kroimy w kostkę, dodajemy do zeszklonej cebuli i przesmażamy.

Krok 3

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce, odciskamy nadmiar wody. Do ziemniaków wbijamy jaja, dodajemy przyprawy, cebule i boczek, mieszamy.

Krok 4

Blaszkę dopieczenia natłuszczamy i oprószamy bułką tartą, wykładamy masę ziemniaczaną. Pieczemy do 2 godzin w 180st.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek ziemniaczany z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek ziemniaczany z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek ziemniaczany z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek ziemniaczany z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek ziemniaczany z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek ziemniaczany z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek ziemniaczany z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placek ziemniaczany z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej