Placek ziemniaczany z boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placek ziemniaczany z boczkiem

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

22

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

259 osób wydrukowało

Pobierz pdf

232 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

300 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obieramy, siekamy i przesmażamy na oleju.

Krok 2

Boczek kroimy w kostkę, dodajemy do zeszklonej cebuli i przesmażamy.

Krok 3

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce, odciskamy nadmiar wody. Do ziemniaków wbijamy jaja, dodajemy przyprawy, cebule i boczek, mieszamy.

Krok 4

Blaszkę dopieczenia natłuszczamy i oprószamy bułką tartą, wykładamy masę ziemniaczaną. Pieczemy do 2 godzin w 180st.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek ziemniaczany z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek ziemniaczany z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek ziemniaczany z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek ziemniaczany z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek ziemniaczany z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek ziemniaczany z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek ziemniaczany z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placek ziemniaczany z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej