Złocisty kurczak z chlebowym nadzieniem
łatwe
181 osób zapisało
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
200 mililitrów
2 sztuki
2 łyżki
8 plastrów
1 łyżka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka umyj, osusz, a następnie skrop oliwą i natrzyj przyprawą Knorr.
Krok 2
Fix Knorr rozmieszaj z 200 ml wody i odstaw na kilka minut.
Krok 3
Bułkę pokrój w niewielką kostkę i wymieszaj w dużej misce z posiekaną natką, przygotowanym Fixem oraz jajkami.
Krok 4
Połową farszu napełnij kurczaka, a z reszty uformuj małe klopsiki o średnicy około 3 cm.
Krok 5
Kurczaka obłóż plastrami boczku, ułóż w brytfance i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 60 minut.
Krok 6
Po 35 minutach pieczenia chlebowe klopsiki ułóż w brytfance obok kurczaka. Ponownie wstaw wszystko do piekarnika i piecz według ustalonego czasu.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej