Kurczak w miodzie
czyli soczyste mięso na obiad
łatwe
244 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
1 łyżka
5 łyżek
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W miseczce wymieszaj ketchup Hellmann’s, miód oraz przyprawę Knorr.
Krok 2
Kurczaka opłucz, a następnie przetnij wzdłuż na dwie połówki.
Krok 3
Powstałą marynatą natrzyj obie połówki kurczaka i włóż do woreczka do pieczenia.
Krok 4
Woreczek zepnij spinką, nakłuj w kilku miejscach i włóż do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 50 minut.
Krok 5
Po tym czasie woreczek rozetnij i ponownie wstaw do piekarnika na 10 minut, aby skórka stała się chrupiąca. Gotowego kurczaka podawaj z pieczonymi ziemniakami i chrupiącą sałatą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak w miodzie
Do zrobienia kurczaka w miodzie potrzebujesz zaledwie 4 składników! Delikatne drobiowe mięso nabierze wyrazistego smaku dzięki glazurze, a jego skórka będzie złocista i rumiana. Oto prosty przepis na obiad, który z powodzeniem można podawać nawet przy najbardziej uroczystych okazjach. Przekonaj się, że z kurczakiem pieczonym w miodzie zmierzyć się może nawet początkujący szef kuchni, który ma apetyt na wyjątkowo kuszący posiłek.
Dla kogo?
Przepis na kurczaka w miodzie spodoba się kucharzom, którzy cenią minimalizm i wiedzą, że popisowe danie nie zawsze musi wiązać się z długą listą zakupów i potrzebnych składników. W kurczaku pieczonym w miodzie soczyste mięso gra główną rolę, a pozostałe produkty mają być jego uzupełnieniem i wyeksponować drobiowe walory.
Na jaką okazję?
Podaj kurczaka pieczonego z miodem, gdy chcesz zaimponować gościom i podkreślić rangę świątecznego obiadu albo kolacji. Danie prezentuje się fantastycznie, a smakuje jeszcze lepiej! Nie jest skomplikowane w przygotowaniu, więc nie musisz czekać z podaniem kurczaka w miodzie na specjalne wydarzenie. Codzienny obiad też może być wyjątkowy!
Czy wiesz, że?
Jeśli chcesz, by potrawa miała jeszcze bardziej zdecydowany smak, użyj pikantnego ketchupu. Ciekawe walory smakowe kurczakowi z miodem nadają zmielone orzechy włoskie, którymi posypiesz wierzch mięsa po rozcięciu rękawa do pieczenia.
Dla urozmaicenia:
Zastanawiasz się, z czym podawać kurczaka w miodzie? Przepis uzupełnij gotowanymi młodymi ziemniakami lub pieczonymi talarkami. W ramach warzywnego dodatku do kurczaka pieczonego w miodzie świetnie sprawdzą się tarte buraczki.