Kurczak w miodzie
czyli soczyste mięso na obiad
łatwe
256 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 łyżka
5 łyżek
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W miseczce wymieszaj ketchup Hellmann's, miód oraz przyprawę Knorr.
Krok 2
Kurczaka opłucz, a następnie przetnij wzdłuż na dwie połówki.
Krok 3
Powstałą marynatą natrzyj obie połówki kurczaka i włóż do woreczka do pieczenia.
Krok 4
Woreczek zepnij spinką, nakłuj w kilku miejscach i włóż do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 50 minut.
Krok 5
Po tym czasie woreczek rozetnij i ponownie wstaw do piekarnika na 10 minut, aby skórka stała się chrupiąca. Gotowego kurczaka podawaj z pieczonymi ziemniakami i chrupiącą sałatą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak w miodzie
Do zrobienia kurczaka w miodzie potrzebujesz zaledwie 4 składników! Delikatne drobiowe mięso nabierze wyrazistego smaku dzięki glazurze, a jego skórka będzie złocista i rumiana. Oto prosty przepis na obiad, który z powodzeniem można podawać nawet przy najbardziej uroczystych okazjach. Przekonaj się, że z kurczakiem pieczonym w miodzie zmierzyć się może nawet początkujący szef kuchni, który ma apetyt na wyjątkowo kuszący posiłek.
Dla kogo?
Przepis na kurczaka w miodzie spodoba się kucharzom, którzy cenią minimalizm i wiedzą, że popisowe danie nie zawsze musi wiązać się z długą listą zakupów i potrzebnych składników. W kurczaku pieczonym w miodzie soczyste mięso gra główną rolę, a pozostałe produkty mają być jego uzupełnieniem i wyeksponować drobiowe walory.
Na jaką okazję?
Podaj kurczaka pieczonego z miodem, gdy chcesz zaimponować gościom i podkreślić rangę świątecznego obiadu albo kolacji. Danie prezentuje się fantastycznie, a smakuje jeszcze lepiej! Nie jest skomplikowane w przygotowaniu, więc nie musisz czekać z podaniem kurczaka w miodzie na specjalne wydarzenie. Codzienny obiad też może być wyjątkowy!
Czy wiesz, że?
Jeśli chcesz, by potrawa miała jeszcze bardziej zdecydowany smak, użyj pikantnego ketchupu. Ciekawe walory smakowe kurczakowi z miodem nadają zmielone orzechy włoskie, którymi posypiesz wierzch mięsa po rozcięciu rękawa do pieczenia.
Dla urozmaicenia:
Zastanawiasz się, z czym podawać kurczaka w miodzie? Przepis uzupełnij gotowanymi młodymi ziemniakami lub pieczonymi talarkami. W ramach warzywnego dodatku do kurczaka pieczonego w miodzie świetnie sprawdzą się tarte buraczki.