Kurczak w miodzie – chrupiący, pieczony: przepis | Przepisy.pl pixel

Kurczak w miodzie

czyli soczyste mięso na obiad

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

319 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

185 osób wydrukowało

Pobierz pdf

244 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

5 łyżek

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj ketchup Hellmann’s, miód oraz przyprawę Knorr.

Krok 2

Kurczaka opłucz, a następnie przetnij wzdłuż na dwie połówki.

Krok 3

Powstałą marynatą natrzyj obie połówki kurczaka i włóż do woreczka do pieczenia.

Krok 4

Woreczek zepnij spinką, nakłuj w kilku miejscach i włóż do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 50 minut.

Krok 5

Po tym czasie woreczek rozetnij i ponownie wstaw do piekarnika na 10 minut, aby skórka stała się chrupiąca. Gotowego kurczaka podawaj z pieczonymi ziemniakami i chrupiącą sałatą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w miodzie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w miodzie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w miodzie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w miodzie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w miodzie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w miodzie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w miodzie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w miodzie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w miodzie Kurczak w miodzie

Do zrobienia kurczaka w miodzie potrzebujesz zaledwie 4 składników! Delikatne drobiowe mięso nabierze wyrazistego smaku dzięki glazurze, a jego skórka będzie złocista i rumiana. Oto prosty przepis na obiad, który z powodzeniem można podawać nawet przy najbardziej uroczystych okazjach. Przekonaj się, że z kurczakiem pieczonym w miodzie zmierzyć się może nawet początkujący szef kuchni, który ma apetyt na wyjątkowo kuszący posiłek.

Dla kogo?

Przepis na kurczaka w miodzie spodoba się kucharzom, którzy cenią minimalizm i wiedzą, że popisowe danie nie zawsze musi wiązać się z długą listą zakupów i potrzebnych składników. W kurczaku pieczonym w miodzie soczyste mięso gra główną rolę, a pozostałe produkty mają być jego uzupełnieniem i wyeksponować drobiowe walory.

Na jaką okazję?

Podaj kurczaka pieczonego z miodem, gdy chcesz zaimponować gościom i podkreślić rangę świątecznego obiadu albo kolacji. Danie prezentuje się fantastycznie, a smakuje jeszcze lepiej! Nie jest skomplikowane w przygotowaniu, więc nie musisz czekać z podaniem kurczaka w miodzie na specjalne wydarzenie. Codzienny obiad też może być wyjątkowy!

Czy wiesz, że?

Jeśli chcesz, by potrawa miała jeszcze bardziej zdecydowany smak, użyj pikantnego ketchupu. Ciekawe walory smakowe kurczakowi z miodem nadają zmielone orzechy włoskie, którymi posypiesz wierzch mięsa po rozcięciu rękawa do pieczenia.

Dla urozmaicenia:

Zastanawiasz się, z czym podawać kurczaka w miodzie? Przepis uzupełnij gotowanymi młodymi ziemniakami lub pieczonymi talarkami. W ramach warzywnego dodatku do kurczaka pieczonego w miodzie świetnie sprawdzą się tarte buraczki.