Chrupiące kurczaki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiące kurczaki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

790 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

285 osób wydrukowało

Pobierz pdf

412 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

1 szczypta

0.5 pęczka

1 łyżka

3 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość opakowania Knorr wsyp do miski i wymieszaj z płatkami chili, curry oraz posiekaną kolendrą.

Krok 2

Kurczaka umyj i delikatnie osusz, pozostawiając mięso lekko wilgotne. Następnie obtocz pałeczki w przygotowanej panierce.

Krok 3

Kurczaki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 175 °C piekarnika na 50 minut.

Krok 4

W międzyczasie wymieszaj zawartość węższej saszetki Knorr z Majonezem Babuni Hellmann's i jogurtem. Gotowe złociste kurczaki podawaj z dipem.

1

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Dzwigalska

    Małgorzata Dzwigalska , 11.07.2018

    wyszły pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące kurczaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące kurczaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące kurczaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące kurczaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące kurczaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące kurczaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące kurczaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiące kurczaki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiące kurczakiChrupiące kurczaki

Jak przyrządzić kurczaka, aby mięso było delikatne i soczyste w środku, a skórka chrupiąca i nieco pikantna? Najprostszym sposobem jest obtoczenie go w dobrze przyprawionej panierce, którą przygotujesz po zapoznaniu się z tym przepisem. Aby ją przyrządzić, wystarczy, że przyprawę do nuggetsów wymieszasz z płatkami chili, szczyptą curry oraz posiekaną świeżą kolendrą. W powstałej w ten sposób panierce obtaczaj umyte i delikatnie osuszone pałki z kurczaka. Następnie umieść je na wyłożonej pergaminem blasze i piecz, aż skórka nabierze złocistego koloru. Smak kurczaka najlepiej podkreśli dip, który przygotujesz na bazie majonezu z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz błyskawicznego sosu tysiąca wysp. Upieczone pałki z kurczaka podawaj bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika z dodatkiem dipu oraz domowych frytek lub pieczywa. Takie danie sprawdzi się jako przekąska na przyjęciu lub spotkaniu ze znajomymi. Koniecznie przygotuj przy najbliższej okazji chrupiące kurczaki z naszego przepisu. Do dzieła!