
Składniki
4 sztuki
5 sztuk
null
1 łyżeczka
0.5 szklanki
1 sztuka
1 szklanka
0.5 łyżeczki
0.5 szklanki
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę posiekaj. Pomidory pokrój w drobną kostkę.
Krok 2
Soczewicę i ryż wypłukaj dokładnie. Następnie wrzuć je do garnka, zalej wodą i odstaw na kilka godzin.
Krok 3
Kiedy dobrze namokną odsącz je i zmiksuj na gładką pastę. Dodaj trochę wody, aby ciasto miało konsystencją ciasta naleśnikowego.
Krok 4
Posól, dodaj cukier, sodę i dokładnie wymieszaj, odstaw do sfermentowania w temperaturze pokojowej na minimum 4 godziny.
Krok 5
Cebulę, pomidory, chilli i kolendrę przełóż do misek.
Krok 6
Rozgrzaną patelnie natrzyj niewielką ilością ghee, następnie wlej 3 łyżki ciasta, aby placuszki miały kształt kółek o średnicy 10 centymetrów.
Krok 7
Na wierzchu każdego placka ułóż odrobiną cebuli, pomidorów, kolendry i chilli, skrop ghee.
Krok 8
Gotowe placki smaż na małym ogniu 5 minut. Gdy na powierzchni placków utworzą się bąbelki, odwróć i smaż, aż będą złociste.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej




























