Placuszki ryżowe z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placuszki ryżowe z warzywami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

5 sztuk

null

1 łyżeczka

0.5 szklanki

1 sztuka

1 szklanka

0.5 łyżeczki

0.5 szklanki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę posiekaj. Pomidory pokrój w drobną kostkę.

Krok 2

Soczewicę i ryż wypłukaj dokładnie. Następnie wrzuć je do garnka, zalej wodą i odstaw na kilka godzin.

Krok 3

Kiedy dobrze namokną odsącz je i zmiksuj na gładką pastę. Dodaj trochę wody, aby ciasto miało konsystencją ciasta naleśnikowego.

Krok 4

Posól, dodaj cukier, sodę i dokładnie wymieszaj, odstaw do sfermentowania w temperaturze pokojowej na minimum 4 godziny.

Krok 5

Cebulę, pomidory, chilli i kolendrę przełóż do misek.

Krok 6

Rozgrzaną patelnie natrzyj niewielką ilością ghee, następnie wlej 3 łyżki ciasta, aby placuszki miały kształt kółek o średnicy 10 centymetrów.

Krok 7

Na wierzchu każdego placka ułóż odrobiną cebuli, pomidorów, kolendry i chilli, skrop ghee.

Krok 8

Gotowe placki smaż na małym ogniu 5 minut. Gdy na powierzchni placków utworzą się bąbelki, odwróć i smaż, aż będą złociste.

pasibrzuch

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placuszki ryżowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placuszki ryżowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placuszki ryżowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placuszki ryżowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placuszki ryżowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placuszki ryżowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placuszki ryżowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placuszki ryżowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej