
Składniki
4 sztuki
5 sztuk
null
1 łyżeczka
0.5 szklanki
1 sztuka
1 szklanka
0.5 łyżeczki
0.5 szklanki
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę posiekaj. Pomidory pokrój w drobną kostkę.
Krok 2
Soczewicę i ryż wypłukaj dokładnie. Następnie wrzuć je do garnka, zalej wodą i odstaw na kilka godzin.
Krok 3
Kiedy dobrze namokną odsącz je i zmiksuj na gładką pastę. Dodaj trochę wody, aby ciasto miało konsystencją ciasta naleśnikowego.
Krok 4
Posól, dodaj cukier, sodę i dokładnie wymieszaj, odstaw do sfermentowania w temperaturze pokojowej na minimum 4 godziny.
Krok 5
Cebulę, pomidory, chilli i kolendrę przełóż do misek.
Krok 6
Rozgrzaną patelnie natrzyj niewielką ilością ghee, następnie wlej 3 łyżki ciasta, aby placuszki miały kształt kółek o średnicy 10 centymetrów.
Krok 7
Na wierzchu każdego placka ułóż odrobiną cebuli, pomidorów, kolendry i chilli, skrop ghee.
Krok 8
Gotowe placki smaż na małym ogniu 5 minut. Gdy na powierzchni placków utworzą się bąbelki, odwróć i smaż, aż będą złociste.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej