Placuszki ryżowe z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placuszki ryżowe z warzywami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

5 sztuk

null

1 łyżeczka

0.5 szklanki

1 sztuka

1 szklanka

0.5 łyżeczki

0.5 szklanki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę posiekaj. Pomidory pokrój w drobną kostkę.

Krok 2

Soczewicę i ryż wypłukaj dokładnie. Następnie wrzuć je do garnka, zalej wodą i odstaw na kilka godzin.

Krok 3

Kiedy dobrze namokną odsącz je i zmiksuj na gładką pastę. Dodaj trochę wody, aby ciasto miało konsystencją ciasta naleśnikowego.

Krok 4

Posól, dodaj cukier, sodę i dokładnie wymieszaj, odstaw do sfermentowania w temperaturze pokojowej na minimum 4 godziny.

Krok 5

Cebulę, pomidory, chilli i kolendrę przełóż do misek.

Krok 6

Rozgrzaną patelnie natrzyj niewielką ilością ghee, następnie wlej 3 łyżki ciasta, aby placuszki miały kształt kółek o średnicy 10 centymetrów.

Krok 7

Na wierzchu każdego placka ułóż odrobiną cebuli, pomidorów, kolendry i chilli, skrop ghee.

Krok 8

Gotowe placki smaż na małym ogniu 5 minut. Gdy na powierzchni placków utworzą się bąbelki, odwróć i smaż, aż będą złociste.

pasibrzuch

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placuszki ryżowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placuszki ryżowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placuszki ryżowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placuszki ryżowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placuszki ryżowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placuszki ryżowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placuszki ryżowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placuszki ryżowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej