Placuszki ryżowe z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placuszki ryżowe z warzywami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

5 sztuk

null

1 łyżeczka

0.5 szklanki

1 sztuka

1 szklanka

0.5 łyżeczki

0.5 szklanki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę posiekaj. Pomidory pokrój w drobną kostkę.

Krok 2

Soczewicę i ryż wypłukaj dokładnie. Następnie wrzuć je do garnka, zalej wodą i odstaw na kilka godzin.

Krok 3

Kiedy dobrze namokną odsącz je i zmiksuj na gładką pastę. Dodaj trochę wody, aby ciasto miało konsystencją ciasta naleśnikowego.

Krok 4

Posól, dodaj cukier, sodę i dokładnie wymieszaj, odstaw do sfermentowania w temperaturze pokojowej na minimum 4 godziny.

Krok 5

Cebulę, pomidory, chilli i kolendrę przełóż do misek.

Krok 6

Rozgrzaną patelnie natrzyj niewielką ilością ghee, następnie wlej 3 łyżki ciasta, aby placuszki miały kształt kółek o średnicy 10 centymetrów.

Krok 7

Na wierzchu każdego placka ułóż odrobiną cebuli, pomidorów, kolendry i chilli, skrop ghee.

Krok 8

Gotowe placki smaż na małym ogniu 5 minut. Gdy na powierzchni placków utworzą się bąbelki, odwróć i smaż, aż będą złociste.

pasibrzuch

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placuszki ryżowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placuszki ryżowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placuszki ryżowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placuszki ryżowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placuszki ryżowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placuszki ryżowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placuszki ryżowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placuszki ryżowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej