Placuszki ryżowe z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placuszki ryżowe z warzywami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

5 sztuk

null

1 łyżeczka

0.5 szklanki

1 sztuka

1 szklanka

0.5 łyżeczki

0.5 szklanki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę posiekaj. Pomidory pokrój w drobną kostkę.

Krok 2

Soczewicę i ryż wypłukaj dokładnie. Następnie wrzuć je do garnka, zalej wodą i odstaw na kilka godzin.

Krok 3

Kiedy dobrze namokną odsącz je i zmiksuj na gładką pastę. Dodaj trochę wody, aby ciasto miało konsystencją ciasta naleśnikowego.

Krok 4

Posól, dodaj cukier, sodę i dokładnie wymieszaj, odstaw do sfermentowania w temperaturze pokojowej na minimum 4 godziny.

Krok 5

Cebulę, pomidory, chilli i kolendrę przełóż do misek.

Krok 6

Rozgrzaną patelnie natrzyj niewielką ilością ghee, następnie wlej 3 łyżki ciasta, aby placuszki miały kształt kółek o średnicy 10 centymetrów.

Krok 7

Na wierzchu każdego placka ułóż odrobiną cebuli, pomidorów, kolendry i chilli, skrop ghee.

Krok 8

Gotowe placki smaż na małym ogniu 5 minut. Gdy na powierzchni placków utworzą się bąbelki, odwróć i smaż, aż będą złociste.

pasibrzuch

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placuszki ryżowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placuszki ryżowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placuszki ryżowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placuszki ryżowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placuszki ryżowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placuszki ryżowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placuszki ryżowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placuszki ryżowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej