Placuszki ryżowe z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Placuszki ryżowe z warzywami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

5 sztuk

null

1 łyżeczka

0.5 szklanki

1 sztuka

1 szklanka

0.5 łyżeczki

0.5 szklanki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę posiekaj. Pomidory pokrój w drobną kostkę.

Krok 2

Soczewicę i ryż wypłukaj dokładnie. Następnie wrzuć je do garnka, zalej wodą i odstaw na kilka godzin.

Krok 3

Kiedy dobrze namokną odsącz je i zmiksuj na gładką pastę. Dodaj trochę wody, aby ciasto miało konsystencją ciasta naleśnikowego.

Krok 4

Posól, dodaj cukier, sodę i dokładnie wymieszaj, odstaw do sfermentowania w temperaturze pokojowej na minimum 4 godziny.

Krok 5

Cebulę, pomidory, chilli i kolendrę przełóż do misek.

Krok 6

Rozgrzaną patelnie natrzyj niewielką ilością ghee, następnie wlej 3 łyżki ciasta, aby placuszki miały kształt kółek o średnicy 10 centymetrów.

Krok 7

Na wierzchu każdego placka ułóż odrobiną cebuli, pomidorów, kolendry i chilli, skrop ghee.

Krok 8

Gotowe placki smaż na małym ogniu 5 minut. Gdy na powierzchni placków utworzą się bąbelki, odwróć i smaż, aż będą złociste.

pasibrzuch

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placuszki ryżowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placuszki ryżowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placuszki ryżowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placuszki ryżowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placuszki ryżowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placuszki ryżowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placuszki ryżowe z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
15 osób ogląda przepis:
Charczo
czas przygotowania
110 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej