
Składniki
4 sztuki
5 sztuk
null
1 łyżeczka
0.5 szklanki
1 sztuka
1 szklanka
0.5 łyżeczki
0.5 szklanki
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę posiekaj. Pomidory pokrój w drobną kostkę.
Krok 2
Soczewicę i ryż wypłukaj dokładnie. Następnie wrzuć je do garnka, zalej wodą i odstaw na kilka godzin.
Krok 3
Kiedy dobrze namokną odsącz je i zmiksuj na gładką pastę. Dodaj trochę wody, aby ciasto miało konsystencją ciasta naleśnikowego.
Krok 4
Posól, dodaj cukier, sodę i dokładnie wymieszaj, odstaw do sfermentowania w temperaturze pokojowej na minimum 4 godziny.
Krok 5
Cebulę, pomidory, chilli i kolendrę przełóż do misek.
Krok 6
Rozgrzaną patelnie natrzyj niewielką ilością ghee, następnie wlej 3 łyżki ciasta, aby placuszki miały kształt kółek o średnicy 10 centymetrów.
Krok 7
Na wierzchu każdego placka ułóż odrobiną cebuli, pomidorów, kolendry i chilli, skrop ghee.
Krok 8
Gotowe placki smaż na małym ogniu 5 minut. Gdy na powierzchni placków utworzą się bąbelki, odwróć i smaż, aż będą złociste.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej