Sos do ryb

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

163 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

146 osób wydrukowało

Pobierz pdf

194 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 szklanka

4 dekagramy

2 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno szalotkę. Na rozgrzanym maśle zeszklij posiekaną szalotkę. Należy uważać, aby masło się nie przypaliło, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Sos do ryb  - Krok 1

Krok 2

Następnie dodaj sok z kapusty i zagotuj.

Sos do ryb  - Krok 2

Krok 3

Dodaj śmietanę energicznie mieszając trzepaczką.

Sos do ryb  - Krok 3

Krok 4

Dodaj musztardę oraz Sos do pieczeni jasny Knorr. Gotuj około 10 minut, aż sos zgęstnieje i wszystkie składniki się połączą.

Sos do ryb  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos do ryb  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos do ryb  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos do ryb  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos do ryb  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos do ryb  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos do ryb  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos do ryb  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos do ryb Sos do ryb

Pyszna ryba (wędzona, pieczona czy podsmażana) wymaga szczególnych dodatków, które dodatkowo podkreślą jej smak. Przygotuj do niej wyrazisty sos. Dobrą bazą dla niego będzie podsmażona na oliwie z oliwek cebula. W sezonie letnim sięgnij po szalotkę, cebulę dymkę lub czerwoną. Dodaj do niej sok z kiszonej kapusty. Zapewni on sosowi intensywny, kwaśny smak, a odciśniętą z niego kapustę możesz wykorzystać do przyrządzenia smacznej surówki. Kwaśny smak zrównoważysz odrobiną śmietany, którą warto wcześniej zahartować, aby uniknąć jej zwarzenia się. Na koniec do całości należy dodać sos pieczeniowy (sugerowany jest jasny) lub mączną zaprawkę. Dzięki temu sos zyska gęstszą konsystencję. Opcjonalnie urozmaić go niewielką ilością musztardy. Podawaj go w niewielkiej salaterce, przyozdabiając liśćmi świeżych ziół, gałązką koperku lub drobno posiekaną natką pietruszki. Dobrze prezentował będzie się także z plastrem cytryny. Ewentualnie, bezpośrednio przed podaniem ryby polej ją nim. Co sądzisz o naszym przepisie na sos do ryb? Koniecznie go wypróbuj i podziel się opinią.