Sos do ryb przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos do ryb

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

175 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

180 osób wydrukowało

Pobierz pdf

239 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 szklanka

4 dekagramy

2 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno szalotkę. Na rozgrzanym maśle zeszklij posiekaną szalotkę. Należy uważać, aby masło się nie przypaliło, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Sos do ryb  - Krok 1

Krok 2

Następnie dodaj sok z kapusty i zagotuj.

Sos do ryb  - Krok 2

Krok 3

Dodaj śmietanę energicznie mieszając trzepaczką.

Sos do ryb  - Krok 3

Krok 4

Dodaj musztardę oraz Sos do pieczeni jasny Knorr. Gotuj około 10 minut, aż sos zgęstnieje i wszystkie składniki się połączą.

Sos do ryb  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Józef Kuchcik

    Józef Kuchcik , 11.12.2020

    TAK. Ryba na wigilii jest pozycją obowiązkową, a jednak nie każdy lubi ten rodzaj mięsa. By zachęcić członków rodziny do jej spróbowania postanowiłem standardową rybę smażoną zastąpić taką przyrządzoną z piekarnika. Obawiałem się, że będzie zbyt sucha dlatego przygotowałem do niej sos z tego przepisu i był to strzał w 10! Sosik z dodatkiem soku z kapusty to mistrzostwo świata! Delikatny kwaskowaty posmak perfekcyjne pasuje do ryby. Zawsze jadałem ją skropioną cytryną, a polana tym sosem smakuje o niebo lepiej! I mogę wykorzystać sok z kapusty użytej do pierogów. Nic się nie zmarnuje. Fantastyczny przepis i w tym roku również zagości na wigilijnym stole jako dodatek do sandacza. Według mnie idealnie komponuje się z tym mięsem.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos do ryb  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos do ryb  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos do ryb  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos do ryb  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos do ryb  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos do ryb  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos do ryb  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos do ryb  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos do ryb Sos do ryb

Pyszna ryba (wędzona, pieczona czy podsmażana) wymaga szczególnych dodatków, które dodatkowo podkreślą jej smak. Przygotuj do niej wyrazisty sos. Dobrą bazą dla niego będzie podsmażona na oliwie z oliwek cebula. W sezonie letnim sięgnij po szalotkę, cebulę dymkę lub czerwoną. Dodaj do niej sok z kiszonej kapusty. Zapewni on sosowi intensywny, kwaśny smak, a odciśniętą z niego kapustę możesz wykorzystać do przyrządzenia smacznej surówki. Kwaśny smak zrównoważysz odrobiną śmietany, którą warto wcześniej zahartować, aby uniknąć jej zwarzenia się. Na koniec do całości należy dodać sos pieczeniowy (sugerowany jest jasny) lub mączną zaprawkę. Dzięki temu sos zyska gęstszą konsystencję. Opcjonalnie urozmaić go niewielką ilością musztardy. Podawaj go w niewielkiej salaterce, przyozdabiając liśćmi świeżych ziół, gałązką koperku lub drobno posiekaną natką pietruszki. Dobrze prezentował będzie się także z plastrem cytryny. Ewentualnie, bezpośrednio przed podaniem ryby polej ją nim. Co sądzisz o naszym przepisie na sos do ryb? Koniecznie go wypróbuj i podziel się opinią.