Składniki
1 szklanka
1 szklanka
4 dekagramy
2 łyżki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj drobno szalotkę. Na rozgrzanym maśle zeszklij posiekaną szalotkę. Należy uważać, aby masło się nie przypaliło, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Krok 2
Następnie dodaj sok z kapusty i zagotuj.
Krok 3
Dodaj śmietanę energicznie mieszając trzepaczką.
Krok 4
Dodaj musztardę oraz Sos do pieczeni jasny Knorr. Gotuj około 10 minut, aż sos zgęstnieje i wszystkie składniki się połączą.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos do ryb
Pyszna ryba (wędzona, pieczona czy podsmażana) wymaga szczególnych dodatków, które dodatkowo podkreślą jej smak. Przygotuj do niej wyrazisty sos. Dobrą bazą dla niego będzie podsmażona na oliwie z oliwek cebula. W sezonie letnim sięgnij po szalotkę, cebulę dymkę lub czerwoną. Dodaj do niej sok z kiszonej kapusty. Zapewni on sosowi intensywny, kwaśny smak, a odciśniętą z niego kapustę możesz wykorzystać do przyrządzenia smacznej surówki. Kwaśny smak zrównoważysz odrobiną śmietany, którą warto wcześniej zahartować, aby uniknąć jej zwarzenia się. Na koniec do całości należy dodać sos pieczeniowy (sugerowany jest jasny) lub mączną zaprawkę. Dzięki temu sos zyska gęstszą konsystencję. Opcjonalnie urozmaić go niewielką ilością musztardy. Podawaj go w niewielkiej salaterce, przyozdabiając liśćmi świeżych ziół, gałązką koperku lub drobno posiekaną natką pietruszki. Dobrze prezentował będzie się także z plastrem cytryny. Ewentualnie, bezpośrednio przed podaniem ryby polej ją nim. Co sądzisz o naszym przepisie na sos do ryb? Koniecznie go wypróbuj i podziel się opinią.