Sos do ryby - przepis: prosty i pyszny: śmietanowy | Przepisy.pl pixel

Sos do ryb

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
179 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

213 osób wydrukowało

Pobierz pdf

268 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 szklanka

4 dekagramy

2 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno szalotkę. Na rozgrzanym maśle zeszklij posiekaną szalotkę. Należy uważać, aby masło się nie przypaliło, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Sos do ryb  - Krok 1

Krok 2

Następnie dodaj sok z kapusty i zagotuj.

Sos do ryb  - Krok 2

Krok 3

Dodaj śmietanę energicznie mieszając trzepaczką.

Sos do ryb  - Krok 3

Krok 4

Dodaj musztardę oraz Sos do pieczeni jasny Knorr. Gotuj około 10 minut, aż sos zgęstnieje i wszystkie składniki się połączą.

Sos do ryb  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Józef Kuchcik

    Józef Kuchcik , 11.12.2020

    TAK. Ryba na wigilii jest pozycją obowiązkową, a jednak nie każdy lubi ten rodzaj mięsa. By zachęcić członków rodziny do jej spróbowania postanowiłem standardową rybę smażoną zastąpić taką przyrządzoną z piekarnika. Obawiałem się, że będzie zbyt sucha dlatego przygotowałem do niej sos z tego przepisu i był to strzał w 10! Sosik z dodatkiem soku z kapusty to mistrzostwo świata! Delikatny kwaskowaty posmak perfekcyjne pasuje do ryby. Zawsze jadałem ją skropioną cytryną, a polana tym sosem smakuje o niebo lepiej! I mogę wykorzystać sok z kapusty użytej do pierogów. Nic się nie zmarnuje. Fantastyczny przepis i w tym roku również zagości na wigilijnym stole jako dodatek do sandacza. Według mnie idealnie komponuje się z tym mięsem.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos do ryb  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos do ryb  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos do ryb  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos do ryb  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos do ryb  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos do ryb  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos do ryb  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos do ryb  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos z korniszonów
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos do ryb Sos do ryb

Pyszna ryba (wędzona, pieczona czy podsmażana) wymaga szczególnych dodatków, które dodatkowo podkreślą jej smak. Przygotuj do niej wyrazisty sos. Dobrą bazą dla niego będzie podsmażona na oliwie z oliwek cebula. W sezonie letnim sięgnij po szalotkę, cebulę dymkę lub czerwoną. Dodaj do niej sok z kiszonej kapusty. Zapewni on sosowi intensywny, kwaśny smak, a odciśniętą z niego kapustę możesz wykorzystać do przyrządzenia smacznej surówki. Kwaśny smak zrównoważysz odrobiną śmietany, którą warto wcześniej zahartować, aby uniknąć jej zwarzenia się. Na koniec do całości należy dodać sos pieczeniowy (sugerowany jest jasny) lub mączną zaprawkę. Dzięki temu sos zyska gęstszą konsystencję. Opcjonalnie urozmaić go niewielką ilością musztardy. Podawaj go w niewielkiej salaterce, przyozdabiając liśćmi świeżych ziół, gałązką koperku lub drobno posiekaną natką pietruszki. Dobrze prezentował będzie się także z plastrem cytryny. Ewentualnie, bezpośrednio przed podaniem ryby polej ją nim. Co sądzisz o naszym przepisie na sos do ryb? Koniecznie go wypróbuj i podziel się opinią.