Pieczone ziemniaki z dipem awokado przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone ziemniaki z dipem awokado

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
183 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

98 osób wydrukowało

Pobierz pdf

189 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

0.5 opakowania

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

50 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój w cząstki, półksiężyce.

Krok 2

Następnie skrop oliwą i posyp przyprawą Knorr.

Krok 3

Ziemniaki ułóż płasko na blaszce z piekarnika wyłożonej pergaminem i piecz przez 25 minut w 180 °C.

Krok 4

Dojrzałe awokado obierz, pozbądź się pestek i sam miąższ przełóż do miski. Dłonią lub widelcem rozgnieć miąższ.

Krok 5

Dodaj kwaśną śmietanę, sok z cytryny, cebulę, posiekane chilli oraz sos sałatkowy Knorr . Wymieszaj dokładnie sos. Upieczone ziemniaki podawaj z sosem. Potrawę udekoruj listkami kolendry.

1

Opinie o przepisie

  • Magdalena Juraszek

    Magdalena Juraszek , 01.12.2019

    ziemniaki wyszły świetne niestety dipu nie robiłam więc nie mogę ocenić

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone ziemniaki z dipem awokado  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone ziemniaki z dipem awokado  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone ziemniaki z dipem awokado  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone ziemniaki z dipem awokado  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone ziemniaki z dipem awokado  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone ziemniaki z dipem awokado  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone ziemniaki z dipem awokado  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kociołek domowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone ziemniaki z dipem awokado Pieczone ziemniaki z dipem awokado

Pieczone ziemniaki z dipem z awokado będą wyśmienitym dodatkiem do obiadu, dań z grilla lub smaczną wieczorną przekąską. W proponowanej wersji przyrządzisz je dość szybko. Aby ziemniaczane łódeczki były chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku, polej je oliwą, przypraw i upiecz w piekarniku. Do przyrządzenia dipu z awokado potrzebujesz, oprócz bazowego składnika, także kwaśnej śmietany, soku z cytryny, cebuli, posiekanego chili oraz przypraw. Przy zakupie wybierz dość miękkie awokado, aby łatwo można było je rozgnieść i zmieszać z pozostałymi składnikami. Pastę serwuj w miseczce obok upieczonych ziemniaczków lub w centralnej części dużego półmiska, na którym ułożysz chrupiące ziemniaki. Do dania opcjonalnie dołącz również inne sosy. Sprawdzą się szczególnie: czosnkowy, paprykowy, jogurtowo-koperkowy czy tysiąca wysp. Jeśli masz ochotę na ziemniaczaną ucztę z dodatkiem delikatnej pasty z awokado, dowiedz się z przepisu, jak ją przygotować. Spróbuj i serwuj ten uniwersalny dodatek do wielu dań.