Jak zrobić ziemniaki opiekane w piekarniku?
Chcecie wiedzieć, jak zrobić ziemniaki opiekane, żeby były aromatyczne, miękkie i chrupiące? Opiekane ziemniaczki możecie przygotować na kilka sposobów, zarówno z surowych, jak i z podgotowanych ziemniaków. Będą świetnym dodatkiem do różnych mięs czy sałatek. Sprawdźcie nasze pomysły na ziemniaki z piekarnika.
Jak zrobić opiekane ziemniaki w piekarniku?
Jak zrobić opiekane ziemniaki w piekarniku bez ich wcześniejszego gotowania? Do przygotowania tego dania możecie wykorzystać surowe ziemniaki dowolnego typu. Ziemniaki pokrójcie w ćwiartki lub w ósemki (w zależności od ich wielkości), a następnie wymieszajcie z przyprawą do ziemniaków lub z ulubionymi ziołami, skropcie niewielką ilością oleju lub oliwy i wyłóżcie na blaszkę. Tłuszczu nie musi być dużo – wystarczy łyżka lub dwie, żeby ułatwić przyleganie przypraw. Ziemniaki należy piec ok. 30-40 minut w temperaturze 200°C. Czas pieczenia będzie zależny od odmiany i wielkości ziemniaków.
Jak przygotować ziemniaki opiekane podgotowane?
Jak zrobić ziemniaki opiekane po wcześniejszym podgotowaniu? Umyte i obrane ziemniaki należy pokroić w ćwiartki lub ósemki i gotować przez 5 minut, a następnie odcedzić, osuszyć i dalej postępować tak samo, jak w przypadku surowych ziemniaków. Wcześniejsze podgotowanie sprawi, że ziemniaki upieką się szybciej.
Do przyprawiania opiekanych ziemniaczków do obiadu możecie wykorzystać gotową mieszankę do potraw z ziemniaków lub własną kompozycję ziół. Dobrze sprawdzą się majeranek, tymianek i oregano, ale ciekawy smak uzyskacie też przy użyciu pieprzu ziołowego, suszonego lubczyku, granulowanego czosnku, słodkiej papryki lub majeranku.
Komentarze (0)