Miękkie, z chrupiącą skórką, pachnące czosnkiem, tymiankiem lub rozmarynem – jak upiec ziemniaki, żeby były chrupiące? Sprawdź!

Jak upiec ziemniaki w piekarniku?

Ziemniaki z piekarnika to bardzo uniwersalny dodatek do obiadu. Przygotowane z nadzieniem, zapieczone z serem lub warzywami będą z kolei stanowiły samodzielny posiłek. Do pieczenia najlepsze są twarde ziemniaki sałatkowe, np. denary. Mają mało skrobi, dzięki czemu nie rozpadają się i nie kruszą. Jak je upiec ziemniaki, żeby nie były suche?

Pieczenie ziemniaków:

- Starannie je umyj. Obieranie ze skórki nie będzie konieczne, jeśli będą czyste.

- Żeby szybciej się upiekły, podziel je na połówki lub ćwiartki.

- Podgotuj je przez ok. 10 minut, aby skrócić czas pieczenia.

- Posmaruj ziemniaki oliwą i oprósz przyprawami np. majerankiem. Możesz dodatkowo urozmaicić ich smak, robiąc nacięcia i wkładając w nie dodatkowe składniki, jak np. liście laurowe w ziemniakach w greckim stylu.

- Włóż ziemniaki do piekarnika nagrzanego do 185⁰ C i piecz przez ok. 35 minut – czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków. Młode ziemniaki piecz nieco krócej, ok. 25 minut.

Do pieczenia nadają się także bataty – jak upiec słodkie ziemniaki? Podobnie jak zwykłe, należy jednak skrócić czas pieczenia, ponieważ szybciej miękną. Pieczone słodkie ziemniaki z sosem czosnkowym z chili będą wyśmienitym dodatkiem do pieczonego kurczaka.