Hot dogi znane są już od dawna, ale swoją popularność oraz oryginalną nazwę zyskały na początku XX wieku w USA. Jak zrobić hot doga amerykańskiego? Sprawdź, jakie to proste!
Jak zrobić hot doga?
Klasyczne hot dogi to podłużne pszenne bułki z parówką. W pierwotnej wersji podawano je z niemieckimi frankfurterkami, nazywanymi w kraju pochodzenia dachshund (czyli „jamnik”). Również dzisiaj w wielu miejscach można kupić hot dogi z kiełbaskami lub kabanosami. Do przygotowania prostych domowych hot dogów wystarczą pszenne bułki, dobrej jakości parówki, majonez oraz dodatki.
Przepis na hot doga:
1. Jeśli chcesz, aby bułki były miękkie – podgrzej je na parze. Z kolei kiedy preferujesz chrupiące – opiecz je w piekarniku.
2. Parówki ugotuj, a cienkie kiełbaski upiecz.
3. Wybierz dodatki. Do hot dogów dodaje się zimny sos, np. ketchup, pasować będzie też majonez. Próbuj jednak nowych połączeń smaków i przygotuj tę kanapkę np. z guacamole albo sosem pieprzowym. Oprócz sosu, dodaj też warzywa: ogórki kiszone, cebulę, rukolę czy paprykę. Doskonale smakować będzie również grillowany hot dog z surówką colesław.
Jak zrobić hot doga francuskiego w wersji obiadowej? Parówki upiecz w cieście francuskim i podawaj z ziemniakami oraz zielonym groszkiem, tak jak w przepisie na francuskie hot dogi w ciemnym sosie piwnym. Smacznego!
Komentarze (0)