Jak zrobić hot doga?
Hot dogi znane są już od dawna, ale swoją popularność oraz oryginalną nazwę zyskały na początku XX wieku w USA. Jak zrobić hot doga amerykańskiego? Sprawdź, jakie to proste! Podpowiemy, jakich składników użyć, aby hot dog zrobiony w domu smakował jak ten z najlepszej knajpy.
Jak zrobić hot doga? Co to za kanapka?
Klasyczne hot dogi to podłużne pszenne bułki z parówką. W pierwotnej wersji podawano je z niemieckimi frankfurterkami, nazywanymi w kraju pochodzenia dachshund (czyli „jamnik”). Również dzisiaj w wielu miejscach można kupić hot dogi z kiełbaskami lub kabanosami. Do przygotowania prostych domowych hot dogów wystarczą pszenne bułki, dobrej jakości parówki, majonez oraz dodatki.
Hot dog – jak zrobić? Prosty przepis na hot doga:
1. Jeśli chcesz, aby bułki były miękkie – podgrzej je na parze. Z kolei, kiedy preferujesz chrupiące – opiecz je w piekarniku.
2. Parówki ugotuj, a cienkie kiełbaski upiecz.
3. Wybierz dodatki. Do hot dogów dodaje się zimny sos, np. ketchup, pasować będzie też majonez lub musztarda.
Wiesz już, jak zrobić domowe hot dogi? Próbuj nowych połączeń smaków i przygotuj tę kanapkę np. z guacamole albo sosem pieprzowym. Oprócz sosu dodaj też warzywa: ogórki kiszone lub konserwowe, cebulę, rukolę czy paprykę. Doskonale smakować będzie również grillowany hot dog z surówką colesław.
Jak zrobić hot doga francuskiego w wersji obiadowej? Parówki upiecz w cieście francuskim i podawaj z ziemniakami oraz zielonym groszkiem, tak jak w przepisie na francuskie hot dogi w ciemnym sosie piwnym. Smacznego!
Komentarze (0)